Acordarea de daune morale unei persoane juridice
28 martie 2020Actualizarea datei de scadenta a obligatiei de executare a lucrarilor din cadrul unor contracte in derulare
28 martie 2020 Actiune civila legatura de cauzalitate, Cheltuieli judiciare, nelegalitate solidaritate inculpati
Cuprins pe materii
:
Drept procesual penal. Partea generala.
Indice alfabetic
:
- Drept procesual penal
- Actiune civila
- Cheltuieli judiciare
Legislatie relevanta
: -
art.25 Cod procedura penala, art.1349 Cod civil, art.1357 Cod civil, art. 274 alin. 1, 2 Cod procedura penala
Rezumat
:
Partea civila ... a depus la dosar un decont emis de S.C.J.U. ... in valoare de 3.114,21 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare a persoanei vatamate pentru perioada 29.03.2017 – 07.04.2017, dar nu a depus si chitanta de plata a acestui decont. Din biletul de iesire din spital rezulta ca partea civila ... a fost internat in perioada 29.03.2017 – 07.04.2017 pentru mai multe afectiuni, dar niciuna in legatura cu fapta de lovire ce a avut loc cu aproximativ un an mai inainte (la 16.04.2016), aceasta avand calitatea de coasigurat.
Pentru acordarea despagubirilor materiale este necesara dovedirea existentei unui prejudiciu si a legaturii de cauzalitate intre acesta si fapta ilicita comisa de inculpati, conform art.1349 Cod civil, art.1357 Cod civil.
Intrucat internarea persoanei vatamate in perioada 29.03.2017 – 07.04.2017 nu are legatura de cauzalitate cu fapta de lovire comisa de inculpati, aceasta nesuferind vreun prejudiciu deoarece nu a achitat acel decont, avand calitatea de coasigurat, nu se impunea obligarea inculpatilor la plata sumei de 3.114,21 lei
Este nelegala obligarea inculpatilor ... si ... in solidar la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat, deoarece, potrivit art. 274 alin. 1, 2 Cod procedura penala, fiecare inculpat trebuia obligat singur la achitarea acestor cheltuieli, in masura in care le-a provocat.
Decizia penala nr. 206/A/20.02.2019 a Curtii de Apel Galati
Prin sentinta penala nr. .../...11.2018 pronuntata de Judecatoria Targu Bujor, in dosarul nr. .../316/2017, in baza art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedura penala a fost condamnat inculpatul ... la pedeapsa de 1 (un) an inchisoare pentru comiterea infractiunii de lovire sau alte violente.
In baza art. 66 alin. 1 lit. a), b) Cod penal s-a interzis inculpatului ca pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte, precum si, in baza art. 65 alin. 1 Cod penal pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii acelorasi drepturi.
In baza art. 91 Cod penal, s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe un termen de incercare de 2 ani, stabilit in conditiile art. 92 Cod penal.
S-a incredintat supravegherea inculpatului Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Galati.
In temeiul art. 93 alin. 1, 2 si 3 Cod penal, s-a impus condamnatului respectarea urmatoarelor obligatii: sa se prezinte la sediul Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Galati, la datele fixate de consilierii de probatiune; sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de locuinta si orice deplasare care depaseste 5 zile; sa comunice schimbarea locului de munca; sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate; sa presteze pe parcursul termenului de incercare o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile la Primaria ... sau Scoala Gimnaziala ..., jud. ..., astfel cum se va stabili de catre serviciul de probatiune in functie de aptitudinile si pregatirea socio-profesionala a inculpatului si in conformitate cu legea de executare a pedepselor.
S-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 96 Cod penal, privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
A fost admisa cererea formulata de inculpata ... privind judecata cauzei conform procedurii prevazuta de art. 375 rap. la art. 374 alin. 4 Cod procedura penala.
S-a stabilit pentru inculpata ..., pentru savarsirea infractiunii de lovirea sau alte violente, prev. de disp. art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 1 si 4 si art. 396 alin. 10 Cod procedura penala, o pedeapsa de 9 (noua) luni inchisoare.
In baza art. 83 C.pen., s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei de 9 (noua) luni inchisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani, ce se calculeaza, potrivit art. 84 alin. 1C.pen., de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 404 alin. 3 teza a II-a C.proc.pen. raportat la art. 85 alin. 1 C.pen., inculpata a fost obligata sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune ..., la datele fixate de acesta;
b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si intoarcerea;
d) sa comunice schimbarea locului de munca;
e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
In baza art. 86 alin. 1 si 2 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevazute in art. 85 alin. 1 lit. c) - e) au fost comunicate Serviciului de Probatiune ..., iar supravegherea executarii obligatiilor prevazute in art. 85 alin. 1 lit. a) – c) si alin. 5 se va face de acelasi serviciu de probatiune.
