Divizarea Comasarea | Consultanță Juridică 24/7 - Discută Cu Un Avocat Online
avocati bucuresti
Testamentul olograf
17 iunie 2012
avocati bucuresti online
Avocat Divorturi
28 iunie 2012

Divizarea Comasarea

Reorganizarea persoanei juridice – Divizarea Comasarea

Reorganizarea este operaţiunea juridică ce cuprinde cel puţin două persoane juridice şi care produce efecte creatoare, modificatoare ori de încetare a lor.

Reorganizarea îmbracă două forme: comasarea şi divizarea.

A. Comasarea

Noţiunea de comasare este o denumire generică, menită să desemneze cele două forme ale sale: absorbţia şi fuziunea.

a) Absorbţia – Dacă initial această formă a comasării apare prin formularea „absorbirea unei persoane juridice de către o altă persoană juridică”, alta dispozitie legala prevede efectul absorbţiei astfel: „În cazul absorbţiei, persoana juridică dobândeşte drepturile şi este ţinută de obligaţiile persoanei juridice pe care o absoarbe”. Pe baza acestor dispoziţii, putem defini absorbţia ca fiind acea formă a comasării care constă în absorbirea unei persoane juridice, care-şi încetează existenţa, de o altă persoană juridică, care-şi sporeşte, astfel, fiinţa, activitatea.

b) Fuziunea – desemnează forma comasării prin formularea „fuziunea mai multor persoane juridice pentru a alcătui o persoană juridică nouă”, iar efectul fuziunii se prevede astfel: „În cazul fuziunii, drepturile şi obligaţiile persoanelor juridice fuzionate trec asupra noii persoane juridice astfel înfiinţate”.

Pe baza acestor dispoziţii, putem defini fuziunea ca fiind acea formă a comasării care constă în unirea, în contopirea a două sau mai multe persoane juridice, care îşi încetează astfel existenţa, şi înfiinţarea, astfel, a altei persoane juridice.

Divizarea Comasarea

B. Divizarea

Noţiunea de divizare este o denumire generică, menită să desemneze cele două forme ale sale: divizarea totală şi divizarea parţială.

a) Divizarea totală este acea formă a divizării ce constă în împărţirea întregului patrimoniu al unei persoane juridice, care îşi încetează existenţa, către două sau mai multe persoane juridice existente ori care numai prin divizare totală, nu şi prin divizare parţială.

b) Divizarea parţială este acea formă a divizării care constă în desprinderea unei părţi din patrimoniul unei persoane juridice, care-şi menţine fiinţa, şi transmiterea acestei părţi către una sau mai multe persoane juridice care există sau care se înfiinţează în acest fel. Aşa cum am arătat, divizarea parţială nu produce, niciodată, încetarea persoanei juridice.

Obtineti mai multe informatii despre serviciile noastre specializate accesand pagina: Avocat .

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație