Recuperare datorie de la persoana fizica
19 decembrie 2017Conducere auto sub influenta bauturilor alcolice
24 decembrie 2017Comportament intolerabil al asociatului. Cum se poate actiona fara a iesi din afacere?
Afacere in care exista 2 parteneri. 50% - 50%. Unul din ei (barbat) conduce o politica de abuz cu angajatii dar si cu partenerul sau de afaceri(femeie): este agresiv (tipa, tranteste), manipulativ,, extrem de intruziv (da mesaje partenerei la orice ora - 3 noaptea - si adesea continutul mesajelor este trivial), persecutor peste masura, este surclasat in expertiza de partenera care isi face treaba mult mai bine ca el, greseste mult in ceea ce priveste proceduri bancare si chiar utilizarea internetului, insa tine sa o persecute pe partenera ca nu il ajuta si ca nu isi face treaba. S-au intocmit fise de post pentru amandoi dar in continuare individul este extrem de persecutor si creeaza un nivel de stres care depaseste capacitatea partenerei de adaptare. Efectiv nu se poate lucra in prezenta lui. Iar asta pentru ca el nu mentine un cadru profesional ci depaseste multe limite de bun simt cu glume de prost gust, amentintari si jigniri administrate in mod continuu. Partenera a instalat camere video in birou pentru ca la un moment dat individul a incercat sa o imbratiseze, sa o sarute pe gat fara niciun semn care ar fi indicat asta din partea ei. Femeia trece printr-un divort iar faptul ca acest lucru este public il indeamna pe partener sa profite si sa o desconsidere. Ea este o femeie cu 2 copii, foarte cuminte si nu stie sa il confrunte pentru ca nu are caracterul de asa natura. Care sunt solutiile legale pentru desfacerea parteneriatului dar pastrarea firmei cumva? (indepartarea partenerului sau constrangerea acestuia intr-un mod legal)
Bună ziua,
V-ati gandit la o acțiune penală împotriva partenerului pentru săvârșirea infracțiunii de hărțuire sexuală (art. 223 cod penal) și hărțuire (art. 208 cod penal)? Ce probatorii aveti in afara de acele secvențe video, dovada apelurilor la ore nepotrivite, martori etc.?
Se poate verifica dacă există temei pentru excluderea asociatului. Legea nr. 31/1990 este foarte strictă în acest sens și prevede cazuri extrem de puține pentru excludere:
Poate fi exclus din societatea (…) cu răspundere limitată:
a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
(…)
d) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
Dacă nu se poate obtine excluderea lui, puteți propune o ofertă pentru cumpărarea celor 50% de părți sociale pe care acesta le deține în societate.
În opinia mea, speța este una delicată care necesită atenția unui avocat. Ca atare sugerez să căutați unul în apropierea dumneavoastră și să discutați în mai multe detalii datele speței, și să prezentați spre analiză actele societății.