A fost admisa in parte actiunea civila si, in temeiul art. 19, art. 25 si 397 din Codul de procedura penala, in referire la art. 1349, 1357-1358, 1381, si 1391 din Codul Civil, au fost obligati inculpatii ... si ... la plata in solidar catre partea civila ... a sumei de 3.114,21 lei cu titlu de daune materiale si a sumei de 3000 lei cu titlul de daune morale.
In baza art.274 alin.2 C.pr.pen., au fost obligati inculpatii ... si ... in solidar la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat, in ambele etape ale procesului penal, in cuantum total de 350 lei.
Pentru a pronunta hotararea judecatoreasca, prima instanta a retinut urmatoarele:
Prin Rechizitoriul emis la data de 09.10.2017 in dosarul penal nr. 913/P/2017 al Parchetului de pe langa Tribunalul Galati s-a dispus trimiterea in judecata, a inculpatilor ..., pentru savarsirea infractiunii de art. 193 alin. 2 Cod penal si ... pentru savarsirea infractiunii de lovirea sau alte violente, prev. de disp. art. 193 alin. 2 Cod penal.
Prin incheierea nr. 62 din data de 14.02.2018, judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 913/249/P/2017 din data de 09.10.2017 al Parchetului de pe langa Tribunalul Galati privind inculpatii ..., pentru savarsirea infractiunii de art. 193 alin. 2 Cod penal si ... pentru savarsirea infractiunii de lovirea sau alte violente, prev. de disp. art. 193 alin. 2 Cod penal, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala.
In actul de sesizare a instantei a fost retinuta ca situatie de fapt ca inculpatii ... si ... au lovit pe persoana vatamata ... in ziua de 16.04.2016 cu o bata, precum si cu pumnii si picioarele in zona capului si la intamplare pe tot corpul, cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 6-7 zile de ingrijiri medicale.
Situatia de fapt mai sus mentionata a fost sustinuta cu urmatoarele mijloace de proba: plangere persoana vatamata; proces verbal de cercetare la fata locului; proces verbal de reconstituire; plansa foto; declaratie persoana vatamata; declaratii suspecti/inculpati; declaratie martorului.
Persoana vatamata prin avocat ales s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 25.000 lei din care 5.000 lei despagubiri materiale constand in cheltuieli de spitalizare si cheltuieli cu medicamentele necesare vindecarii leziunilor cauzate in urma lovirii si 20.000 lei reprezentand despagubiri morale pentru suferinta fizica si psihica generata de acest incident. Persoana vatamata a solicitat si obligarea inculpatilor la plata cheltuielilor ocazionate de proces.
Inculpata ... a recunoscut ca a lovit-o initial pe persoana vatamata cu sapa in diferite zone ale corpului si ulterior cu un bat pe care il avea persoana vatamata in mana si pe care l-a scapat jos, dupa care, persoana vatamata fiind cazuta a lovit-o in continuare cu pumnii si picioarele la intamplare.
Inculpatul ... nu a recunoscut savarsirea faptei, acesta precizand ca a fost plecat la un magazin si la intoarcere, cand a intrat in curte a vazut pe sotia sa si pe persoana vatamata cum se loveau reciproc.
In cursul cercetarilor judecatoresti la termenul de judecata din 06.06.2018 au fost audiati inculpatii, inculpata ... solicitand instantei parcurgerea procedurii abreviate si in data de 07.11.2018 a fost audiata martora ...
Analizand si coroborand materialul probator administrat in cauza, instanta a retinut ca persoana vatamata ... are domiciliu stabilit in ... si mai detine un imobil proprietate personala pe raza satului ..., judetul ... Acest imobil se invecineaza cu imobilul inculpatilor ... si ..., accesul in curte efectuandu-se pe portile principale.
In ziua de 16.04.2016, persoana vatamata s-a deplasat in satul ... cu scopul de a verifica starea imobilului. Cu aceasta ocazie a observat ca o poarta din tabla nu se afla la locul unde o lasase motiv pentru care s-a urcat pe garajul sau, unde a vazut in curtea vecina pe inculpatul ... pe care l-a intrebat despre poarta. Intrucat nu a primit niciun raspuns, persoana vatamata a sarit de pe garaj jos, pe terenul sau langa peretele locuintei, moment in care s-a apropiat inculpata ... care avand o sapa in mana a inceput sa-i aplice lovituri in diferite zone ale corpului, dupa care a fost lovit cu pumnii si cu un bat in zona capului de catre inculpatul ... In momentul in care a reusit sa se ridice de jos a fugit pe poarta principala in strada, unde a cazut din nou si ajuns din urma de catre cei doi inculpati, a fost lovit in continuare de catre ... cu o bata (coada sapei) si cu pumnii si picioarele de catre ...
In urma sesizarii formulate la apelul unic de urgenta SNUAU 112, organele de politie s-au prezentat la fata locului unde au gasit pe persoana vatamata in curtea locuintei sale, prezentand leziuni la cap, motiv pentru care a fost solicitat un echipaj medical cu ambulanta care i-a acordat primele ingrijiri medicale, apoi persoana vatamata a fost transportata la spital.
In urma loviturilor primite, persoana vatamata a fost examinata din punct de vedere medico-legal conform Certificatului medico–legal nr. .../A2 – D din data de ...04.2016 eliberat de Serviciul Clinic de Medicina Legala ..., din care rezulta ca prezinta leziuni de violenta (traumatism cranio-cerebral, politraumatism, contuzie toracica bilaterala, fara indicatie de chirurgie toracica), care au putut fi produse prin lovirea cu corp contondent alungit si lovirea cu corp dur sau mijloc contondent. S-a retinut ca leziunile pot data din 16.04.2016 si au necesitat 6 – 7 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare si nu i-au pus in primejdie viata.
Din procesul verbal de cercetare la fata locului intocmit de organele de politie a rezultat ca in curtea locuintei celor doi inculpati a fost gasit un bat cu o lungime de 1,10 m fiind murdar de pete de culoare brun roscat. De la locul unde a fost gasit batul se cunoaste o carare de pete brun roscate ce duc afara din curtea locuintei inculpatilor, in strada, apoi acestea duc pana in curtea persoanei vatamate ...
Situatia de fapt mai sus mentionata a fost sustinuta cu urmatoarele mijloace de proba: plangere persoana vatamata; proces verbal de cercetare la fata locului; proces verbal de reconstituire; plansa foto; declaratie persoana vatamata; declaratii suspecti/inculpati; declaratia martorului.
Martora ... a precizat ca locuieste in satul ... in zona numita ... si are ca vecini, in partea stanga a casei sale pe persoana vatamata ... si langa acesta locuiesc inculpatii ... si ... Martora cunostea faptul ca persoana vatamata locuieste la ..., dar in zilele de sambata si duminica si de sarbatori vine la ... la imobilul pe care si l-a cumparat acum 8 ani de zile. De asemenea, cunostea faptul ca pe timpul verii si-a amenajat gradina si venea mai des sa se ocupe de aceasta. De cand persoana vatamata are acest imobil, a avut discutii cu familia ... motivat de faptul ca familia ... nu o lasa pe persoana vatamata sa construiasca in spatele casei, mai exact sa faca reparatii si discutiile aveau legatura cu gardul despartitor al celor doua imobile.
Cu privire la imprejurarile in care martora a dat declaratia din data de 09.07.2017, aceasta a precizat ca persoana vatamata a venit la domiciliul sau si a intrebat-o ce cunoaste in legatura cu bataia pe care a suferit-o deoarece cand a venit politia la fata locului ea a fugit in fundul curtii casei sale si nu a declarat nimic. Atunci martora a recunoscut in fata persoanei vatamate ca a vazut cum in ziua de 16.04.2017 sotii ... au lovit-o cu bata si picioarele in fata portii casei lui, pe drumul public, persoana vatamata fiind cazuta la pamant si striga dupa ajutor. Martora a vazut pe persoana vatamata cum statea rasturnata pe scarile de acces in curtea sa, era plina de sange, nu se mai putea tine pe picioare si s-a tarat pana s-a sprijinit de garaj unde a gasit-o echipajul de pe ambulanta. La acel moment martora se afla in curtea casei sale si spala borcane si asa cum este configurata curtea casei, a avut posibilitatea sa vada ce se intampla, deoarece a auzit strigate de ajutor de la persoana vatamata si pe sotii ... cum o injurau si o huleau. Martora a dedus ca ... il lovea mai tare deoarece l-a auzit pe ... spunandu-i „opreste-te, ...” si a vazut cum a luat bata din mana ... si a aruncat-o in curtea lor. A vazut pe ... lovind cu picioarele pe persoana vatamata in continuare, dupa care amandoi au intrat in curte. La scurt timp au venit organele de politie, precum si ambulanta si nu mai stie ce s-a intamplat mai departe.
In drept, s-a retinut ca fapta inculpatilor ... si ... de a lovi pe persoana vatamata ... in ziua de 16.04.2016 cu o bata, precum si cu pumnii si picioarele in zona capului si la intamplare pe tot corpul, cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 6-7 zile de ingrijiri medicale intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovirea sau alte violente prevazuta de art. 193 alin. 2 Cod penal.
Astfel, din punctul de vedere al laturii obiective, elementul material al infractiunii se caracterizeaza prin actiunea inculpatei ..., care avand o sapa in mana a inceput sa-i aplice lovituri in diferite zone ale corpului persoanei vatamate, dupa care a fost lovit cu pumnii si cu un bat in zona capului de catre inculpatul ... In momentul in care a reusit sa se ridice de jos a fugit pe poarta principala in strada, unde a cazut din nou si ajuns din urma de catre cei doi inculpati, a fost lovit in continuare de catre ... cu o bata (coada sapei) si cu pumnii si picioarele de catre ..., iar urmarea imediata este reprezentata de suferintele fizice provocate. Legatura de cauzalitate dintre elementul material si urmarea imediata a rezultat din materialul probator administrat in cauza.
Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost savarsita cu intentie directa, modalitate prevazuta de art. 16 al. 3 lit. a C.pen., dat fiind ca inculpatii au prevazut rezultatul faptei sale, urmarind producerea vatamarii corporale a persoanei vatamate.
Intrucat fapta dedusa judecatii exista, constituie infractiune neexistand vreo cauza justificativa sau de neimputabilitate si a fost savarsita de catre inculpat, atragand raspunderea penala conform art. 15 Cod penal, instanta a pronuntat o solutie de condamnare a acestuia.
La individualizarea sanctiunii si proportionalizarea acesteia, instanta a avut in vedere dispozitiile art. 74 Cod penal.
In conformitate cu dispozitiile 74 Cod penal, instanta a avut in vedere imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol social creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal, nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
Astfel, instanta a apreciat ca fapta savarsita de inculpatii prezinta un grad de pericol social mediu, avand in vedere modul in care inculpatul a actionat, precum si prejudiciul produs.
In ceea ce priveste persoana inculpatei ..., aceasta a recunoscut ca a lovit initial pe persoana vatamata cu sapa in diferite zone ale corpului si ulterior cu un bat pe care il avea persoana vatamata in mana si pe care l-a scapat jos dupa care, persoana vatamata fiind cazuta a lovit-o in continuare cu pumnii si picioarele la intamplare iar inculpatul ... nu a recunoscut savarsirea faptei, acesta precizand ca a fost plecat la un magazin si la intoarcere, cand a intrat in curte, a vazut pe sotia sa si pe persoana vatamata cum se loveau reciproc, acesta neavand o atitudine procesuala corecta.
De asemenea, instanta a tinut cont de faptul ca inculpatii nu au antecedente penale, astfel cum rezulta din fisa de cazier judiciar atasata la dosarul cauzei.
In privinta limitelor de pedeapsa prevazute de lege, instanta a retinut ca potrivit art. 193 alin. 2 sub denumirea marginala de lovire sau alte violente, fapta dedusa judecatii se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
La individualizarea judiciara a pedepselor ce a fost aplicata inculpatilor instanta a avut in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 74 NCP, scopurile pedepsei, retinand in acest sens gradul mediu de pericol social al faptelor savarsite si modalitatea de comitere, lipsa antecedentelor penale ale inculpatilor, atitudinea manifestata de inculpati pe parcursul judecarii cauzei.
Pe latura civila persoana vatamata ... s-a constituit parte civila pentru suma de 5000 lei cu titlu de despagubiri civile pentru prejudiciul material cauzat prin fapta inculpatilor si 20000 lei daune morale.
Fata de acest aspecte, instanta a retinut ca, pentru antrenarea raspunderii civile delictuale, ca temei pentru plata de despagubiri necesare acoperirii prejudiciului cauzat prin infractiune, este necesara intrunirea cumulativa a conditiilor care rezulta din dispozitiile art. 1349 si urmatoarele din C. civ., respectiv: fapta ilicita, prejudiciul, legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu si vinovatia autorului faptei ilicite.
Astfel, fapta ilicita a constat in lovirea partii civile de catre inculpati, acestia lovind victima cu sapa, bata, pumnii si picioarele persoana vatamata fapt pentru care aceasta a necesitat 6, 7 zile ingrijiri medicale.
S-a retinut ca este indeplinita si conditia privind existenta vinovatiei ca element al raspunderii civile delictuale avand in vedere ca potrivit disp. art. 1357 C.Civ, autorul faptei ilicite raspunde pentru cea mai usoara culpa, iar legatura de cauzalitate a fost dovedita in cauza prin expertiza medico legala efectuata.
Cu privire la prejudiciul material, instanta a retinut ca potrivit art. 1387 alin (1) C.civ. in caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii persoanei, despagubirea trebuie sa cuprinda, in conditiile art. 1388 si 1389, dupa caz, echivalentul castigului din munca de care cel pagubit a fost lipsit sau pe care este impiedicat sa-l dobandeasca, prin efectul pierderii sau reducerii capacitatii sale de munca. In afara de acestea, despagubirea trebuie sa acopere cheltuielile de ingrijire medicala si, daca va fi cazul, cheltuielile legate de sporirea nevoilor de viata ale celui pagubit, precum si orice alte prejudicii materiale.
Astfel, punand in balanta ansamblul acestor considerente, prin prisma dispozitiilor legale invocate anterior, instanta a apreciat ca pentru asigurarea preventiei generale si speciale se impune aplicarea unei pedepse fata de inculpatul ... in cuantum de 1 (un) an inchisoare pentru comiterea infractiunii de lovire sau alte violente, aceasta fiind apta sa atinga scopul preventiv si punitiv al sanctiunii.
In baza art. 66 alin. 1 lit. a), b) Cod penal s-a interzis inculpatului ca pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte, precum si pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii acelorasi drepturi, conform art. 65 alin. 1 Cod penal.
In baza art. 91 Cod penal, s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe un termen de incercare de 2 ani, stabilit in conditiile art. 92 Cod penal, cu masurile de supraveghere prev. de art. 93 alin. 1 Cod penal si obligatiile prev. de art. 93 alin. 2 lit.b si alin.3 Cod penal, incredintand supravegherea inculpatului Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Galati.
Instanta a admis cererea formulata de inculpata ... privind judecata cauzei conform procedurii prevazuta de art. 375 rap. la art. 374 alin. 4 Cod procedura penala.
S-a stabilit pentru inculpata ... pentru savarsirea infractiunii de lovirea sau alte violente, prev. de disp. art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 1 si 4 si art. 396 alin. 10 Cod procedura penala, o pedeapsa de 9 (noua) luni inchisoare.
In baza art. 83 C.pen., s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei de 9 (noua) luni inchisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani, ce s-a calculat, potrivit art. 84 alin. 1C.pen., de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari, cu masurile de supraveghere prev. de art. 85 alin. 1 C.pen., incredintand supravegherea inculpatei Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Galati.
Instanta a admis in parte actiunea civila si, in temeiul art. 19, art. 25 si 397 din Codul de procedura penala, in referire la art. 1349, 1357-1358, 1381 si 1391 din Codul Civil, a obligat pe inculpatii ... si ... la plata in solidar catre partea civila ... cu domiciliul in mun. ..., str. ..., bl...., ap...., jud. ..., a sumei de 3.114,21 lei cu titlu de daune materiale si a sumei de 3.000 lei cu titlul de daune morale.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Bujor si inculpatii ... si ...
Parchetul a aratat ca hotararea este nelegala deoarece prima instanta a omis sa aplice inculpatului ... si masura de supraveghere prevazuta de art. 93 alin. l lit. e) Cod penal, si anume aceea de a comunica informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta. A mai precizat ca este nelegala si dispozitia de obligare a inculpatilor in solidar la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat. In privinta inculpatului ... a suplimentat motivele de apel in sensul ca, fata de pozitia procesuala a acestuia de nerecunoastere a faptei, nu ar fi trebuit sa i se retina dispozitiile art. 396 alin. 10 Cod procedura penala.
Inculpata ... a aratat ca a recunoscut ca a lovit persoana vatamata in conditiile in care aceasta doar s-a aparat intrucat fiind singura acasa s-a trezit cu persoana vatamata in curte. A precizat ca relatia dintre parti este extrem de tensionata pe fondul unui litigiu civil, avand ca obiect granituirea, ca si ea a suferit vatamari in urma altercatiei, solicitand renuntarea la aplicarea pedepsei. In subsidiar, a solicitat reducerea pedepsei la minimul special. Pe latura civila a solicitat respingerea daunelor materiale, deoarece internarea s-a facut dupa circa 1 an si nu a achitat serviciile medicale, fiind asigurat, precum si daunele morale.
Inculpatul ... a aratat ca declaratia martorei ... nu este concludenta cu privire la situatia de fapt retinuta, ca nu a fost individualizata fapta pentru fiecare inculpat pentru care a fost trimis in judecata, ca nu a putut fi realizata o aparare coerenta din cauza ca fapta a fost imputata ambilor inculpati. A sustinut ca este nevinovat de comiterea faptei de lovire solicitand achitarea. In subsidiar, a solicitat sa se tina cont de faptul ca persoana vatamata a intrat in curtea casei si, pe fondul unor discutii anterioare si certuri, a fost generat acest conflict, iar el si-a aparat sotia, solicitand reindividualizarea pedepsei, care este prea aspra, si amanarea aplicarii pedepsei. Pe latura civila a precizat ca biletul de internare este dupa circa 1 an, neavand legatura de cauzalitate cu fapta, solicitand respingerea daunelor materiale si morale.
Inculpatii au solicitat admiterea apelului parchetului doar cu privire la nelegalitatile sentintei.
Procurorul a solicitat respingerea apelurilor inculpatilor.
Persoana vatamata ... a solicitat admiterea apelului parchetului si respingerea apelurilor inculpatilor. La intrebarea instantei, a precizat ca nu a platit personal suma mentionata in decontul spitalului, considerand ca acea suma intra in cheltuielile de asigurat.
Apelul declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Bujor este fondat, iar apelurile declarate de inculpatii ... si ... sunt fondate in parte, pentru considerentele ce se vor arata mai jos.
Examinand cauza prin prisma motivelor de apel cat si din oficiu sub toate aspectele de fapt si de drept, conform art. 417 al .2 C.proc.pen., Curtea constata ca situatia de fapt si vinovatia inculpatilor, pentru savarsirea infractiunilor deduse judecatii, au fost corect stabilite de prima instanta, prin probele administrate in cauza, dand incadrarea juridica corespunzatoare faptelor penale comise de acestia.
Astfel, din coroborarea probelor administrate in cauza, expuse pe larg de instanta de fond, rezulta ca la data de 16.04.2016, pe fondul unor neintelegeri referitoare la granituirea proprietatilor si accesul persoanei vatamate in spatele casei sale (ce se invecina cu proprietatea inculpatilor), inculpatii ... si ... au lovit persoana vatamata ... cu o bata, pumnii si picioarele, la intamplare, peste tot corpul, cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 6-7 zile de ingrijiri medicale.
Sustinerile inculpatului ... cum ca declaratia martorei ... nu este concludenta nu poate fi primita, aceasta relatand pe larg conflictul dintre parti ce s-a desfasurat pe drumul public (dupa ce persoana vatamata reusise sa iasa din curtea inculpatilor unde fusese batut initial), respectiv ca ambii inculpati, atat ... si cat ..., au lovit persoana vatamata ..., ulterior observand ca persoana vatamata era plina de sange .
Nici sustinerea inculpatului ... ca nu ar fi fost individualizata fapta pentru care a fost trimis in judecata nu poate fi primita, din actul de sesizare rezultand ca atat el cat si ... au lovit persoana vatamata cu o bata, pumnii si picioarele. Persoana vatamata a precizat ca ... l-a lovit cu o sapa in diferite zone ale capului dupa care ... l-a lovit cu pumnii si o bata in zona capului, iar dupa ce a reusit sa iasa in strada a fost lovit in continuare de ... cu coada sapei, iar de ... cu pumnii si picioarele. Martora ... a auzit galagia produsa de strigatele de ajutor ale persoanei vatamate, dar efectiv a vazut partea finala a conflictului, cea desfasurata in strada, cand ... a lovit cu picioarele persoana vatamata.
Prin urmare, sustinerea inculpatului ... in sensul ca nu a lovit persoana vatamata nu poate fi primita, fiind contrazisa de ansamblul probelor administrate in cauza, astfel ca cererea sa de achitare este nefondata.
Sustinerea inculpatului ... cum ca ar fi actionat pentru apararea sotiei nu poate fi primita intrucat, in cauza, nu se poate retine legitima aparare or depasirea acesteia intrucat inculpata ... a actionat activ in lovirea persoanei vatamate, leziunile pe care aceasta le-a prezentat (de 1-2 zile de ingrijiri medicale) putand fi produse in contextul apararii persoanei vatamate de agresiunea initiala.
