Raspunderea civila delictuala. Caracterul ilicit al faptei. Inexistenta faptrei ilicite cand se actioneaza in indeplinirea unei indatoriri legale.
18 martie 2020Aplicarea principiului disponibilitatii partilor care guverneaza procesul civil cu privire la cheltuielile de judecata.
18 martie 2020
Competenta materiala. Actiunea in constatarea nulitatii dispozitiei emisa de primar in baza Legii nr. 10/2001.
Cod pr.civila (forma in vigoare la data introducerii actiunii), art. 1 pct. 1
Legea nr. 10/2001, art. 26 alin.3
Potrivit art. 26 alin. 3 din Legea nr. 10/2001, tribunalul este competent sa solutioneze, in prima instanta, contestatiile impotriva deciziilor sau dispozitiilor emise de detinatorul imobilului, cale de atac conferita de lege doar persoanelor indreptatite, expres prevazute de art. 3 din Legea nr. 10/2001.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Sentinta civila nr. 17CC din 25 februarie 2014
Prin sentinta civila nr. 17CC/25.02.2014, Curtea de Apel Ploiesti a stabilit competenta de solutionare a cauzei privind pe reclamantii I.A., I.M, I.N.G., I.M.I., in contradictoriu cu paratii I.P., Comuna Teisani prin Primar, Primarul comunei Teisani, in favoarea Judecatoriei Valenii de Munte.
Sesizata fiind cu solutionarea conflictului dintre Judecatoria Valenii de Munte si Tribunalul Prahova, Curtea a constatat ca, competenta de solutionare a cauzei apartine Judecatoriei Valenii de Munte, pentru considerentele ce se vor expune in continuare.
Sub un prim aspect, se impune a se preciza ca actiunea in constatarea nulitatii absolute partiale a dispozitiei nr. 344/10.11.2003 emisa de Primarul comunei Teisani a fost promovata de reclamantii I.A., I.M., I.N.G. si I.M.I., care sunt terti atat in raport cu emitentul, cat si cu beneficiarul dispozitiei mentionate de restituire in natura a imobilului in baza Legii nr. 10/2001.
Curtea reaminteste ca, potrivit art. 26 alin. 3 din Legea nr. 10/2001, tribunalul este competent sa solutioneze, in prima instanta, contestatiile impotriva deciziilor sau dispozitiilor emise de detinatorul imobilului, cale de atac conferita de lege doar persoanelor indreptatite, expres prevazute de art. 3 din Legea nr. 10/2001.
Or, in speta, reclamantii nu au investit instanta de judecata cu o asemenea contestatie, care sa atraga competenta materiala de prima instanta a tribunalului, ci, astfel cum s-a mentionat in precedent, reclamantii sunt terti fata de emitentul si beneficiarul dispozitiei, terti care, pretinzand ca ar fi suferit o vatamare a drepturilor sau intereselor lor legitime prin actul emis de primar, au atacat in justitie dispozitia, pe calea dreptului comun, prin intermediul unei actiuni in constatarea nulitatii.
Pe de alta parte, conform art. 25 alin. 4 din Legea nr. 10/2001, dispozitia emisa in temeiul Legii nr. 10/2001 reprezinta un veritabil titlu de proprietate asupra imobilului retrocedat.
In acest context, este evident ca, in speta, competenta solutionarii litigiului dedus judecatii revine judecatoriei ca instanta de fond (raportat si la valoarea obiectului pricinii) conform art. 1 pct. 1 C.pr.civila ( forma in vigoare la data introducerii actiunii).
In considerarea argumentelor expuse, Curtea, in baza art. 22 C.pr.civila (forma in vigoare la data introducerii actiunii, aplicabila in speta de fata de dispozitiile art. 24 si art. 25 alin. 1 C.pr.civila, forma actuala) a stabilit competenta materiala de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Valenii de Munte.
(Judecator Cristina Paula Brotac)