Apel promovat de intervenient doar impotriva Incheierii de respingere a cererii de interventie in interes propriu
28 martie 2020Ccontestatie privind alte drepturi de asigurari sociale - obligatie de a face
28 martie 2020
Caracterul inadmisibil al unei actiuni in materie civila avand ca obiect „anulare act nepatrimonial”
Cuprins pe materii
:
Drept procesual civil. Actiunea avand ca obiect anulare act nepatrimonial. Caracter admisibil/inadmisibil. Obiectul probei si mijloacele de proba. Modul de contestare a mijloacelor de proba
Legislatie relevanta
:
art. 250, art. 330-336 Cod procedura civila.
Rezumat
:
Obiectul cererii de chemare in judecata din dosar vizeaza anularea unui act, respectiv a unor rapoarte de expertiza grafoscopica si a unui raport de expertiza contabila ce au fost efectuate in cadrul procesului penal si constituie mijloace de proba in dosarul penal finalizat cu o hotarare de condamnare.
In cadrul procesului penal, in fata instantei de judecata respectivele mijloace probatorii au fost puse in discutia contradictorie a partilor, iar reclamantul din prezentul dosar civil, inculpat in dosarul penal unde au fost administrate mijloacele de proba concretizate in rapoartele de expertiza, a putut propune probe noi si formula obiectiuni la aceste rapoartele de expertize contestate si in fata instantei penale, dupa cum reiese din incheierile de sedinta din pronuntate in dosarul penal (depuse in cauza de fata de chiar reclamant).
Atat Codul de procedura civila cat si Codul de procedura penala reglementeaza expertiza ca mijloc de probatiune judiciara.
Raportul de expertiza, fiind un act de procedura, poate fi anulat in conditiile prevazute de Codul de procedura civila sau dupa caz penala in conditiile caruia a fost administrat ca mijloc de proba.
Insa, anularea sau constatarea nulitatii acestuia se poate face numai de instanta in fata careia a fost administrata aceasta proba (in speta de Sectia penala a Tribunalului B).
Avand in vedere acest caracter de mijloace probatorii al rapoartelor a caror anulare apelantul o solicita, inseamna ca ele nu pot fi analizate si intr-o actiune distincta, diferita de cadrul procesual inlauntrul caruia au fost intocmite si analizate ca mijloace probatorii.
Constituind mijloace probatorii in dosarul penal, aceste inscrisuri nu mai reprezinta si acte juridice de sine statatoare a caror legalitate sau nulitate sa poata fi analizata si in cadrul unui proces civil distinct.
Mijloacele probatorii din procesul penal pot fi dispuse, verificate si dupa caz anulate conform dispozitiilor procedurale din materia in care au fost dispuse, in speta conform normelor de procedura penala din Codul de procedura penala de la 1869, Cod in temeiul caruia a fost solutionat dosarul penal nr. ...
Reclamantul incearca prin actiunea din fata instantei civile sa cenzureze un mijloc de proba administrat intr-o cauza trecuta in puterea lucrului judecat, ceea ce este contrar dispozitiilor imperative ale legii si principiului autoritatii lucrului judecat.
Decizia civila nr. 120 din 18 septembrie 2019 a Curtii de Apel Galati
Prin cererea de chemare in judecata inregistrata pe rolul Tribunalului B, la data de …, sub dosarul nr. …, reclamantul … a solicitat in contradictoriu cu paratii …, … si … anularea raportului de expertiza grafoscopica nr. … efectuat de IPJ …, a raportului de expertiza grafoscopica nr. … efectuat de IPJ … si a raportului de expertiza contabila cu suplimentul la acest raport, efectuate in dosarul penal … solutionat de Tribunalul B.
In cauza, numai parata … a depus intampinare, solicitand respingerea cererii in totalitate, invocand si exceptia autoritatii de lucru judecat motivand ca reclamantul incearca prin prezenta actiune sa cenzureze un mijloc de proba administrat intr-o cauza trecuta in puterea lucrului judecat, ceea ce este contrar dispozitiilor imperative ale legii si principiului autoritatii lucrului judecat.