Prin urmare, faptele comise de cei doi inculpati intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente prevazuta de art. 193 alin. 2 Cod penal.
Insa, hotararea apelata este netemeinica cu privire la pedeapsa stabilita inculpatei ... si, respectiv, pedeapsa aplicata inculpatului ..., acestea fiind prea aspre fata de imprejurarile comiterii faptei, urmarile acesteia, atitudinea si persoana lor.
In ceea ce priveste imprejurarile comiterii faptei se observa ca aceasta s-a comis pe fondul unor neintelegeri referitoare la granituirea proprietatilor si accesul persoanei vatamate in spatele casei sale, care se invecina cu proprietatea inculpatilor.
Urmarile faptei nu au fost foarte grave, persoana vatamata suferind leziuni care au necesitat pentru vindecare 6-7 zile de ingrijiri medicale.
Cu privire la persoana si atitudinea inculpatei ... se constata ca nu are antecedente penale, fiind la primul impact cu legea penala, a recunoscut fapta comisa si s-a prevalat de procedura simplificata. Inculpatul ... nu a recunoscut fapta si are aplicata o amenda administrativa pentru o fapta la regimul piscicol.
Fata de aceste imprejurari si circumstante personale ale inculpatilor, Curtea apreciaza ca se impunea aplicarea unei pedepse cu inchisoare orientata mai inspre minimul special, care sa conduca la atingerea scopului educativ preventiv al pedepsei.
In cauza, nu se poate dispune renuntarea la aplicarea pedepsei inculpatei ... intrucat nu sunt indeplinite cerintele prevazute de art. 80 din noul Cod penal, neputandu-se retine ca infractiunea comisa ar prezenta o gravitate redusa, ci una destul de ridicata si nici ca aplicarea unei pedepse ar fi inoportuna din cauza consecintelor pe care le-ar avea asupra persoanei inculpatei.
Imprejurarile in care s-a comis fapta si persoana inculpatei au fost avute in vedere si la stabilirea modalitatii de executare, respectiv amanarea aplicarii pedepsei.
In speta, nu se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei inculpatului ... intrucat nu este indeplinita conditia prev. de art.83 alin.1 lit.d Cod penal, Curtea apreciind necesara aplicarea pedepsei pentru indreptarea inculpatului, avand in vedere imprejurarile comiterii faptei, gravitatea acesteia si persoana inculpatului, care nu a recunoscut fapta comisa si nici nu este la primul impact cu legea penala (avand aplicata o amenda administrativa pentru o fapta la regimul piscicol).
Circumstantele legate de fapta comisa si persoana inculpatului au fost avute in vedere si la stabilirea modalitatii de executare, respectiv suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei.
Hotararea apelata este nelegala cu privire la retinerea art. 396 alin. 10 Cod procedura penala in incadrarea juridica a infractiunii de lovire sau alte violente retinute in sarcina inculpatului ... deoarece acesta nu s-a prevalat de procedura simplificata de judecata, nerecunoscand fapta retinuta in sarcina sa prin rechizitoriu.
Sentinta apelata este nelegala si cu privire la omisiunea de a aplica inculpatului ... masura de supraveghere prevazuta de art. 93 alin. 1 lit. e) Cod penal, respectiv: sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta, aceasta masura fiind obligatorie a fi impusa de textul legal.
Cu privire la latura civila, hotararea apelata este netemeinica cu privire la despagubirile materiale acordate persoanei vatamate/parte civila ...
In acest sens, se observa ca partea civila ... a depus la dosar un decont emis de S.C.J.U. ... in valoare de 3.114,21 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare a persoanei vatamate pentru perioada 29.03.2017 – 07.04.2017, dar nu a depus si chitanta de plata a acestui decont.
De asemenea, din biletul de iesire din spital rezulta ca partea civila ... a fost internat in perioada 29.03.2017 – 07.04.2017 pentru mai multe afectiuni, dar niciuna in legatura cu fapta de lovire ce a avut loc cu aproximativ un an mai inainte (la 16.04.2016), aceasta avand calitatea de coasigurat.
Pentru acordarea despagubirilor materiale este necesara dovedirea existentei unui prejudiciu si a legaturii de cauzalitate intre acesta si fapta ilicita comisa de inculpati, conform art.1349 Cod civil, art.1357 Cod civil.
Intrucat internarea persoanei vatamate in perioada 29.03.2017 – 07.04.2017 nu are legatura de cauzalitate cu fapta de lovire comisa de inculpati, aceasta nesuferind vreun prejudiciu deoarece nu a achitat acel decont, avand calitatea de coasigurat, nu se impunea obligarea inculpatilor la plata sumei de 3.114,21 lei.
In ceea ce priveste despagubirile morale, corect s-a constatat ca persoana vatamata/parte civila ... a suferit un prejudiciu moral prin suferintele fizice si psihice indurate in urma loviturilor primite de la inculpati si i-a obligat, in solidar, la plata despagubirilor morale in suma de 3.000 lei, conform art.1349, 1357, 1381, 1382, 1391 Cod civil.
Astfel, la stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie sa se tina cont de intensitatea suferintelor fizice si psihice, de eventualele sechele sau invaliditati rezultate in urma faptei ilicite, de sexul, varsta si ocupatia persoanei vatamate, de conditiile generale economico-sociale, ca acestea sa fie intr-un cuantum rezonabil si sa nu reprezinte o sursa de imbogatire fara justa cauza pentru partea civila.
In acest sens, se observa ca persoana vatamata a necesitat un numar de 6-7 de zilele de ingrijiri medicale pentru insanatosire, dar nu se incadreaza intr-un grad de invaliditate, astfel ca restrangerea posibilitatilor de viata familiara si sociala, pentru care art.1391 din noul C.civ. prevede acordarea de despagubiri, nu este totala.
Persoana vatamata este barbat, in varsta de 48 de ani (la data faptei), infractiunea a fost comisa in parte si public, pe strada, imprejurari care au adus atingere intr-o anumita masura si demnitatii persoanei, a suferit si un usor prejudiciu estetic temporar, pana la vindecarea excoriatiilor si echimozelor.
De asemenea, la cuantificarea sumei acordate cu titlu de daune morale trebuie sa se tina seama si de conditiile generale economico-sociale din tara noastra, care nu sunt asa de ridicate ca in tarile dezvoltate din Europa de Vest, precum si ca acestea sa fie intr-un cuantum rezonabil, sa nu reprezinte o sursa de imbogatire fara justa cauza pentru partea civila, ci o reparatie echitabila a prejudiciului moral suferit de aceasta.
In consecinta, tinand cont de cele aratate mai sus, Curtea apreciaza ca suma de 3.000 lei, acordata de catre prima instanta, este suficienta si, totodata, necesara pentru a acoperi prejudiciul moral incercat de persoana vatamata/parte civila ..., fiind nefondate cererile inculpatilor de inlaturare sau de diminuare a acestor pretentii.
Hotararea apelata este nelegala si cu privire la obligarea inculpatilor ... si ... in solidar la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat in cuantum total de 350 lei, deoarece, potrivit art. 274 alin. 1, 2 Cod procedura penala, fiecare inculpat trebuia obligat singur la achitarea acestor cheltuieli, in masura in care le-a provocat.
Fata de cele aratate, in baza disp. art. 421
pct. 2 lit. a C.proc.pen., se vor admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Bujor si de inculpatii ... si ... si se va desfiinta, in parte, sentinta penala apelata.
In rejudecare, se va inlatura aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedura penala din incadrarea juridica a infractiunii de lovire sau alte violente retinute in sarcina inculpatului ...
Se va reduce la 8 luni inchisoare pedeapsa aplicata inculpatului ... pentru savarsirea infractiunii deduse judecatii, apreciind ca astfel se va atinge scopul educativ preventiv al pedepsei.
Se va impune acestui inculpat si masura de supraveghere prevazuta de art. 93 alin. 1 lit. e) Cod penal.
Se va reduce
la 6 luni inchisoare pedeapsa stabilita pentru inculpata ... pentru savarsirea infractiunii deduse judecatii, apreciind ca astfel se va atinge scopul pedepsei.
Se va inlatura dispozitia privind obligarea inculpatilor ... si ... la plata in solidar catre partea civila ... a sumei de 3.114,21 lei cu titlu de daune materiale.
Se va inlatura dispozitia privind obligarea inculpatilor ... si ... in solidar la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat in cuantum total de 350 lei.
In baza dispozitiilor art. 274 alin. 1, 2 Cod procedura penala, vor fi obliga inculpatii ... si ... la plata a cate 175 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare de catre stat (la urmarire penala, camera preliminara si fond), apreciind ca ambii au contribuit in mod egal la provocarea acestor cheltuieli.
Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate, care nu contravin prezentei decizii penale.