Asigurari de sanitate, mostenire legala
28 martie 2020Cerere de modificare control judiciar, Incuviintarea parasirii tarii
28 martie 2020
Cauze care inlatura raspunderea penala, Retragerea plangerii prealabile. impacarea
Cuprins pe materii
: Drept penal. Partea generala. Cauze care inlatura raspunderea penala. Retragerea plangerii prealabile. impacarea.
Indice alfabetic
: - retragerea plangerii prealabile - impacarea
Legislatie relevanta
: art. 158, art. 159 Cod penal
Rezumat
:
Potrivit dispozitiilor 159 al. 1 Cod penal impacarea poate interveni in cazul in care punerea in miscare a actiunii penale s-a facut din oficiu, daca legea o prevede in mod expres.
In speta aceste conditii nu sunt indeplinite, intrucat, pe de o parte, punerea in miscarea actiunii penale nu s-a facut din oficiu, ci la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar pe de alta parte, legea nu prevede posibilitatea impacarii in cazul infractiunilor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata.
Cum insa manifestarea de vointa exprimata prin act autentic de catre persoana vatamata poate fi considerata ca o retragere a plangerii prealabile formulate in cauza impotriva inculpatului solutia care se impune a se pronunta este aceea de incetare a procesului penal fata de inculpat pentru infractiunile deduse judecatii in conformitate cu prevederile art. 396 al. 6 Cod pr. penala in referire la art. 16 al. 1 lit. g, teza I Cod pr. penala, ca urmare a retragerii plangerii prealabile formulate de persoana vatamata.
Sentinta penala nr. 1522/A/05.12.2016 a Curtii de Apel Galati
Prin sentinta penala nr. 1655/14.09.2016 a Judecatoriei Focsani s-au dispus urmatoarele: in baza dispozitiilor art. 396 pct. 6 in rap. la art. 16 lit. g C.pr.pen., s-a dispus incetarea procesului penal privind pe inculpatul G.D. pentru savarsirea infractiunilor de violare de domiciliu si lovire sau alte violente, prev. de art. 224 alin 2 C.pen., art. 193 alin 2 C.pen. cu aplic. art. 38 alin 1 C.pen. prin impacare cu partea vatamata D.C., domiciliata in comuna A.J., sat. R., judetul V.
Au fost obligati inculpatul G.D. si partea vatamata D.C. sa plateasca cate 200 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut urmatoarele:
Prin rechizitoriul intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani la data de 04.05.2016 in dosarul nr.5818/P/2015 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului G.D., sub aspectul savarsirii infractiunilor de violare de domiciliu si lovire sau alte violente, prev. de art. 224 alin. 2 C.pen., art. 193 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.
S-a retinut in esenta prin actul de sesizare a instantei ca in data de 18.10.2015, in jurul orei 22.00, a patruns, fara drept, in curtea locuintei persoanei vatamate D.C., lovindu-l cu pumnul in zona fetei, provocandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 6-7 zile de ingrijiri medicale.
In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: declaratii persoana vatamate, declaratie suspect, certificat medico-legal, declaratii martori.
Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Focsani la data de 06.05.2016 sub nr. 5764/231/2016.
Prin incheierea de sedinta din camera de consiliu din data de 09.06.2016, definitiva, judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii.
Pentru termenul de judecata din data de 14.09.2016, partea vatamata a inaintat o declaratie autentificata sub nr.257/16.05.2016 la B.I.N. „S.E.M.” din F. prin care declara ca s-a impacat cu inculpatul G.D. si intelege sa-si retraga plangerea formulata impotriva acestuia, motiv pentru care, fata de dispozitiile art. 158 alin 2 C.pen., potrivit carora retragerea plangerii prealabile inlatura raspunderea penala si stinge actiunea civila si produce efecte cu privire la persoanele intre care a intervenit, daca are loc pana la pronuntarea unei hotarari definitive, instanta, in baza art. 396 alin. 6 Cod procedura penala rap. la art. 16 alin. 1 lit. g Cod procedura penala a dispus incetarea procesului penal avand ca obiect savarsirea de catre inculpatul G.D. a infractiunilor de violare de domiciliu si lovire sau alte violente, prev. de art. 224 alin 2 C.pen., art. 193 alin 2 C.pen. cu aplic. art. 38 alin 1 C.pen. prin impacare cu partea vatamata.
In termen legal, impotriva acestei sentinte a declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani, invocand nelegalitatea ei sub aspectul solutiei de incetare a procesului penal ca efect al impacarii partilor, cata vreme pentru infractiunile deduse judecatii impacarea partilor nu este prevazuta ca si cauza de incetare a procesului penal. S-a aratat ca intr-o astfel de situatie, manifestarea de vointa a persoanei vatamate D.C. trebuia interpretata ca o retragere a plangerii prealabile, sens in care trebuia sa se dispuna incetarea procesului penal.
Apelul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani este fondat si va fi admis, pentru urmatoarele considerente.
Examinand sentinta supusa controlului judiciar prin prisma motivelor invocate, dar si din oficiu sub toate aspectele de fapt si de drept, conform art. 417 al. 2 Cod pr. penala, Curtea constata ca inculpatul G.D. a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de violare de domiciliu prevazuta de art. 224 al. 2 Cod penal si lovire sau alte violente prevazuta de art. 193 al. 2 Cod penal.
In cazul ambelor infractiuni, Codul Penal prevede in mod expres ca actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
In cursul judecatii, printr-o declaratie autentificata la notar, persoana vatamata D.C. a precizat ca s-a impacat atat pe latura civila, cat si pe latura penala cu inculpatul G.D. si nu mai solicita ca acesta sa fie tras la raspundere penala sau civila.
Potrivit dispozitiilor 159 al. 1 Cod penal impacarea poate interveni in cazul in care punerea in miscare a actiunii penale s-a facut din oficiu, daca legea o prevede in mod expres.
In speta aceste conditii nu sunt indeplinite, intrucat, pe de o parte, punerea in miscare a actiunii penale nu s-a facut din oficiu, ci la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar pe de alta parte, legea nu prevede posibilitatea impacarii in cazul infractiunilor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata.
Pe cale de consecinta, solutia de incetare a procesului penal dispusa de instanta de fond ca urmare a impacarii partilor este nelegala, motiv pentru care apelul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani urmeaza a fi admis.
In rejudecare, Curtea va constata ca manifestarea de vointa exprimata prin act autentic de catre persoana vatamata D.C. poate fi considerata ca o retragere a plangerii prealabile formulate in cauza impotriva inculpatului G.D., astfel incat solutia care se impune a se pronunta este aceea de incetare a procesului penal fata de inculpat pentru infractiunile deduse judecatii in conformitate cu prevederile art. 396 al. 6 Cod pr. penala in referire la art. 16 al. 1 lit. g, teza I Cod pr. penala, ca urmare a retragerii plangerii prealabile formulate de persoana vatamata.
De asemenea, tot in rejudecare, in conformitate cu prevederile art. 275 al. 1 pct. 2 lit. b Cod pr. penala, se va dispune obligarea persanei vatamate la plata cheltuielilor judiciare catre stat ocazionate de solutionarea cauzei.
In ceea ce priveste cheltuielile judiciare in apel, acestea vor ramane in sarcina statului conform prevederilor art. 275 al. 3 Cod pr. penala.