Controlori de trafic
27 martie 2020Dreptul de reprezentare al administratorului special.
27 martie 2020
Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea unor sume
Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 115/27
februarie 2017
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Vaslui sub nr. XY4/89/2016 din 27 ianuarie 2016, F. a contestat Decizia nr. 11953 din 21.12.2015 emisa de catre intimata Casa Judeteana de Pensii Vaslui, solicitand anularea acesteia si constatarea faptului ca suma de 12444 lei nu a fost incasata necuvenit.
In motivare, contestatorul a aratat in esenta ca, in anul 2014 a realizat un venit brut de 810 lei, mai mic de 8088 lei - de patru ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, astfel incat nu se regaseste in niciuna din situatiile prevazute la articolul 114 alineatul 1 pct. e) raportat la art. 6 alin. 1 pct. IV din Legea 263/2010. Prin urmare, suma de 12444 lei a fost incasata cu titlu de pensie de invaliditate.
Prin sentinta civila nr. 498 din data de 28.04.2016 pronuntata de Tribunalul Vaslui sau dispus urmatoarele.
„Admite contestatia formulata de F. impotriva Deciziei nr. 11953 din 21.12.2015 emisa de intimata Casa Judeteana de Pensii Vaslui. Anuleaza decizia contestata.”
Pentru a dispune astfel, prima instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt si de drept:
Clarificand
ab initio
cadrul procesual obiectiv, instanta constata ca solicitarile de la liniutele 2 si 3 din contestatie reprezinta argumente juridice ale cererii de anulare a deciziei contestate, acesta reprezentand in concret obiectul cererii introductive.
In fapt,
contestatorului i-a fost acordata, la cerere, pensie de invaliditate in anul 1977, fiind incadrat in gradul I de invaliditate si beneficiind si de indemnizatie de insotitor, dupa cum rezulta din buletinul de calcul anexa la decizia contestata.
In anul fiscal 2014 (1 ianuarie - 31 decembrie 2014), Intreprinderea Individuala F. a incasat un venit brut din activitati independente de 63559,9 lei, dupa cum rezulta din „Situatia veniturilor si a cheltuielilor inregistrate in cursul anului 2014" depusa de catre contestator.
Prin Decizia nr. 11953 din 21.12.2015 a Casei Judetene de Pensii Vaslui, s-a dispus in sensul recuperarii de la contestator a sumei de 12444 lei, suma platita in anul perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2014 cu titlu de pensie de pensie de invaliditate si indemnizatie de insotitor dupa cum rezulta din buletinul de calcul anexa.
In drept,
sunt relevante prevederile articolului 114 alienatul 1 litera e) din Legea 263/2010 care dispune ca plata pensiei se suspenda din luna urmatoare celei in care:
„e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la
art. 6
alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni”.
Articolul 6 din Legea 263/2010 enumera la punctul IV punctul b „persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit
brut
pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare(...)
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;”.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in anul 2014 a fost, conform articolului 16 din Legea 340/2013 de 2298 lei, cuantumul veniturilor anuale de la care asigurarea este obligatorie fiind astfel de 9192 lei. Contestatorul a realizat venituri brute totale din activitatea profesionala superioare acestui cuantum in anul 2014.
Este important de facut distinctia intre venituri brute si venitul net (dupa scaderea cheltuielilor), venit asupra caruia se calculeaza si se datoreaza impozit.
Se poate vorbi despre „sume incasate necuvenit cu titlu de prestatii sociale” in sensul prevederilor articolului 179 alineatul 1 din Legea 263/2010 in cazul in care o persoana a incasat sume in temeiul unei decizii de pensie suspendata in sensul articolului 114 din Legea 263/2010.
In situatia in care pensia a fost incasata in temeiul unei decizii de acordare a pensiei, care decizie nu a fost suspendata sau anulata nu se poate vorbi despre sume incasate necuvenit, ci despre drepturi de asigurari sociale.
Incasarea unor drepturi conferite de lege, in temeiul unei decizii de pensie care nu a fost suspendata sau anulata, nu poate fi considerata ca necuvenita.
Intrucat intimata nu a emis o decizie prin care sa se suspende plata pensiei, sesizand abia ulterior, la finalul anului 2015, faptul ca beneficiarul pensiei a realizat venituri din activitati independente, este important de determinat momentul in care poate opera suspendarea platii pensiei in temeiul articolului 114 din Legea 263/2010.
Acest moment este cel al realizarii pragului legal de „cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat”. Acest prag este, pentru anul 2014, de 9192 lei.
Intrucat datele furnizate de DGFP reflecta sumele incasate intr-un intreg an fiscal, nu si data la care s-a depasit pragul legal, trebuie stabilit acest moment pe baza actelor contabile.
Dupa cum a comunicat si Casa Nationala de Pensii Publice catre Casele teritoriale, prin adresa I/425/17.02.2014, pentru stabilirea acestui moment trebuie solicitate persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente acte contabile, in speta Registrul - jurnal de incasari si plati, document contabil prin care se tine evidenta incasarilor si platilor pentru contribuabilii care tin evidenta in partida simpla, cum sunt si Intreprinderile individuale, conform articolului 5 alineatul 2 din Legea 82/1991 - Legea contabilitatii si Punctul B nr. 20 din Normele metodologice anexa la Ordinul 1040/2004 al Ministerului finantelor publice (publicat in Monitorul Oficial 642/16 iulie 2004) si articolul 48 alineatul 8 din Codul fiscal.
Intimata nu facut acest lucru, ci a preferat sa impute suma incasata cu titlu de drepturi de asigurari sociale pentru tot anul fiscal 2014. Abia dupa emiterea deciziei contestate, intimata l-a convocat pe contestator cu Jurnalul de incasari si plati, prin adresa 236/07.01.2016.
Articolul 116 din Legea 263/2010 dispune „incetarea,
suspendarea
sau reluarea platii pensiei, precum si orice modificare a drepturilor de pensie se fac
prin decizie emisa de casele teritoriale de pensii,
respectiv de casele de pensii sectoriale, in conditiile respectarii regimului juridic al deciziei de inscriere la pensie."
Astfel fiind, decizia contestata va fi anulata, intimata avand posibilitatea sa emita o noua decizie prin care sa se dispuna recuperarea sumelor platite cu titlu de pensie de invaliditate si indemnizatie de insotitor, doar pentru perioada in care plata pensiei a fost suspendata si subsecvent dispunerii suspendarii pensiei ca urmare a atingerii pragului de venituri brute din activitati independente.”
Impotriva acestei solutii, a formulat apel Casa Judeteana de Pensii Vaslui, criticand-o pentru netemeinicie si nelegalitate.
In motivarea caii de atac s-a aratat in esenta ca potrivit art. 6 alin, (1) pct. IV lit. e), in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele care realizeaza dintr-o activitate independenta/profesionala, in mod exclusiv un venit mediu brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
De asemenea, potrivit art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari: pensionarii pentru limita de varsta; nevazatorii; pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
Dupa cum se poate observa, pensionarii de invaliditate gradul I si II nu se regasesc printre categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu veniturile pentru care asigurarea este obligator e, cum este cazul veniturilor din profesii libere.
Potrivit art. 114 alin. (1) lit. e) din acelasi act normativ, plata pensiei se suspenda luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii de invaliditate gradul I si II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. exceptia consilierilor locali sau judeteni.
In conditiile in care reclamantul F. a realizat din profesii libere un venit de 22.400 lei, institutia noastra a procedat la emiterea Decizie de debit nr. 11953/21.12.2015 sl a buletinului de calcul, in termenul general de prescriptie de 3 ani, prevazut de art. 179 alin. 1 din Legea nr. 263/2010, si care a inceput sa curga de la data la noastra a luat cunostinta de existenta prejudiciului, decizie prin care a fost constituit pentru perioada 01.01.2014-31.12.2014 un debit in suma de 12.444 lei reprezentand drepturi de pensii incasate necuvenit ca urmare a faptului ca beneficiarul invaliditate gradul I a cumulat pensia cu alte venituri, debit ce se va recupera de la beneficiar.
Astfel, pentru a evita inregistrarea unor debite reprezentand drepturi incasate necuvenit persoana aflata in situatie de cumul al pensiei de invaliditate gradul I cu alte venituri de natura celor mentionate mai sus, trebuie sa solicite casei teritoriale de pensii/casei de sectoriale care achita drepturile, suspendarea platii pensiei de invaliditate.
Precizeaza apelanta ca, la momentul inregistrarii documentarului de pensionare, petentul semneaza cererea prin care, se obliga ca in termen de 15 zile sa anunte orice modificare intervine in calitatea de asigurat al sistemului public de pensii iar, in cazul nerespectarii acesteia se obliga sa restituie integral sumele incasate nelegal.
Solicita instantei de judecata admiterea cererii de apel formulata (chiar daca, din eroare, in cererea de apel se mentioneaza ca se solicita respingerea acestuia!).
Reclamantul intimat F. a formulat concluzii scrise, prin care solicita instantei de judecata, ca in baza probatoriului reprezentat de inscrisurile administrate in fata instantei de fond, sa dispuna respingerea apelului ca nefondat si mentinerea in intregime a sentintei civile nr. 498 din 28 aprilie 2016 pronuntata de catre Tribunalul Vaslui, ca fiind legala si temeinica sub toate aspectele sale, reluand argumentele si apararile formulate in fata instantei de fond.
In apel a fost administrata proba cu inscrisuri. Astfel, la solicitarea repetata a instantei de apel, apelanta a depus aceleasi inscrisuri administrate in prima faza procesuala, respectiv decizia nr. 11953 din 21.12.2015, privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale si buletin de calcul al sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale - dosar nr. 11953. Insa, apelanta nu a comunicat si nu a raspuns solicitarii instantei de apel de a inainta referatul Serviciului Plati Prestatii nr. 21600/07.12.2015 ce a stat la baza emiterii decizii nr. 11953 din 21.12.2015.
Analizand actele si lucrarile dosarului, raportat la motivele de apel si apararile partilor, Curtea apreciaza apelul ca nefondat pentru considerentele ce vor fi expuse in continuare:
Contestatorului intimat i-a fost acordata, la cerere, pensie de invaliditate in anul 1977, fiind incadrat in gradul I de invaliditate si beneficiind si de indemnizatie de insotitor, conform deciziei nr. 11953/1977 emisa de Consiliul Popula Vaslui.
S-a retinut de catre apelanta ca reclamantul F. a realizat din profesii libere un venit de 22.400 lei, conditii in care s-a procedat la emiterea Decizie de debit nr. 11953/21.12.2015 si a buletinului de calcul, in termenul general de prescriptie de 3 ani, prevazut de art. 179 alin. 1 din Legea nr. 263/2010, decizie prin care a fost constituit pentru perioada 01.01.2014
- un debit in suma de 12.444 lei reprezentand drepturi de pensii incasate necuvenit ca urmare a faptului ca beneficiarul pensiei de invaliditate gradul I a cumulat pensia cu alte venituri, debit ce se va recupera de la beneficiar.
Astfel, prin Decizia nr. 11953 din 21.12.2015 a Casei Judetene de Pensii Vaslui, s-a dispus in sensul recuperarii de la contestator a sumei de 12444 lei, suma platita in anul perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2014 cu titlu de pensie de pensie de invaliditate si indemnizatie de insotitor dupa cum rezulta din buletinul de calcul anexa.
Conform art. 114 alin. (l) lit. b) din Legea 263/2010, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit si in situatia cand pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni, cum de altfel sustine si apelanta atat in emiterea deciziei con testate in prezenta cauza, cat si in motivele de apel.
Insusi temeiul de drept invocat de apelanta prevede ca plata pensiei se suspenda din luna urmatoare celei in care: „e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni”.
Conform art. 116 din Legea 263/2010 cu modificarile ulterioare incetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, precum si orice modificarea drepturilor de pensie se fac prin decizie emisa de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, in conditiile respectarii regimului juridic al deciziei de inscriere la pensie.
In conditiile in care apelanta nu a emis vreo decizie de suspendare a drepturilor de pensie a contestatorului, in mod temeinic si legal prima instanta a apreciat ca decizia nr. 11953 din 21.12.2015 este lipsita de orice baza legala si in consecinta a dispus anularea acesteia.
Pe de alta parte, este real ca potrivit art. 6 alin. (1) pct. IV lit. e) din Legea nr. 263/2010, persoanele care realizeaza, din activitati profesionale, un venit brut pe an calendaristic mai mic decat cuantumul a patru castiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe acel an calendaristic nu sunt asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii.
Totodata, potrivit dispozitiilor art. 118 din Legea nr. 263/2010, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari: a) pensionarii pentru limita de varsta; b) nevazatorii; c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b). Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5). Asadar, potrivit legii, sunt reale sustinerile apelantei in sensul ca reclamantul contestator nu putea cumula pensiei de invaliditate cu venituri brute din activitati profesionale, realizate in anul 2014 mai mari de 9192 lei, suma echivalenta cu de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Apelanta a retinut ca reclamantul F. a realizat din profesii libere un venit de 22.400 lei, conditii in care s-a procedat la emiterea Decizie de debit nr. 11953/21.12.2015, decizie prin care a fost constituit pentru perioada 01.01.2014-31.12.2014 un debit in suma de 12.444 lei reprezentand drepturi de pensii incasate necuvenit ca urmare a faptului ca beneficiarul pensiei de invaliditate gradul I a cumulat pensia cu alte venituri, debit ce se va recupera de la beneficiar, potrivit buletinului de calcul intocmit de Casa Locala de Pensii Barlad.
Insa, desi s-a solicitat expres de catre instanta de apel apelanta nu a facut dovada, in raport de apararile reclamantului si de inscrisurile aflate la filele 29 - 31 dosar fond si care privesc declaratia de venituri a numitului F., respectiv situatia veniturilor si a cheltuielilor inregistrate in cursul anului 2014, a modului in care a stabilit depasirea plafonului prevazut de art. 6 alin. (1) pct. IV lit. e) din Legea nr. 263/2010, respectiv realizarea de catre intimat, din activitati profesionale, a unui venit brut pe an calendaristic mai mare decat cuantumul a patru castiguri salariale medii. Cu atat mai mult cu cat Casa Nationala de Pensii Publice a comunicat Caselor teritoriale, prin adresa I/425/17.02.2014, ca pentru stabilirea acestui moment trebuie solicitate persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente acte contabile, in speta Registrul - jurnal de incasari si plati, document contabil prin care se tine evidenta incasarilor si platilor pentru contribuabilii care tin evidenta in partida simpla, cum sunt si Intreprinderile individuale, conform articolului 5 alineatul 2 din Legea 82/1991 - Legea contabilitatii si Punctul B nr. 20 din Normele metodologice anexa la Ordinul 1040/2004 al Ministerului finantelor publice (publicat in Monitorul Oficial 642/16 iulie 2004) si articolul 48 alineatul 8 din Codul fiscal. Prin urmare, abia dupa atingerea pragului in discutie, de venituri brute din activitati independente, Casa Judeteana de Pensii Vaslui ar fi putut sa dispuna recuperarea eventualelor sume platite in acest sens, ca un act subsecvent suspendarii pensiei. Apelanta nu a procedat in acest sens, ci a imputat suma incasata cu titlu de drepturi de asigurari sociale pentru tot anul fiscal 2014. Abia dupa emiterea deciziei contestate, apelanta l-a convocat pe contestator cu Jurnalul de incasari si plati, prin adresa 236/07.01.2016. In plus trebuie subliniat ca art. 114 din Legea nr. 263/2010 face mentiune doar despre suspendarea pensiei si nu a indemnizatiei de insotitor, indemnizatie reglementata de art. 77 din Legea 263/2010 si care are un regim juridic distinct, in sensul in care este suportata in intregime de la bugetul de stat si nu din bugetul asigurarilor sociale, iar pe de alta parte, cazurile in care plata indemnizatiei de insotitor este suspendata sunt reglementate distinct de articolul 114 alineatele 4, iar ipoteza cumulului veniturilor din activitati independente cu pensia nu se regaseste printre cazurile de suspendare a platii indemnizatiei de insotitor.
In raport de cele de mai sus, este corecta interpretarea data de prima instanta dispozitiilor art. 114 alin. 1 pct. e din Legea 263/2010, in sensul ca suspendarea platii drepturilor de pensie pentru beneficiarul pensiei de invaliditate gradul I sau II se regaseste in situatiile prevazute la art. 6 alin. 1 pct. IV din Lege nu poate interveni decat de la momentul atingerii pragului maximal al veniturilor dobandite din alte activitati si in nici un caz pe intreaga perioada in care a cumulat pensia cu veniturile rezultand din desfasurarea activitatii independente.
Toate considerentele expuse reprezinta cauze suficiente pentru mentinerea solutiei de anulare a deciziei nr. 72639/10.03.2015, argumentele apelantei nesubzistand in raport de dispozitiile legale imperative, anterior aratate.
In consecinta, pentru motivele expuse, curtea respinge apelul declarat de parata Casa Judeteana de Pensii Vaslui impotriva sentintei civile nr. nr. 498 din 28.04.2016 pronuntata de Tribunalul Vaslui, sentinta care va fi pastrata.