Acordarea de daune morale unei persoane juridice
28 martie 2020Actualizarea datei de scadenta a obligatiei de executare a lucrarilor din cadrul unor contracte in derulare
28 martie 2020
Actiune civila Inadmisibila
Cuprins pe materii
:
Drept procesual penal. Partea generala.
Indice alfabetic
:
- Drept procesual penal
- Actiunea civila
- Inadmisibilitate
Legislatie relevanta
:
art. 19, art. 79, art. 84 Cod procedura penala
Rezumat
:
Cu privire la latura civila a cauzei, Curtea constata ca partea civila ... nu are calitatea de persoana vatamata si, prin urmare, nu se putea constitui parte civila in cauza.
In prezenta cauza, afirmatiile mincinoase ale inculpatei au vizat pe preotul ..., care ar fi primit o suma de bani ce urma a fi remisa ..., si pe ..., care, in calitate de ..., ar fi urmat sa primeasca suma de bani de la preotul ... pentru a-l mentine in functie la o anumita biserica.
Prin urmare, aceste doua persoane fizice ar fi putut suferi un prejudiciu moral de pe urma faptei inculpatei, acestea putand avea, eventual, calitatea de persoane vatamate si care s-ar fi putut constitui parti civile in cauza, insa nici una dintre acestea nu si-au manifestat vointa de a trage la raspundere civila inculpata.
In cauza nu exista o identitatea intre ..., ca persoana fizica vatamata in urma activitatii infractionale a inculpatei, si institutia pe care o reprezinta, respectiv ... In acest sens se constata ca afirmatiile mincinoase ale inculpatei nu au vizat in sine institutia ..., ci doar pe reprezentatul acesteia.
Prin urmare, nefiind indeplinite conditiile pentru exercitarea actiunii civile in cadrul procesului penal, actiunea civila exercitata de partea civila ... se impunea a fi respinsa ca fiind inadmisibila.
Decizia penala nr. 1079/A/25.10.2018 a Curtii de Apel Galati
Prin sentinta penala nr. 560/08.05.2018 a Judecatoriei Focsani, in baza art.273 alin.1 C.p. cu aplic.art.396 alin.10 C.p.p., a fost condamnata inculpata ... la pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa.
In baza art.91 C.p. s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari, cu masurile de supraveghere prev. de art. 93 alin. 1 Cod penal si obligatiile prev. de art. 93 alin. 2 lit. b si alin.3 C.p.
In baza art. 20 C.p.p. a fost admisa in parte actiunea civila intentata de partea civila ... si a fost obligata inculpata catre aceasta la plata sumei de 10.000 lei reprezentand daune morale.
In baza art. 274 alin. 1 C.p.p. a fost obligata inculpata la plata sumei de 300 lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru a pronunta hotararea judecatoreasca, prima instanta a retinut ca prin rechizitoriu nr. 5814/P/2016 al Parchetului de pe langa Judecatoria Focsani, inregistrat pe rolul Judecatoriei Focsani sub nr. 15971/231/2017, inculpata ... a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa prev. de art. 273 al. 1 C.p., constand in aceea ca la data de 04.02.2016, cu ocazia audierii, in calitate de martora, in dosarul nr. 1076/P/2015 al Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea, a facut afirmatii mincinoase.
Din actul de sesizare al instantei s-a retinut ca, in dosarul nr. 1076/P/2015 din 04.04.2016 al Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea s-a dispus clasarea cauzei, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.p. si luare de mita, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. deoarece faptele nu exista. Cu aceasta ocazie, inculpata a facut afirmatii mincinoase sustinand faptul ca in vara anului 2013 preotul ... a venit cu masina personala in care se afla si paraclisierul bisericii ... din ... la domiciliul numitei ... din aceeasi localitate. Din autoturism a coborat preotul ... si a intrat in garajul casei, moment in care, conform indicatiilor martorei ..., inculpata ... i-a oferit preotului un plic de culoare alba in care se afla suma de 20.000 lei. Martora ... nu era in acel moment acasa, insa i-a spus sa-i lase plicul cu 20.000 lei pentru preotul ... care urmeaza sa-i duca lui ... pentru a fi pastrat preot in functie la ... Caracterul mincinos al afirmatiilor facute de inculpata rezulta din declaratiile martorilor ..., ... si ... si este confirmata de solutia in cauza respectiva.
In stabilirea situatiei de fapt s-au administrat urmatoarele mijloace de proba; declaratii ale inculpatului, ale martorilor ..., ... si ..., ordonante date in dosarele penale nr. 98/P/2010 ale Directiei Nationale de Anticoruptie Serviciul Teritorial Galati si nr. 1076/P/2015 a Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea.
Fiind audiata la urmarirea penala, inculpata a recunoscut savarsirea faptei, regretand comiterea acesteia.
In faza verificarilor dosarului in Camera preliminara, inculpata nu a formulat cereri, nu a ridicat exceptii ori sa conteste probele administrate la urmarirea penala si nici instanta din oficiu nu a constatat neregularitati.