In sedinta publica din 17.12.2018 instanta a invocat din oficiu exceptia inadmisibilitatii actiunii si a retinut cauza spre solutionarea acestei exceptii.
Prin sentinta civila nr. …, Tribunalul B a respins ca inadmisibila actiunea reclamantului.
Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut ca nulitatea este sanctiunea juridica aplicabila actelor incheiate cu nerespectarea dispozitiilor legale adoptate pentru nasterea lor valabila, deci motivul de nulitate trebuie sa fi existat la momentul incheierii actului a carui anulare se solicita, iar pentru constatarea acesteia trebuie urmata calea prevazuta de lege.
Inscrisurile a caror anulare se cere prin cererea formulata in prezenta cauza, rapoarte de expertiza, au fost intocmite ca urmare a incuviintarii probelor cu expertiza in dosarul penal nr. … (in faza de urmarire penala si de judecata).
A mai invederat prima instanta ca regimul nulitatii rapoartelor de expertiza ce fac obiectul cauzei si procedurii de contestare a legalitatii acestora este prevazut de Codul de procedura penala de la 1869, incident in dosarul penal in care au fost intocmite. In acest sens sunt dispozitiile art. 124 si urm C.pr.pen, astfel incat se constata ca este reglementata o procedura speciala, pe care reclamantul a avut-o la dispozitie in dosarul penal.
Imprejurarea ca obiectiunile sale nu au fost admise de instanta penala, nu deschide acestuia dreptul de a contesta probele castigate cauzei, pe o noua cale procedurala, nefiind admis nici a se aduce critici unei hotarari judecatoresti definitive, intr-o noua procedura.
In consecinta, intrucat situatia de fapt invocata de reclamant a fost solutionata de catre instanta penala prin hotarare definitiva, tribunalul a concluzionat ca reclamantul nu poate solicita anularea rapoartelor de expertiza judiciara pe alta cale, motiv pentru care, constatand ca cererea este inadmisibila, a respins-o ca atare.
In termenul legal, impotriva sentintei civile nr. … a Tribunalului B, a formulat apel
reclamantul …, solicitand casarea si schimbarea in tot a decizie apelate, cu consecinta admiterii cererii de chemare in judecata avand ca obiect anularea raportului de expertiza grafoscopica nr. … efectuat de IPJ B, raportului de expertiza grafoscopica nr. … efectuat de IPJ B si raportului de expertiza contabila cu supliment efectuat de … in dosarul penal nr. ...
In motivarea cererii de apel, apelantul reclamant a aratat ca toate rapoartele de expertiza contestate sunt efectuate in dosarul penal nr. … al Tribunalului B si au fost efectuate in secret de catre politisti, fara a fi solicitate probe si fara a se da partii posibilitatea de a angaja un expert parte. A mai aratat apelantul ca modelele de comparatie folosite de experti au fost procurate de la diferite institutii publice, dar nu au fost scrise de reclamant, iar acesta nu a refuzat niciodata sa dea mostre din propriul scris pentru ca nici nu i-a fost solicitat.
Mai sustine apelantul ca pe tot parcursul anchetei penale si a procesului penal a solicitat efectuarea unei expertize grafoscopice corecte, dar nici anchetatorii, nici instanta de judecata nu au incuviintat acest lucru.
De altfel, reclamantul chiar a prezentat in respectivul proces o expertiza grafoscopica extrajudiciara din care rezulta clar ca nu reclamantul a scris acele facturi si chitante, raport aflat in contradictie cu cel al anchetatorilor.
In aprecierea apelantului cele doua rapoarte de expertiza grafoscopica contestate sunt ilegale pentru ca au fost efectuate cu incalcarea drepturilor celui la care se refera, fiind si incorecte.
In plus, politistii au examinat copii xerox ale unor facturi, in una din expertize, ori acest lucru este in contradictie cu cele aratate de INEC …, care a subliniat ca expertizarea copiilor in vederea stabilirii autorului scrisului nu se poate realiza.
In ambele cazuri de rapoarte nu au fost respectate nici criteriile de alegere a expertilor, pentru ca acestia sunt politisti si nu au fost desemnati aleatoriu, ci prin numire de sefii ierarhici.
Referitor la raportul de expertiza contabila si suplimentul la acesta, apelantul arata ca au fost realizate in timpul procesului si au fost dispuse de instanta penala, fiind realizate de expert … care nu are insa calitatea de consultant fiscal.
Sustine apelatul ca potrivit art. 3 din Hot Camerei Consultantilor Fiscali nr. 13/2008, expertizele fiscale judiciare se refera la obligatiile ce fac obiectul veniturilor la bugetul consolidat al statului si pentru alte impozite si taxe similare in relatia cu alte tari.
Arata apelantul ca prejudiciul stabilit in dosarul penal este format din TVA si impozit pe profit ce apartin bugetului consolidat al statului, astfel ca expertiza contabila este de fapt o expertiza fiscala si nu putea fi efectuate de dna ...
Or, conform art. 3 alin. 1 lit. g si art. 8 alin. 6 din hotararea anterior mentionata, lipsa calitatii de consultant fiscal, calitate obligatorie pentru efectuarea unei expertize judiciare care are ca obiect verificarea realitatii economice cu implicatii fiscale, atrage nulitatea raportului de expertiza realizat in cauza.
Mai sustine apelantul ca in plus, expertul contabil s-a substituit organelor de ancheta si a facut aprecieri asupra modului de operare, fara ca acest lucru sa ii fi fost solicitat.
Apelantul sustine ca toate aceste aspecte de nulitate pot fi invocate si in fata instantei civile, pentru ca scopul actiunii sale nu este de a aduce critici sentintei penale care a fost deja pronuntate, ci de a se anula lucrarile ilegale si incorecte din respectivele rapoarte de expertiza.
Cererea de apel nu a fost motivata in drept.
Cererea de apel a fost legal timbrata.
Desi legal informati asupra caii de atac declarate in cauza, numai intimata parata … a formulat intampinare, solicitand respingerea apelului ca nefondat.
In motivare, intimata a aratat ca in mod corect prima instanta a respins ca inadmisibila actiunea, actele a caror anulare o solicita reclamantul fiind de fapt probe dintr-un dosar penal care nu pot fi criticate intr-o alta procedura.
Intampinarea nu a fost motivata in drept.
Intimata a solicitat solutionarea cauzei in lipsa partilor.
Apelantul a depus la dosar precizari scrise, calificate de instanta ca raspuns la intampinare. Totodata a depus la dosar inscrisuri si rapoarte de expertiza extrajudiciare.
In cauza a fost incuviintata si administrata proba cu inscrisuri.
Verificand legalitatea sentintei civile nr. …, pronuntata de Tribunalul B, prin prisma motivelor de apel, instanta de control judiciar retine ca apelul este nefondat pentru urmatoarele considerente:
In primul rand trebuie subliniat ca potrivit art. 476 alin. 1 C.proc.civ., coroborat cu art. 477 C.proc.civ., apelul exercitat in termen provoaca o noua judecata, instanta de apel statutand atat in fapt cat si in drept, dar in limitele stabilite expres sau implicit de catre apelant, dar si cu privire la solutiile care sunt dependente de partea din hotarare care a fost atacata. Efectele devolutive ale apelului opereaza cu privire la intreaga cauza atunci cand apelul nu este limitat la solutii din dispozitiv ori atunci cand se tinde la anularea hotararii sau daca obiectul ei este indivizibil.
Avand in vedere ca in cauza in prima instanta s-a pus problema admisibilitatii actiunii ce face obiectul dosarului civil de fata, desi motivele de apel vizeaza in principal fondul si temeinicia cererii reclamantului, instanta de apel va analiza cu prioritate daca solutia tribunalului, in acest sens, este una legala.
Astfel, Curtea retine ca obiectul cererii de chemare in judecata din dosarul de fata vizeaza anularea unui act, respectiv a unor rapoarte de expertiza grafoscopica si a unui raport de expertiza contabila ce au fost efectuate in cadrul procesului penal si constituie mijloace de proba in dosarul penal nr. … al Tribunalului B.
Asa cum corect a aratat si prima instanta, raportul de expertiza grafoscopica nr. … efectuat de IPJ B, raportul de expertiza grafoscopica nr. … efectuat de IPJ B si raportul de expertiza contabila cu suplimentul la acest raport, efectuate in dosarul penal … solutionat de Tribunalul B, constituie mijloace probatorii in dosarul penal nr. … si au produs probe pe baza carora a fost pronuntata hotararea in respectivul dosar penal.
Mai mult, in cadrul procesului penal, in fata instantei de judecata respectivele mijloace probatorii au fost puse in discutia contradictorie a partilor, iar reclamantul din prezenta cauza …, inculpat in dosarul penal nr. …, a putut propune probe noi si formula obiectiuni la rapoartele de expertize contestate si in fata instantei penale, dupa cum reiese din incheierile de sedinta din 05.06.2015 si 16.02.2015 pronuntate in dosarul penal nr. … (depuse in cauza de fata de chiar apelant).
Expertiza este definita, atat in materie civila cat si in materie penala, ca fiind activitatea de cercetare a unor imprejurari de fapt in legatura cu obiectul litigiului, ce necesita cunostinte de specialitate, activitate desfasurata de un specialist, numit expert, care este desemnat de instanta de judecata.
Expertul prezinta constatarile si concluziile sale prin raportul de expertiza.
Atat Codul de procedura civila, cat si Codul de procedura penala reglementeaza expertiza ca mijloc de probatiune judiciara.
Raportul de expertiza, fiind un act de procedura, poate fi anulat in conditiile prevazute de Codul de procedura civila sau dupa caz, penala in conditiile caruia a fost administrat ca mijloc de proba.
Insa, anularea sau constatarea nulitatii acestuia se poate face numai de instanta in fata careia a fost administrata aceasta proba (in speta de Sectia penala a Tribunalului B).
Avand in vedere acest caracter de mijloace probatorii al rapoartelor a caror anulare apelantul o solicita, inseamna ca ele nu pot fi analizate si intr-o actiune distincta, diferita de cadrul procesual inlauntrul caruia au fost intocmite si analizate ca mijloace probatorii.
Constituind mijloace probatorii in dosarul penal, aceste inscrisuri nu mai reprezinta si acte juridice de sine statatoare a caror legalitate sau nulitate sa poata fi analizata si in cadrul unui proces civil distinct.
Practic prin demersul urmarit in fata instantei civile, in dosarul de fata, reclamantul incearca o descalificare a probelor din procesul penal, actiune inadmisibila in dreptul romanesc. Or, asa cum a aratat si prima instanta, mijloacele probatorii din procesul penal pot fi dispuse, verificate si dupa caz anulate conform dispozitiilor procedurale din materia in care au fost dispuse, in speta conform normelor de procedura penala din Codul de procedura penala de la 1869, cod in temeiul caruia a fost solutionat dosarul penal nr. …
Reclamantul incearca prin prezenta actiune sa cenzureze un mijloc de proba administrat intr-o cauza trecuta in puterea lucrului judecat, ceea ce este contrar dispozitiilor imperative ale legii si principiului autoritatii lucrului judecat.
In plus, daca s-ar anula lucrarea efectuata intr-un alt cadru procesual, s-ar aduce atingere principiului securitatii raporturilor juridice stabilite cu autoritate de lucru judecat prin hotararea pronuntata in Dosarul nr. …
In concluzie, pentru considerentele anterioare, in temeiul art. 480 alin. 1 C.proc.civ., Curtea va respinge ca nefondat apelul declarat de apelantul reclamant … impotriva sentintei civile nr. … a Tribunalului B.