Conditiile Deschiderii Adoptiei Interne Prevazuta De Legea Nr.237/2004 Republicata Privind Procedura Adoptiei » Consultă Avocat

Conditiile deschiderii adoptiei interne prevazuta de legea nr.237/2004 republicata privind procedura adoptiei

avocat bucuresti online
Conditiile de admisibilitate a cererii de suspendare a unui act administrativ fiscal. Conditia existentei cazului bine justificat
19 martie 2020
Avocat Online
Conditiile in care poate fi retinuta circumstanta atenuanta a provocarii.
19 martie 2020

Conditiile deschiderii adoptiei interne prevazuta de legea nr.237/2004 republicata privind procedura adoptiei

Conditiile deschiderii adoptiei interne prevazuta de legea nr.237/2004 republicata privind procedura adoptiei

 

Art.26 din Legea nr.273/2004 republicata privind procedura adoptiei

 

Procedura deschiderii adoptiei interne reprezinta masura finala pe care o urmareste Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului in cadrul Planului individualizat de protectie a unui copil fata de care s-a instituit masura speciala de ocrotire temporara, daca reintegrarea in familie nu este posibila.

Reintegrarea in familie cat si adoptia interna sunt masuri care corespund interesului superior al copilului, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului avand sarcina sa le urmareasca in ordinea evocata si stabilita de catre legiuitor.

Pentru deschiderea procedurii adoptiei interne, instanta verifica indeplinirea conditiilor prevazute de art.26 din Legea nr.273/2004 republicata privind procedura adoptiei, constand in lipsa interesului parintilor firesti si a rudelor pana la gradul IV inclusiv de reintegrare a copilului in familie, precum si trecerea unui interval de un an de la instituirea masurii de protectie speciala.

 

(Decizia civila nr. 1962/23.11.2015)

 

La data de  20 februarie  2015,  D.G.A.S.P.C. Valcea, in contradictoriu cu intimatii D.G.E. si D.D., a solicitat ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei interne pentru copilul D.M.A. nascut la data de 17.08.2004 in mun. Rm. Valcea, jud. Valcea, CNP 6040817385631 din parintii D.G.E. si D.D.; suspendarea drepturilor si obligatiilor parintesti pana la finalizarea adoptiei; delegarea exercitiului drepturilor si obligatiilor parintesti in favoarea Presedintelui Consiliului Judetean Valcea; constatarea exprimarii consimtamantului de catre parintii firesti.

In motivarea cererii s-a aratat ca fata de minora D.M.A., fiica paratilor, s-a dispus prin sentinta civila nr.256/21.03.2008, masura plasamentului la asistent maternal profesionist.

Pe masura plasamentului petitionara i-a informat pe parinti despre locul unde se afla copilul pentru a pastra legaturi personale, insa tatal a declarat ca nu poate sa se mai ocupe de cresterea si ingrijirea minorei fiind lipsit de mijloace materiale.

De asemenea, nici rudele copilului pana la gradul IV inclusiv nu si-au asumat responsabilitatea cresterii si ingrijirii sale.

Fiindca reintegrarea copilului nu se mai poate face in familia sa in Planul Individualizat de Protectie s-a prevazut adoptia interna.

Prin sentinta civila nr. 31/MIF/20.03.2015, a fost respinsa sesizarea petitionarei ca nefondata.

Pentru a pronunta o astfel de solutie instanta de fond a apreciat ca in interesul minorului este pastrarea masurii de plasament la asistent maternal si nu deschiderea adoptiei interne, intrucat acesta nu este pregatit pentru schimbarea situatiei trecerii de la asistentul maternal in familia caruia s-a integrat ca in propria sa familie, la o alta persoana.

Impotriva sentintei a formulat apel petitionara D.G.A.S.P.C. Valcea, pentru motive de nelegalitate in dezvoltarea carora s-a aratat ca in mod gresit instanta de fond a apreciat asupra conditiilor deschiderii procedurii adoptiei interne prevazuta de art.26 si urmatoarele din Legea nr.273/2004 privind procedura adoptiei.

Prin decizia nr. 1962/23.11.2015, Curtea de Apel Pitesti – Sectia I civila a admis apelul formulat de petenta, a schimbat sentinta in sensul ca a admis sesizarea si a dispus deschiderea procedurii adoptiei interne a copilului D.M.A., nascuta la 17.08.2004; a dispus suspendarea drepturilor si obligatiilor parintesti ale parintilor firesti, aceasta urmand sa fie exercitata de catre Presedintele C.J. Valcea.

Pentru a hotari astfel, Curtea a retinut urmatoarele:

Potrivit art.54 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului republicata, D.G.A.S.P.C. este obligata dupa instituirea unei masuri speciale de ocrotire temporara a copilului sa intocmeasca un plan individualizat de protectie, in cadrul caruia sa se urmareasca in primul rand reintegrarea copilului in familie si numai in masura in care aceasta nu este posibila sa se deschida procedura adoptiei interne.

Atat reintegrarea in familie, cat si adoptia interna reprezinta masuri care corespund interesului superior al copilului, D.G.A.S.P.C. avand sarcina sa le urmareasca in ordinea evocata, plasamentul la asistentul maternal profesionist avand numai un caracter temporar asa cum este reglementat prin lege.

Dupa demersurile de reintegrare a copilului D.M.A. in familia sa potrivit planului individualizat de protectie, petitionara a solicitat deschiderea procedurii de adoptie interna, in acest mod executandu-si obligatia legala fata de dispozitiile art.254 din Legea nr.272/2004 care au un caracter imperativ in acest sens.

Instanta de fond trebuia sa verifice numai indeplinirea conditiilor deschiderii procedurii adoptiei interne, reglementata de art.26 si urmatoarele din Legea nr.273/2004 privind adoptia.

Potrivit textului de lege enuntat, Planul individualizat de protectie are ca finalitate adoptia interna, daca dupa instituirea masurii de protectie speciala a trecut un an si parintii firesti ai copilului sau rudele pana la gradul al IV-lea inclusiv nu manifesta interes prin colaborarea cu autoritatile in vederea reintegrarii copilului in familie, dand o declaratie in scris ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea sa.

Tatal minorei, precum si rudele pana la gradul IV inclusiv au dat o declaratie in scris ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea sa, declaratie pe care nu au retras-o in termen de 60 de zile, potrivit art.26 lit.b din Legea nr.273/2004.

Lipsa interesului parintilor firesti si a celorlalte rude pana la gradul IV inclusiv de a reintegra minora in familie , precum si durata de timp cursa de la instituirea masurii de protectie speciala sunt suficiente pentru a aprecia indeplinite conditiile incuviintarii deschiderii procedurii adoptiei interne, potrivit art.29 din Legea nr.272/2004.

Pentru toate aceste argumente a admis apelul, in baza art.480 Cod procedura civila si a schimbat sentinta in sensul ca a incuviintat deschiderea procedurii adoptiei interne, urmand ca drepturile si obligatiile parintesti ale parintilor firesti sa fie suspendare, executarea lor fiind lasata in sarcina Presedintelui Consiliului judetean Valcea.

 

 

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație