Nelegala comunicare a hotararii judecatoresti
30 martie 2020Bunuri imobile Comunitate de bunuri, Exequator
30 martie 2020
Contestatie in anulare, Citare la adresa indicata de parte
Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila rep.: art. 503 alin. (1)
Cata vreme recurentii au indicat in cererea de recurs domiciliul judiciar ales la mandatara lor,iar citatiile le-au fost comunicate la adresa indicata si cum,ulterior formularii recursului,acestia nu au notificat instantei si partii adverse, conform art. 172 din Codul de procedura civila, ca si-ar fi schimbat domiciliul ales, contestatorii nu pot invoca nelegala lor citare in recurs.
Curtea de Apel Timisoara, Sectia I civila, Decizia civila nr. 324 din 15 septembrie 2015, F.S.
Prin decizia civila nr. 749/2.10.2014 pronuntata in dosar nr. 5047/108/2013, Curtea de Apel Timisoara a respins ca inadmisibil recursul declarat de reclamantii M.P. si
M.M. impotriva sentintei civile nr. 61/30.01.2014 pronuntata de Tribunalul Caras- Severin.
Impotriva deciziei au formulat contestatie in anulare reclamantii, sustinand ca ar fi fost pronuntata cu incalcarea dispozitiilor procedurale privind citarea partilor .
Contestatia a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 503 alin. (1) din Codul de procedura civila, iar in fapt pe aceea ca decizia contestata nu le-a fost legal comunicata,ei luand cunostinta despre existenta ei de pe portalul instantei de judecata.
In plus, pentru termenul de judecata din 2.10.2014 (care a fost si singurul), citatiile nu au ajuns in cutia postala si nici nu au fost inmanate personal mandatarei lor, astfel ca nu au avut cunostinta de proces si nu s-au putut prezenta.
Examinand decizia atacata prin prisma temeiului de drept al contestatiei in anulare si a argumentelor invocate in sustinerea acesteia, Curtea a retinut ca pretinse nelegalitati in comunicarea deciziei contestate nu pot face obiectul contestatiei in anulare prin prisma temeiului de drept expres invocat intrucat se raporteaza la un moment ulterior pronuntarii deciziei,astfel ca instanta nu are a verifica decat daca recurentii nu au fost legal citati si nici prezenti la termenul cand a avut loc judecata.
Sub acest aspect, instanta a constatat ca judecata recursului declarat de reclamanti a avut loc la data de 2.10.2014, pentru cand instanta a dispus citarea partilor.
Intrucat recurentii au indicat in cererea de recurs domiciliul judiciar ales la mandatara lor L.A., prin citatiile comunicate la adresa mentionata instanta i-a incunostintat la data de 22.07.2014 despre fixarea, la 2.10.2014, a termenului de judecata a recursului, dupa cum, la aceeasi adresa, la data de 1.07.2014, fusesera informati despre faptul ca la acea data s-a procedat la afisarea citatiei si despre aceea ca sunt invitati la sediul instantei pentru comunicarea ei, in termen de maxim 7 zile de la acel moment, neindeplinirea acestei proceduri fiind considerata conform art. 163 lit. f) - g) din Codul de procedura civila, dovada legalei citari.
Tinand cont ca recurentii nu au dat curs acestei proceduri, in mod corect citarea lor s-a considerat a fi legala.
Pe de alta parte, dupa data formularii cererii de recurs, reclamantii nu au notificat instantei si partii adverse, conform art. 172 din Codul de procedura civila, ca si-ar fi schimbat domiciliul procedural ales.