Codul de procedură civilă – Dispoziții finale
24 aprilie 2019Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept
24 aprilie 2019 Codul de procedură civilă – Legea aplicabilă în procesul civil internațional
CAPITOLUL I
Capacitatea și drepturile părților în proces
Capacitatea procesuală
Art. 1.083. - (1) Capacitatea procesuală a fiecăreia dintre părțile în proces este guvernată de legea sa națională.
(2) Capacitatea procesuală a apatridului este guvernată de legea română.
Condiția străinului
Art. 1.084. - (1) Persoanele fizice și persoanele juridice străine au, în condițiile legii, în fața instanțelor române, aceleași drepturi și obligații procesuale ca și cetățenii români, respectiv persoanele juridice române.
(2) Cetățenii străini beneficiază în fața instanțelor române, în procesele civile internaționale, de scutiri și reduceri de taxe și alte cheltuieli de procedură, precum și de asistență judiciară gratuită, în aceeași măsură și în aceleași condiții ca și cetățenii români, sub condiția reciprocității cu statul de cetățenie sau de domiciliu al solicitantului.
Scutirea de cauțiunea judiciară
Art. 1.085. - Sub condiția reciprocității, reclamantul, cetățean străin sau persoană juridică de naționalitate străină, nu poate fi ținut să depună cauțiune sau obligat la vreo altă garanție pentru motivul că este străin sau nu are domiciliul ori sediul în România.
Curator special
Art. 1.086. - În situațiile în care reprezentarea ori asistarea străinului lipsit de capacitate sau cu capacitate de exercițiu restrânsă nu a fost asigurată conform legii sale naționale, iar din această cauză judecata procesului întârzie, instanța îi va putea numi în mod provizoriu un curator special.
Reguli aplicabile apatrizilor
Art. 1.087. - Prevederile art. 1.083-1.086 se aplică în mod corespunzător apatrizilor, fără a fi cerută condiția reciprocității.