Actualizarea normei de hrana si a echivalentului valoric al dreptului la echipament
26 martie 2020Caracterul admisibil al cererii privind constatarea reabilitarii de drept
26 martie 2020 Capacitate civila, Societate comerciala dizolvata
Temei de drept: art. 244 din Codul Civil
Calitatea de subiect de drept pentru o societate comerciala se dobandeste prin inmatricularea acesteia in registrul comertului, iar sfarsitul capacitatii de exercitiu a persoanei juridice este marcat de momentul incetarii capacitatii de folosinta a persoanei juridice si coincide cu incetarea persoanei insasi.
Potrivit dispozitiei inscrise in art. 244 din Codul Civil, ,,Persoana juridica inceteaza, dupa caz, prin constatarea ori declararea nulitatii, prin fuziune, divizare totala, transformare, dizolvare sau desfiintare ori printr-un alt mod prevazut de actul constitutiv sau de lege.”
In cauza, SC „O.T.” SRL a fost dizolvata prin sentinta civila nr. 85/19.01.2015 pronuntata de Tribunalul Vaslui, sentinta fiind definitiva.
Raportat la sentinta judecatoreasca de dizolvare, societatea apelanta si-a incetat existenta, astfel ca aceasta nu mai are aptitudinea de a dobandi drepturi si obligatii.
Decizia civila nr. 513/06.09.2016
Prin sentinta civila nr. 1688 din 3.12.2015, Tribunalul Vaslui a admis cererea formulata de Oficiului National al Registrului Comertului, prin Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Vaslui, in contradictoriu cu parata SC ,,O.T.” SRL.
S-a dispus radierea SC,,O.T.” SRL si inregistrarea mentiunii de radiere in registrul comertului.
S-a dispus comunicarea hotararii persoanei juridice parate la sediul social, Oficiului Registrului Comertului, pentru radierea societatii din registrul comertului, Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Administratia Judeteana a Finantelor Publice si publicarea, cu titlu gratuit, pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia.
Pentru a se pronunta astfel, prima instanta a retinut ca, prin sentinta nr. 85/19.01.2015 pronuntata de Tribunalul Vaslui s-a dispus dizolvarea SC ,,O.T.” SRL, in temeiul dispozitiilor art. 237 alin. (1) lit. c din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 237 alin. 6 din Legea nr. 31/1990, republicata, privind societatile comerciale „Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi. Oficiul National al Registrului Comertului, la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, procedeaza la numirea unui lichidator inscris in Tabloul Practicienilor in Insolventa. Remunerarea lichidatorului se face din averea societatii dizolvate sau, in lipsa, din fondul de lichidare, constituit potrivit legii. Remuneratia lichidatorului este in cuantum fix de 1.000 lei, decontul final al cheltuielilor efectuate de lichidator in legatura cu lichidarea societatii urmand a se face, pentru situatia in care nu exista bunuri in averea societatii dizolvate, de catre Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, la solicitarea lichidatorului.
(8) Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii definitiva a hotararii de dizolvare nu s-a formulat nicio cerere de numire a lichidatorului potrivit prevederilor alin. (6), Oficiul National al Registrului Comertului sau orice persoana interesata poate solicita tribunalului radierea societatii din registrul comertului”.
De la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de dizolvare incepe sa curga termenul de 3 luni pentru numirea lichidatorului.
Potrivit art. 237 alin. 8 din Legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale, dupa expirarea acestui termen, in cazul in care instanta de judecata competenta nu a fost sesizata cu nici o cerere in acest sens, persoana juridica urmeaza a fi radiata din registrul comertului la cererea oricarei persoane interesate, de catre tribunal.
Avand in vedere datele si documentele existente la registrul comertului din care a rezultat ca pentru SC ,,O.T.” SRL nu s-a formulat in termen nici o cerere pentru numirea lichidatorului, instanta a constatat ca sunt incidente dispozitiile art. 237 alin. 8 din Legea nr. 31/1990, motiv pentru care a admis cerere de radiere a SC,,O.T.” SRL asa cum a fost formulata.
SC „O.T.” SRL a declarat apel solicitand respingerea cererii privind radierea.
Apelanta sustine ca, prin sentinta civila atacata, a fost admisa cererea Oficiului National al Registrului Comertului, prin Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Vaslui, privind radierea sa din registrul comertului, dupa ce, prin sentinta civila nr. 85/16.01.2015 a fost admisa cererea privind dizolvarea apelantei pentru neindeplinirea obligatiilor referitoare la dovada continuarii activitatii la sediul social.
Avand in vedere ca lipsurile au fost complinite, apelanta solicita reactivarea.
Oficiului National al Registrului Comertului, prin Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Vaslui a formulat intampinare prin care a solicitat instantei respingerea acestuia, ca nemotivat.
Intimatul considera ca, daca societatea ar fi avut in mod real intentia de "reactivare", dupa cum sustine in cuprinsul apelului, s-ar fi indreptat prin calea de atac pusa la dispozitie de Legea nr. 31/1990 impotriva hotararii judecatoresti de dizolvare nr. 85/19.01.2015, cand ar fi avut ocazia sa complineasca lipsurile din cauza carora a fost initial chemata in judecata, in vederea aplicarii de catre instanta competenta a sanctiunii dizolvarii judiciare.
Starea de pasivitate a apelantei s-a mentinut pe tot parcursul desfasurarii cauzei de dizolvare judiciara si, ulterior, in termenul de asteptare numire lichidator, inclusiv in cursul solutionarii cererii de radiere din registrul comertului.
La termenul de judecata din 17.05.2016, Curtea, din oficiu, a invocat si a pus in dezbaterea contradictorie a partilor exceptia lipsei capacitatii civile a apelantei.
Analizand cu prioritate exceptia lipsei capacitatii civile a SC „O.T.” SRL, conform prevederilor art. 248 din Codul de procedura civila, Curtea retine ca aceasta este intemeiata.
Calitatea de subiect de drept pentru o societate comerciala se dobandeste prin inmatricularea acesteia in registrul comertului, iar sfarsitul capacitatii de exercitiu a persoanei juridice este marcat de momentul incetarii capacitatii de folosinta a persoanei juridice si coincide cu incetarea persoanei insasi.
In acest sens, Curtea noteaza ca potrivit dispozitiei inscrise in art. 244 din Codul Civil, ,,Persoana juridica inceteaza, dupa caz, prin constatarea ori declararea nulitatii, prin fuziune, divizare totala, transformare, dizolvare sau desfiintare ori printr-un alt mod prevazut de actul constitutiv sau de lege.”
In prezenta cauza, SC „O.T.”SRL a fost dizolvata prin sentinta civila nr. 85/19.01.2015 pronuntata de Tribunalul Vaslui - Sectia Civila - in dosarul nr. 2763/89/201, sentinta fiind definitiva.
Raportat la sentinta judecatoreasca de dizolvare, societatea apelanta si - a incetat existenta, astfel ca aceasta nu mai are aptitudinea de a dobandi drepturi si obligatii.
La randul sau, art.40 alin. (1) din Codul de procedura civila statueaza ca cererile facute de o persoana care nu are capacitate procesuala sunt nule sau, dupa caz, anulabile.
Exceptia lipsei capacitatii procesuale civile este o exceptie de fond, absoluta si peremptorie care, prin efectul sau, impiedica solutionarea cauzei pe fond.
Raportat la cele ce preced, Curtea a constatat nula cererea de apel formulata de SC „O.T.” SRL