La primul termen de judecata, inculpata a avut aceeasi atitudine de recunoastere a faptei, solicitand sa fie judecata in baza probelor administrate astfel inca sa beneficieze de reducerea de pedeapsa conform art. 396 alin. 10 C.p.p. fiind de acord sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii.
... s-a constituit parte civila cu suma de 20.000 lei cu titlu de daune morale, deoarece prin fapta savarsita i s-a produs un real prejudiciu, prin insinuarea ca aceasta ar avea practici ilegale in mentinerea preotilor in parohii, calomniind grav functia ... si a ...
Evaluand asupra probelor administrate in cauza, s-a retinut ca martorul preot ... nu a primit de la inculpata niciun plic cu bani pentru a fi dati ... in scopul pastrarii calitatii de preot a martorului, si nici martora ... nu a dat inculpatei vreo suma de bani in scopul aratat ori sa aiba vreo intelegere cu aceasta in acest sens.
Inculpata ..., pe fondul unor nemultumiri avute de ..., a declarat mincinos in dosarul penal nr. 1076/P/2015 al Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea in sensul ca a primit de la martora ... suma de 20.000 lei pe care i-a remis-o apoi preotului ... care la randul sau urma sa i-o inmaneze ... in vederea pastrarii functiei preotului la ... din municipiul ...
S-a retinut ca fapta astfel comisa intruneste elementele constitutive ale infractiunii de marturie mincinoasa, prev. si ped. de art. 373 alin. 1 C.p. in baza caruia inculpata a fost condamnata la o pedeapsa cu inchisoarea.
La individualizarea judiciara a pedepsei s-au avut in vedere dispozitiile partii generale ale Codului penal, limitele de pedeapsa prevazute in partea speciala a Codului penal pentru fapta comisa, si redusa cu o treime conform art. 396 alin. 10 C.p.p. gradul concret de pericol social al faptei dat de ignorarea normelor crestine in momentul declaratiilor date, de curajul avut in crearea unor situatii grave, care au dus la efectuarea de cercetari penale contra preotilor, de implicarea in astfel de situatii a institutiei Arhiepiscopiei, de atingerea adusa increderii pe care trebuie sa o aiba crestinii ortodocsi in institutiile bisericesti, dar si de persoana inculpatei care nu are antecedente penale, este angajata in munca, cu o familie intemeiata, cu studii medii, s-a prezentat in fata organelor judiciare.
Fata de criterii expuse, pentru infractiunea savarsita, inculpata a fost condamnata la o pedeapsa de 6 luni inchisoare.
Ca modalitate de executare a pedepsei, instanta a apreciat ca fata de lipsa starii de recidiva a inculpatei, de atitudinea avuta pe parcursul procesului penal, in baza art. 91, 92 Cp, ca scopul preventiv si functiile coercitiv-educative, de exemplaritate ale pedepsei pot fi atinse si fara executare in regim de detentie, astfel ca a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, cu masurile de supraveghere prev. de art. 93 alin. 1 Cod penal si obligatiile prev. de art. 93 alin. 2 lit. b si alin.3 C.p.
S-a precizat ca, in baza art. 20 C.p.p. se va admite in parte actiunea civila intentata de partea civila ... si va obliga inculpata catre aceasta la plata sumei de 10.000 lei reprezentand despagubiri morale, pentru prejudiciu suferit prin atingerea adusa increderii avute in institutia ..., atat de preoti dar si de crestini.
Impotriva sentintei penale a declarat apel inculpata ..., solicitand renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei avand in vedere ca a recunoscut fapta, ca a intrat cumva intr-un soi de conflict cu persoana vatamata intelegand sa urmeze, in calitate de mirean, un preot pe care biserica il excomunicase pentru ca inculpata considera ca acesta are har, ca are varsta 52 de ani si nu are antecedente penale. Pe latura civila a aratat ca persoana vatamata nu a aratat care a fost vatamarea drepturilor sale prin fapta inculpatei, ca nu exista o legatura de cauzalitate intre fapta inculpatei si acest prejudiciu presupus al ..., ca fapta inculpatei a avut legatura doar cu preotul ..., solicitand respingerea pretentiilor civile sau, in subsidiar, diminuarea cuantumului acestora.
Reprezentantul intimatei ... a solicitat respingerea apelului declarat de inculpata.
Procurorul a solicitat respingerea solicitarilor inculpatei cu privire la latura penala. Pe latura civila a considerat ca a fost afectata imaginea ca persoana fizica doar a preotului ..., solicitand admiterea apelului inculpatei si inlaturate daunelor morale acordate persoanei civile.
Apelul este fondat.
Examinand cauza prin prisma motivelor de apel cat si din oficiu, sub toate aspectele de fapt si de drept, conform art. 417 al .2 C.proc.pen., Curtea constata ca situatia de fapt si vinovatia inculpatei, pentru savarsirea infractiunii deduse judecatii, au fost corect stabilite de prima instanta, prin probele administrate in cauza, dand incadrarea juridica corespunzatoare faptei comise de inculpata.
Insa, hotararea apelata este netemeinica cu privire la necesitatea aplicarii pedepsei, fata de persoana inculpatei si imprejurarile comiterii faptei.
