Situatii in care se poate dispune in fata instantei de apel desfiintarea sentintei cu trimitere spre rejudecare. Modificari aduse prin Legea nr. 202/2010.
18 martie 2020Asistenta juridica obligatorie. Persoana care nu este inscrisa in tabloul de avocati apartinand U.N.B.R.
18 martie 2020
Capacitatea procesuala de exercitiu. Parat decedat la data formularii actiunii.
Cod procedura civila, art. 41-43
Una din conditiile exercitarii actiunii civile in justitie este reprezentata de existenta capacitatii procesuale de exercitiu.
Capacitatea procesuala de exercitiu consta in aptitudinea unei persoane de a-si valorifica singura drepturile procedurale si de a-si indeplini singura obligatiile procedurale, deci de a sta in judecata. Aceasta capacitate procesuala inceteaza definitiv prin moartea persoanei.
In cazul in care, la momentul promovarii actiunii in justitie, paratul era decedat, acesta nu mai avea calitate procesuala de exercitiu.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 3597 din 30 octombrie 2012
Prin actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Prahova cu nr. 5635/ 105/24.06.2011 reclamanta SC OP SA, a chemat in judecata pe paratul MD solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa se dispuna obligarea paratului la restituirea sumei de 8024 lei, actualizata in raport de rata inflatiei la data platii efective a acestei sume, reprezentand prime de Pasti si Craciun.
In motivarea actiunii reclamanta a aratat ca, initial, prin sentinta civila nr. 1007/2008 a Tribunalului Prahova a fost obligata sa achite paratului drepturi salariale cu titlul de prime de Pasti si Craciun, suma pe care a achitat-o paratei integral cu ocazia executarii silite insa ulterior, in baza deciziei civile nr. 1213/2008 a Curtii de Apel Ploiesti a fost modificata in parte sentinta de mai sus, in sensul reducerii sumei acordate, decizie in temeiul careia paratul a procedat din nou la executarea silita a reclamantei, motiv pentru care se impune, restituirea de catre parat a sumei incasate in plus.
La data de 22.11.2011 numitii MS, MI si MF au formulat o intampinare in calitate de mostenitori legali ai paratului decedat MD, solicitand respingerea actiunii in conditiile in care autorul nu a incasat nicio suma de bani in plus ci doar drepturile salariale ce i se cuveneau, inclusiv CASS, CAS, impozit etc., neachitate in realitate de catre reclamanta, invocand si exceptiile inadmisibilitatii actiunii, prescriptiei dreptului la actiune, a prematuritatii, exceptii la care ulterior au renuntat sa le mai sustina.
In sedinta publica din data de 22.11.2011 instanta avand in vedere ca paratul a decedat a dispus introducerea in cauza in calitate de parati a mostenitorilor acestuia,
Prin sentinta civila nr. 729 din 31 ianuarie 2012, Tribunalul Prahova a admis in parte actiunea formulata de reclamanta SC OP SA, in contradictoriu cu paratul MD – decedat, continuata impotriva paratilor MS, MI si MF, in calitate de mostenitori legali ai defunctului MD si a obligat in solidar pe parati sa restituie reclamantei diferenta dintre sumele de bani incasate de defunct in baza sentintei civile nr. 1007/2008 a Tribunalului Prahova si sumele de bani la care ar fi avut dreptul conform deciziei nr. 1213/2008 a Curtii de Apel Ploiesti, diferenta care se va actualiza in raport de coeficientul de inflatie de la data incasarii si pana la plata efectiva si al carei cuantum urmeaza sa fie calculat cu ocazia executarii silite.
Impotriva acestei sentinte, in termen legal, au declarat recurs paratii MS, MI si MF, mostenitori ai defunctului MD, criticand-o pentru motivele de nelegalitate prevazute de art. 304 pct.8 si 9 Cod procedura civila.
Recurentii au considerat ca instanta de fond a apreciat gresit actele de la dosar si a schimbat intelesul lamurit si vadit neindoielnic al acestora.
Curtea, din oficiu, a invocat
exceptia lipsei capacitatii procesuale de exercitiu
a lui MD, care era decedat la data de 9 ianuarie 2009, raportat la data introducerii actiunii.
Examinand actele si lucrarile dosarului, in raport de exceptia invocata, precum si de dispozitiile legale incidente in cauza, Curtea a retinut urmatoarele:
Reclamanta intimata a formulat cerere de chemare in judecata impotriva numitului MD la data de 24.06.2011.
Potrivit certificatului de deces seria DS nr.800382, MD a decedat la data de 9.01.2009.
Una din conditiile exercitarii actiunii civile in justitie este reprezentata de existenta capacitatii procesuale de exercitiu.
Capacitatea procesuala de exercitiu consta in aptitudinea unei persoane de a-si valorifica singura drepturile procedurale si de a-si indeplini singura obligatiile procedurale, deci de a sta in judecata. Aceasta capacitate procesuala inceteaza definitiv prin moartea persoanei.
Ori, in cauza de fata, la momentul promovarii actiunii in justitie, paratul era decedat, prin urmare, nu mai avea calitate procesuala de exercitiu.
Fata de aceasta situatie, curtea, vazand disp. art.41 – 43 C.pr.civ., a admis exceptia lipsei capacitatii procesuale de exercitiu a paratului MD si, in baza disp. art.304 pct.9 si 312 alin.1 C.pr.civ., a admis recursul, modificand in tot sentinta in sensul ca a respins actiunea ca fiind formulata impotriva unei persoane fara capacitate procesuala de exercitiu.