Model Cerere de reexaminare a despăgubirilor acordate pentru amânarea nejustificată a judecării cauzei sau a executării silite
16 octombrie 2017Impreviziunea excepție în domeniul executării contractului
18 octombrie 2017Atribuțiile Grefierului de Ședință
Drept procesual civil
Incompatibilitate absolută
Obligația procedurală a grefierului de ședință de a verifica starea de incompatibilitate a judecătorilor care compun completul de judecată
În cadrul seminarelor organizate de Școala Națională de Grefieri, cu unele excepții, nu au fost identificate situații în care grefierii ședință în materie civilă să aplice prevederile art. 43 alin. 1 C. proc. civ.
Potrivit textului menționat, ”înainte de primul termen de judecată grefierul de ședință va verifica, pe baza dosarului cauzei, dacă judecătorul acesteia se află în vreunul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de art. 41 și, când este cazul, va întocmi un referat corespunzător.” (sublin. red.)
În sensul prevederilor art. 41 alin (1) C. proc. civ., ”judecătorul care a pronunțat o încheiere interlocutorie sau o hotărâre prin care s-a soluționat cauza nu poate judeca aceeași pricină în apel, recurs, contestație în anulare sau revizuire și nici după trimiterea spre rejudecare.”
Tot astfel, alin. (2) al art. 41 dispune că ”nu poate lua parte la judecată cel care a fost martor, expert, arbitru, procuror, avocat, asistent judiciar, magistrat-asistent sau mediator în aceeași cauză.”
Dispozițiile redate lărgesc sfera atribuțiilor care revin grefierului de ședință, premergătoare ședinței de judecată, prin forța unor norme de ordin procedural, impunând obligația imperativă de verificare de către grefier a acestor cazuri de incompatibilitate absolută a judecătorului din compunerea completului de judecată.
În concret, verificarea ce revine grefierului de ședință constă în cercetarea actelor din dosarul cauzei și semnalarea oricărei situații în care judecătorul din compunerea completului de judecată se află în una din următoarele împrejurări de fapt:
- a pronunțat o încheiere interlocutorie;
- a pronunțat o hotărâre pe fondul raportului procesual și același judecător compune completul de judecată în apel, recurs, contestație în anulare, revizuire sau după trimiterea spre rejudecare;
- a fost martor, expert, arbitru, procuror, avocat, asistent judiciar, magistrat-asistent sau mediator în aceeași cauză.
Actul procedural prin care grefierul de ședință constată existența unui caz de incompatibilitate absolută îl constituie referatul, pe care grefierul îl întocmește și pe care îl atașează la dosarul cauzei.
Prezentăm mai jos un model de referat care se întocmește în asemenea situații.
Notă:
Potrivit art. 12 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, dispozițiile art. 40 alin. (1) din Codul de procedură civilă privind incompatibilitatea, nu sunt aplicabile judecătorului-sindic care pronunță succesiv hotărâri în același dosar, cu excepția situației rejudecării, după anularea hotărârii în apel.
R O M Â N I A
INSTANȚA ________________
Secția ____________
Dosar nr. _______/__/ ______
R E F E R A T
Subsemnatul/a ………………………………………………, în calitate de grefier de ședință, procedând la verificarea dosarului sus menționat am constatat, pe baza actelor din dosar, că domnul/ doamna judecător ……………………………………… se află în situația de incompatibilitate prevăzută de dispozițiile art. 41 alin. (1) C. proc. civ., pronunțând încheierea interlocutorie de la termenul din data de …………………../sentința civilă nr. ……………………………. /se află în situația de incompatibilitate prevăzută de dispozițiile art. 41 alin. (2) C. proc. civ., întrucât ………………………………………
Drept pentru care am întocmit prezentul referat pe care l-am atașat la dosarul cauzei.
GREFIER,