Cerere de rejudecare a cauzei penale formulata de condamnat, Scopul exercitarii dreptului la rejudecare
31 martie 2020Cerere de interventie voluntara principala, Admisibilitatea ei intr-un conflict individual de munca
31 martie 2020
Cerere de recuzare, Respingere Recurs, Conditii
Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, rep. : art. 53 alin.(1), art.180 alin.(1), art. 248 alin.(1)
Este prematur recursul ce vizeaza incheierea de respingere a unei cereri de recuzare daca a fost declarat inainte de pronuntarea unei hotarari definitive in dosarul in care s-a formulat cererea de recuzare.
(Sectia I civila, Decizia civila nr. 24 din 21 februarie 2017,
rezumata de judecator Florin Suiu)
Prin incheierea civila din 26.01.2018 pronuntata de Tribunalul Caras-Severin a fost respinsa cererea de recuzare a judecatorilor cauzei formulata de paratul A... in dosarul nr. x/208/2014.
Impotriva incheierii a declarat recurs paratul, care a solicitat anularea ei si admiterea cererii de recuzare,invederand ca dispozitiile art. 53 C.pr.civ. sunt incidente.
La termenul de judecata din 21.02.2018, fata de prevederile art. 248 alin.(1) raportat la art. 53 alin.(1) C.pr.civ., instanta a pus in discutia partilor exceptia prematuritatii recursului si a ramas in pronuntare asupra acestei exceptii pentru urmatoarele considerente:
Articolul 53 alin. (1) C.pr.civ. dispune ca incheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacata odata cu hotararea prin care s-a solutionat cauza. Cand aceasta din urma hotarare este definitiva, incheierea va putea fi atacata cu recurs la instanta ierarhic superioara, in termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotarari
Din interpretarea normei, a retinut instanta, rezulta ca impotriva incheierii prin care s-a respins recuzarea se poate declara recurs fie odata cu hotararea prin care s-a solutionat cauza, fie in termen de 5 zile de la comunicarea hotararii prin care s-a solutionat cauza ( in ipoteza in care aceasta hotarare este definitiva), iar nu in termen de 5 zile de cand a fost comunicata incheierea recurata: norma invocata folosind sintagma „hotararea prin care s-a solutionat cauza”, incheierea prin care s-a respins cererea de recuzare va putea fi atacata cu recurs numai dupa solutionarea cauzei si pronuntarea unei hotarari definitive in intelesul art. 634 C.pr.civ.
Or, a constatat instanta, in speta, la data declararii recursului impotriva incheierii prin care s-a respins cererea de recuzare, cauza in care s-a pronuntat aceasta incheiere nu fusese solutionata pe fond, astfel ca recursul a fost apreciat ca prematur formulat si a fost respins ca atare.