Admisibilitate Cerere Chemare In Garantie » Consultă Avocat

Admisibilitate cerere chemare in garantie

avocati
Actiune in obligarea angajatorului la plata sporului de 100% din salariul de baza pentru munca prestata, zilele de sarbatoare legala
27 martie 2020
avocat online bun
Analiza probelor, relevanta raportului de analiza toxicologica in conditiile predarii probelor catre Institutul Medico-legal
27 martie 2020

Admisibilitate cerere chemare in garantie

Admisibilitate cerere chemare in garantie

O cerere de chemare in garantie poate fi formulata intr-un atare litigiu de contencios administrativ, cu unica conditie a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 72 alin. 1 Cod procedura civila – conditia interesului si a legaturii de dependenta si subordonare intre cele 2 cereri, ca aspecte care se verifica in procedura de cercetare a admisibilitatii in principiu, potrivit ar. 74 raportat la art. 64 Cod procedura civila.

Domeniu asociat – Procedura civila

Temei de drept: art. 72 alin. 1 Cod procedura civila Curtea de Apel Iasi, Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia civila nr. 4/c.a/2

februarie 2017

Prin decizia nr. 4/02.02.2017 a fost respins ca nefondat apelul declarat de SC „P.S.” SA impotriva incheierii din 02.11.2016 a Tribunalului Iasi, prin care a fost respinsa ca inadmisibila cererea de chemare in garantie a SC „A.” SA formulata de parata SC „P.S.” SA.

Pentru a se pronunta astfel, Curtea a retinut ca incheierea pronuntata de Tribunalul Iasi este legala si temeinica, apelul declarat de SC „P.S.” SA fiind nefondat. Motivele pentru care cererea de chemare in garantie este inadmisibila in cauza dedusa judecatii sunt insa altele decat cele retinute de judecatorul fondului. Astfel, instanta de fond a notat ca cererea de chemare in garantie ar fi inadmisibila in litigiile de contencios administrativ, cu unica exceptie reglementata de art. 16 alin. 2 din Legea nr. 554/2004, privind chemarea in garantie a superiorului ierarhic al functionarului chemat in judecata, superior de la care acesta a primit ordin scris sa elaboreze sau sa nu elaboreze actul.

Or, Curtea apreciaza ca Legea nr. 554/2004 nu contine norme speciale in materia chemarii in garantie avand ca izvor raporturile juridice specifice contractului administrativ, astfel ca este aplicabila norma de drept comun cuprinsa in art. 72 alin. 1 Cod procedura civila. Totodata, nu se identifica vreo incompatibilitate a acestei prevederi din Codul de procedura civila cu specificul raporturilor de putere la care face trimitere art. 28 alin. 1 din Legea nr. 554/2004.

Norma de la art. 16 alin. 2 din Legea nr. 554/2004 este una speciala, vizand „Introducerea in cauza a functionarului”, fara insa a se putea interpreta ca o cerere de chemare in garantie ar fi inadmisibila in alte litigii de contencios administrativ, in special in cele ce vizeaza executarea unor contracte administrative.

Ca atare, o cerere de chemare in garantie poate fi formulata intr-un atare litigiu de contencios administrativ, cu unica conditie a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 72 alin. 1 Cod procedura civila – conditia interesului si a legaturii de dependenta si subordonare intre cele 2 cereri, ca aspecte care se verifica in procedura de cercetare a admisibilitatii in principiu, potrivit ar. 74 raportat la art. 64 Cod procedura civila.

Interesul partii care formuleaza cererea de chemare in garantie a tertului priveste garantarea sau despagubirea sa in ipoteza in care va cadea in pretentii, fiind insa necesar ca intre cererea principala si cererea de chemare in garantie sa existe o legatura de dependenta si subordonare, in sensul ca solutia cererii principale influenteaza si solutia data cererii de chemare in garantie.


Or, in cazul concret al paratei SC „P.S.” SA cele doua raporturi sunt distincte si independente. UAT P. solicita de la SC „P.S.” SA plata redeventei, in temeiul contractului de delegare de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare nr. 17062/06.09.2012, pentru bunurile publice date in exploatare/folosinta aferente activitatii de epurare, iar SC „P.S.” SA arata in cererea de chemare in garantie ca ea nu are calitate procesuala pasiva si ca obligatia de plata a redeventei catre UAT P. pentru serviciile de epurare revine SC „A.” SA urmare a HCL Pascani nr. 72/30.05.2014 prin care acesta a fost desemnat a presta serviciile de apa si canalizare. Altfel spus, lipseste veriga care ar lega SC „P.S.” SA de SC „A.” SA, contrar celor afirmate prin cererea de apel, in sensul existentei unui raport de drept comercial intre cele doua societati privind prestarea activitatii de epurare.

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație