Cererile ulterioare de revizuire sunt inadmisibile, daca exista identitate de persoana, de temei legal, de motive si aparari
30 martie 2020Cerere formulata de angajator de restituire a diferentei dintre indemnizatiile de boala achitate salariatilor si contributia de concedii medicale
30 martie 2020
Cerere restituire sume reprezentand indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii
Drept procesual civil, Recurs Asigurari sociale.
O.U.G. nr. 158/2005.
Potrivit dispozitiilor art.1 coroborat cu art.2 si 3 din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoana care achita contributia de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, are dreptul la plata concediului medical, pe baza certificatului de concediu medical, care constituie document justificativ de plata, iar potrivit prevederilor art. 36 alin. (3) lit.a OUG nr. 158/2005, plata indemnizatiilor se face lunar de catre: „angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva ”.
Curtea de Apel Bacau - Sectia I Civila Decizia civila nr. 1263 din 18 septembrie 2013
Prin sentinta civila nr. 143 din 25.01.2013 pronuntata de Tr. Bc. in dosarul nr. 5175/110/2011* s-a admis actiunea formulata de reclamanta S.C. D. si G. SRL Onesti, retinandu-se in esenta urmatoarele:
Prin cererea formulata prin reprezentantii sai legali, cerere adresata Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ a Tribunalului Bacau (in continuare SCCA) si inregistrata sub nr. 5175/14.10.2011, SC D. si G. SRL Onesti, judetul Bacau a solicitat ca prin hotararea ce se va pronunta in contradictoriu cu Casa de Asigurari de Sanatate a judetului Bacau (in continuare CAS Bacau) sa fie obligata parata sa sa-i plateasca suma de 24.796 lei, pe care reclamanta o are de recuperat de la FNUASS pentru perioada 2008-2010.
In motivarea cererii s-a aratat ca in calitatea sa de angajator, societatea reclamanta s-a inregistrat cu concedii medicale ale salariatilor pentru care s-au depus documentatiile necesare, conform legislatiei anterioare O.U.G. 36/26.04.2010, art.40 alin.(1), astfel incat raporturilor juridice nu le este aplicabil termenul de 90 de zile calculabil de la data cand beneficiarul trebuia sa solicite restituirea.
Motivand in drept actiunea, reclamanta a invocat dispozitiile O.U.G. 158/2005, art.38 alin. (2) si ale art. 77
1
si urmatoarele din normele de aplicare a acestui act normativ, dispozitiile O.M.S. 60/32/2006, dispozitiile OG 36/14.04.2010, art.38 alin.(2) si art.40 iar in dovedirea sustinerilor sale a depus la dosar, o data cu cererea de chemare in judecata, inscrisuri.
Formuland intampinare prin reprezentantul sau legal, doamna V. D., Presedinte Director - General, CAS Bacau a solicitat respingerea actiunii formulate de SC D. si G. SRL Onesti ca neintemeiata aratand in motivare, in esenta, ca reclamanta a depus la sediul institutiei parate declaratiile lunare privind evidenta obligatiilor de plata catre bugetul FNUASS pentru perioada anilor 2006-2010 pe formularul stabilit in anexa 1 la Ordinul 60/2006 fara a formula solicitari scrise pe modelul de cerere prevazut la anexa 12 a aceluiasi ordin si depunand cererile de rambursare la data de 01.03.2011, cu incalcarea termenului de 90 de zile stabilit de legiuitor prin art.40 alin.(1) din O.U.G. 158/2005, aceste cereri constituind singurul document care obliga CAS Bacau la verificarea cererii si la rambursarea sumelor.
A aratat, de asemenea, parata prin intampinare, ca prin cererea inaintata cu adresa nr.27/01.03.2011 reclamanta solicita sume aferente perioadei de timp cuprinse intre 2006 si 2010, deci o perioada mai mare chiar si decat termenul de 3 ani stabilit de legiuitor in art.40 din O.U.G. 158/2005, pana la modificarea acestei prevederi la data de 26.04.2010, termen pe care aceasta il invoca fara a fi aplicabil in situatia data.
Prin incheierea din 12.01.2012 Sectia de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau a dispus scoaterea cauzei de pe rol si trimiterea acesteia sectiei civile a aceleiasi instante, pe rolul careia a fost inregistrata la data de 20.03.2012 sub nr.5175/110/2011*.
Din oficiu, instanta a dispus efectuarea unei expertize contabile, lucrare intocmita de domnul C. Gh.
La dosarul cauzei, prin reprezentantul sau conventional, domnul S.D.S., avocat in Baroul Bacau, conform imputernicirii avocatiale nr. 8570, a depus practica judiciara.
Actiunea este legal scutita de plata taxei judiciare de timbru potrivit art.157 din L.263/2010.
Analizand actele dosarului, tribunalul a retinut urmatoarele:
Ordonanta de urgenta nr. 158 din 17 noiembrie 2005, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste dreptul la concedii medicale si la indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, conditiile pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de aceste drepturi si reglementeaza modalitatea de constituire a fondurilor necesare si de plata a acestor drepturi.
Astfel, o prima categorie de persoane, denumite de O.U.G. 158/2005 „beneficiari” o constituie cele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente (art.1 alin.1 lit. A) iar cota de contributie pentru concediile si indemnizatiile cuvenite acestor asigurati, destinata exclusiv finantarii cheltuielilor cu plata drepturilor enumerate de art.2, este de 0,85%, aplicata la fondul de salarii si se achita de catre angajator (persoane fizice sau persoane juridice) la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (art. 4 alin. 2 si art. 5), angajator care are obligatia sa calculeze si sa vireze la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate cota de contributie pentru concedii si indemnizatii precum si obligatia de a depune lunar declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate (art. 6).
In ceea ce priveste calculul si plata indemnizatiilor catre asigurati, art. 36 stabileste ca angajatorul efectueaza atat calculul, pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata, cat si plata care se face lunar, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva iar potrivit art. 38 sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca din ziua a 6-a de incapacitate temporara de munca si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia - art. 12, indemnizatia pentru reducerea timpului de munca si indemnizatia pentru carantina - art. 18, indemnizatia de maternitate - art. 25, indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani - art. 26, indemnizatia de risc maternal - art. 31), se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva (alin. 1).
Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate (alin.2).
Art. 77 alin. (2) din Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006, pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate (in continuare Norme), stabileste ca pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii, angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate solicitarea scrisa conform modelului prevazut in anexa nr. 12, la care se ataseaza Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevazut in anexa nr. 18, precum si, dupa caz, dovada achitarii contributiei pentru concedii si indemnizatii, pentru perioada anterioara pentru care se solicita restituirea.
Cu adresa nr. 27/01.03.2011 S.C. D. si G. S.R.L. Onesti a inaintat C.A.S. Bacau cererea nr. 26/28.02.2011 pentru recuperarea creantelor de la FNUASS, cerere insotita de copii ale declaratiilor privind evidenta obligatiilor de plata aferente perioadei ianuarie 2006 - decembrie 2010, copii ale certificatelor medicale in baza carora s-au calculat si platit indemnizatiile aferente aceleiasi perioade si copii ale ordinelor de plata privind plata contributiei pentru lunile in care s-au efectuat plati.
Cererea societatii reclamante a fost inregistrata de institutia parata sub nr. 4031/03.03.2011.
Prin intampinarea formulata, parata CAS Bacau recunoaste faptul ca reclamanta a depus declaratiile lunare, sustinand, totodata, ca aceste declaratii ar fi trebuit insotite de cererile de rambursare, care constituie singurul document ce obliga institutia la plata, cereri care au fost depuse cu incalcarea termenului de 90 de zile stabilit prin art. 40 alin. (1) din OUG 158/2005.
Sustinerile paratei sunt, insa, nefondate intrucat, art. 6 din OUG 158/2005 mai suscitat nu impune angajatorului si obligatia de a depune lunar alte declaratii/cereri cu exceptia declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate iar in ceea ce priveste recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii textele legale incidente nu stabilesc un termen de prescriptie, termenul de 90 de zile prevazut de 40 alin.(1) din O.U.G. 158/2005 fiind aplicabil cererilor formulate de beneficiari (notiune echivalenta cu aceea de „asigurati”) de plata a indemnizatiilor de asigurari sociale si adresate, in cazul de fata, angajatorului, potrivit art. 36 alin.(3) lit. a din O.U.G. 158/2005.
Prin urmare, in lipsa unui termen de prescriptie stabilit de dispozitiile legale speciale, dreptul angajatorului de a solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii, sume platite in plus fata de obligatia fiscala, in sensul art.117 alin.(1) din O.G. 92/2003 este supus termenului de prescriptie general, de 5 ani, prevazut de art. 135 din acelasi act normativ care constituie, fara doar si poate, cadrul legal general, potrivit art. 2 alin. (2) („prezentul cod constituie procedura de drept comun pentru administrarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat”, buget inteles ca sistem unitar si corelat de bugete incluzand si fondul special pentru asigurari sociale de sanatate).
In consecinta, apreciind actiunea reclamantei ca fiind fondata, cum in ceea ce priveste modalitatea de calcul parata nu a formulat obiectiuni, in temeiul art. 38 din OUG 158/2005 coroborat cu dispozitiile art. 117 alin. (1) lit. b) si 135 din O.G. 92/2003, tribunalul a admis actiunea si a obligat CAS Bacau sa plateasca societatii reclamante S.C. D. si G. S.R.L. Onesti suma de 24.796 lei reprezentand indemnizatii achitate de angajator care depasesc obligatia lunara a acestuia de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii in anii 2008 - 2010, stabilita prin raportul de expertiza efectuat in cauza.
Dand eficienta si dispozitiilor art. 274 Cpc, instanta a obligat parata sa plateasca reclamantei suma de 702,10 lei reprezentand cheltuieli de judecata (onorariu expert).
Impotriva hotararii primei instante, in termen legal, a formulat recurs, parata Casa de Asigurari de Sanatate Bacau criticand-o pentru urmatoarele motive:
- instanta a interpretat gresit atat apararile si dovezile invocate de parata cat si textele legale aplicabile in cauza;
- angajatorii persoanelor care „desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu” prevazute la art. 1 lit. A din OUG nr. 158/2005, nu se regasesc ca si categorie distincta de asigurati fiind denumiti doar cu termenul de platitori pe parcursul legislatiei aplicabile, astfel incat interpretarea primei instante este fortata;
- contributia pentru concedii si indemnizatia pentru concedii medicale legiferata prin OUG nr. 158/2005 nu are nicio legatura cu contributia la fondul asigurarilor sociale de sanatate la care se refera Decizia nr. 140/2005 a CNAS retinuta de prima instanta.
Analizand recursul prin prisma dispozitiilor art. 304
1
Cod pr. civila, Curtea il retine ca nefondat pentru considerentele ce se vor arata in continuare.
Prin actiunea introductiva, intimata-reclamanta a solicitat obligarea recurentei-parate la restituirea sumei reprezentand indemnizatiile platite asiguratilor de catre societate in calitate de angajator, indemnizatii ce au depasit suma contributiilor datorate in perioada 20082010. Ca temei de drept al actiunii s-au invocat dispozitiile art. 38 al.2 din OUG nr. 158/2005 si art. 77 din Normele de aplicare ale ordonantei.
Potrivit dispozitiilor art. 1 coroborat cu art. 2 si 3 din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoana care achita contributia de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, are dreptul la plata concediului medical, pe baza certificatului de concediu medical, care constituie document justificativ de plata, iar potrivit prevederilor art. 36 alin. (3) lit.a OUG nr. 158/2005, plata indemnizatiilor se face lunar de catre: „angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva”.
Avand in vedere prevederile OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate precum si Ordinul MSP CNAS nr. 60/32/2006 - pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 150/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele juridice si persoanele fizice in calitate de angajator au obligatia de a intocmi lunar Declaratia privind evidenta obligatiilor de plata catre bugetul Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru concedii si indemnizatii.
In prevederile art.1, coroborat cu art. 2,3 si 4 din ordinul comun MS/CNAS nr. 60/32/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, casele de asigurari de sanatate au competenta de a verifica si de a valida datele cuprinse in declaratiile privind obligatiile de plata catre bugetul FNUASS privind contributia pentru concedii si indemnizatii, declaratii care se depun lunar la casele de sanatate de catre persoanele fizice si juridice, care au calitatea de angajator.
Angajatorii au obligatia lunara de a plati contributia pentru concedii si indemnizatii catre FNUASS, intr-o cota de contributie de 0,85
%
aplicata la fondul total de salarii realizat de angajator.
In conformitate cu cele de mai sus, recurenta-parata are obligatia verificarii declaratiilor si a concediilor medicale depuse de angajator in vederea efectuarii platii.
Ca atare, parata ar fi trebuit sa utilizeze aceasta procedura si sa ii restituie reclamantei sumele solicitate a caror valoare nu a fost negata de parata-recurenta.
Contrar sustinerilor recurentei, instanta fondului a facut o interpretare si aplicare corecta in cauza a prevederilor art. 40 din OUG nr. 158/2005, in forma in vigoare la data formularii cererii de restituire a indemnizatiilor de asigurari sociale si intrucat parata- recurenta nu a facut obiectiuni in ce priveste cuantumul sumei datorate, in mod legal tribunalul a admis actiunea luand in considerare concluziile raportului de expertiza contabila efectuata in cauza.
Fata de considerentele expuse, in baza art. 312 al.1 Cod pr. civila, Curtea a respins recursul ca nefondat.