In acest sens, se constata ca inculpata a declarat mincinos ca ar fi dat o suma de bani preotului ... pentru ca acesta sa o remita mai departe ..., ..., pentru a-l mentine in functie la o anumita biserica, insa aceasta declaratie neadevarata nu a avut vreun efect negativ asupra persoanelor invinuite, cauza penala respectiva fiind clasata.
De asemenea, se observa ca inculpata nu are antecedente penale, fiind la primul impact cu legea penala, a recunoscut si regretat fapta comisa, este integrata in societate si are un loc de munca stabil.
Totodata, se constata ca inculpata nu a incercat zadarnicirea aflarii adevarului si s-a prezentat in fata organelor de urmarire penala, in fata instantei de fond, precum si a instantei de apel.
Prin urmare, Curtea apreciaza ca inculpata se poate indrepta si fara aplicarea imediata a pedepsei, dar este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.
In consecinta, fiind indeplinite si celelalte cerinte prev. de art.83 Cod penal, s-ar fi impus amanarea aplicarii pedepsei.
Cererea inculpatei de a se renunta la aplicarea pedepsei nu poate fi primita deoarece nu sunt indeplinite cerintele prevazute de art.80 alin.1 Cod penal, infractiunea comisa de inculpata neputand fi catalogata ca fiind de o gravitate redusa, iar aplicarea pedepsei nu ar fi inoportuna.
Cu privire la latura civila a cauzei, Curtea constata ca partea civila ... nu are calitatea de persoana vatamata si, prin urmare, nu se putea constitui parte civila in cauza.
Astfel, potrivit art. 84 alin.1, 2 Cod procedura penala,
partea civila este persoana vatamata care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal, precum si succesorii persoanei prejudiciate, daca exercita actiunea civila in cadrul procesului penal
.
Conform art.79 Cod procedura penala,
persoana vatamata este persoana care a suferit o vatamare fizica, materiala sau morala prin fapta penala
.
Potrivit art.19 alin.1 Cod procedura penala,
actiunea civila exercitata in cadrul procesului penal are ca obiect tragerea la raspundere civila delictuala a persoanelor responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul produs prin comiterea faptei care face obiectul actiunii penale
.
Alineatul 2 al art.19 Cod procedura penala prevede ca
actiunea civila se exercita de persoana vatamata sau de succesorii acesteia, care se constituie parte civila impotriva inculpatului si, dupa caz, a partii responsabile civilmente
.
In prezenta cauza, afirmatiile mincinoase ale inculpatei au vizat pe preotul ..., care ar fi primit o suma de bani ce urma a fi remisa ..., si pe ..., care, in calitate de ..., ar fi urmat sa primeasca suma de bani de la preotul ... pentru a-l mentine in functie la o anumita biserica.
Prin urmare, aceste doua persoane fizice ar fi putut suferi un prejudiciu moral de pe urma faptei inculpatei, acestea putand avea, eventual, calitatea de persoane vatamate si care s-ar fi putut constitui parti civile in cauza, insa nici una dintre acestea nu si-au manifestat vointa de a trage la raspundere civila inculpata.
In cauza nu exista o identitate intre ..., ca persoana fizica vatamata in urma activitatii infractionale a inculpatei, si institutia pe care o reprezinta, respectiv ... In acest sens se constata ca afirmatiile mincinoase ale inculpatei nu au vizat in sine institutia ..., ci doar pe reprezentatul acesteia.
Totodata, se mai observa ca in dosarul 1076/P/2015 (in care inculpata a facut afirmatiile mincinoase), nu s-a inceput urmarirea penala fata de preotul ... si ..., ci fata de alti preoti cu functii de conducere si pentru fapte din anul 2010, pentru care, ulterior, s-a dispus clasarea pentru infractiunile de abuz in serviciu si luare de mita intrucat faptele sesizate nu exista.
Prin urmare, nefiind indeplinite conditiile pentru exercitarea actiunii civile in cadrul procesului penal, actiunea civila exercitata de partea civila ... se impunea a fi respinsa ca fiind inadmisibila.
Fata de cele aratate, in baza disp. art. 421
pct. 2 lit. a C.proc.pen., s-a admis apelul declarat de inculpata ... si s-a desfiintat, in parte, sentinta penala apelata.
In rejudecare, s-au inlaturat dispozitiile privind condamnarea si suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei aplicate inculpatei.
S-a stabilit in sarcina inculpatei o pedeapsa cu inchisoarea, orientata spre minimul special, redus ca urmare a aplicarii art.396 alin. 10 Cod procedura penala, pentru infractiunea comisa, si s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei, conform art. 396 al. 1, 4 Cod procedura penala raportat la art. 83 Cod penal.
Conform art. 84 Cod penal s-a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, pe durata caruia inculpata va respecta masurile de supraveghere prev. de art. 85 alin. 1 Cod penal si obligatia prev. de art. 85 alin. 2 lit. b Cod penal, desemnand ca organ de supraveghere Serviciul de Probatiune ..., jud. ...
S-a inlaturat dispozitia de obligare a inculpatei la plata despagubirilor catre partea civila ... si s-a respins ca fiind inadmisibila actiunea civila exercitata de aceasta.
S-au mentinute celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate.