Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei
Aplicarea legii penale mai favorabile
Aplicarea extraactivă a legii penale mai favorabile cunoaşte două ipoteze distincte:
- Aplicarea legii mai favorabile în cazul faptelor care nu au fost definitiv judecate;
- Aplicarea legii mai favorabile în cazul faptelor judecate definitiv.
Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei
Potrivit art.5 Cod Penal, în cazul în care de la săvârşirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă. Dispozițiile se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituționale, precum şi ordonanțelor de urgență aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziții penale mai favorabile.
Astfel, legea nouă (sub imperiul căreia se judecă fapta) poate retroactiva, dacă este mai favorabilă decât legea veche (sub imperiul căreia a fost săvârşită fapta); legea veche ( sub impreiul căreia a fost săvârşită fapta) poate ultraactiva, dacă este mai favorabilă decât legea nouă (sub imperiul căreia se judecă fapta).
Dacă o infracțiune continuă, continuată ori de obicei este incriminată atât în legea veche, cât şi în legea nouă, legea aplicabilă se stabilește în funcție de momentul epuizării astfel:
- Dacă se consumă sub legea veche şi epuizarea se produce sub legea nouă, se aplică legea nouă, chiar dacă legea veche este mai favorabilă, deoarece nu interesează momentul consumării faptei, ci momentul epuizării;
- Dacă între epuizare şi judecare intervine legea nouă, se aplică legea mai favorabilă. Aceasta înseamnă că atât consumarea, cât şi epuizarea s-au produs sub imperiul aceleiaşi legi;
- Dacă hotărârea definitivă de condamnare este desființată în căile extraordinare de atac, se aplică legea care este în vigoare la data judecării, dacă această lege este mai favorabilă decât cea în temeiul căreia persoana a fost condamnată.
Dacă o infracțiune progresivă este incriminată atât în legea veche, cât şi în legea nouă, putem face o analiză a legii penale mai favorabile, deoarece spre deosebire de infracțiunea continuă, continuată ori de obicei, data săvârşirii infracțiunii nu este data epuizării. Astfel:
- Dacă între consumare şi epuizare intervine legea nouă, se aplică legea mai favorabilă;
- Dacă între epuizare şi judecare intervine legea nouă, se aplică legea mai favorabilă;
- Dacă hotărârea definitivă de condamnare este desființată în căile extraordinare de atac, se aplică legea care este în vigoare la data judecării, dacă acestă lege este mai favorabilă decât cea în temeiul căreia persoana a fost condamnată.