Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Calculul duratei pedepselor
Conform art.71 Cod Penal, durata executării pedepsei privative de libertate se socoteşte din ziua în care condamnatul a început executarea hotărârii definitive de condamnare.
Ziua în care începe executarea pedepsei şi ziua în care încetează se socotesc în data executării.
Perioada în care condamnatul, în cursul executării pedepsei, se află bolnav în spital intră în durata executării, în afară de cazul în care şi-a provocat în mod voit boala, iar această împrejurare se constată în cursul executării pedepsei.
Permisiunile de ieşire din penitenciar, acordate condamnatului conform legii de executare a pedepselor, intră în durata executării pedepsei.
Potrivit art. 72 Cod Penal, perioada în care o persoană a fost supusă unei măsuri preventive privative de libertate, se scade din durata pedepsei închisorii pronunțate. Scăderea se face şi atunci când condamnatul a fost urmărit sau judecat, în acelaşi timp ori în mod separat, pentru mai multe infracțiuni concurente, chiar dacă a fost condamnat pentru o altă faptă decât cea care a determinat dispunerea măsurii preventive.
Perioada în care o persoană a fost supusă unei măsuri preventive privative de libertate se scade şi în caz de condamnare la pedeapsa amenzii, prin înlăturarea în tot sau în parte a zilelor-amendă.
În cazul amenzii care însoțeşte pedeapsa închisorii, perioada în care o persoană a fost supusă unei măsuri preventive privative de libertate se scade din durata pedepsei închisorii.
Conform art.73 Cod Penal, în cazul infracțiunilor săvârșite în condițiile aplicării legii penale în spațiu, partea din pedeapsă, precum şi durata măsurilor preventive privative de libertate executate în afara teritoriului țării, se scad din durata pedepsei aplicate pentru aceeaşi infracțune în România.
Dispozițile se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care pedeapsa executată în afara țării este amenda.