Comitetul creditorilor
17 martie 2020Persoane sau organe care au anumite atributii in cadrul procedurii insolventei
17 martie 2020
Instanta judecatoreasca
Competenta
Art. 6
Toate procedurile prevazute de prezenta lege, cu exceptia recursului prevazut la art. 8, sunt de competenta tribunalelor In a caror raza teritoriala fSi are sediul debitorul, astfel cum figureaza acesta In registrul comertului, respectiv In registrul societatilor agricole sau in registrul asociatiilor Si fundatiilor Si sunt exercitate de un judecator-sindic.
[1]
Art. 8
- Curtea de apel va fi instanta de recurs pentru hotararile pronuntate de judecatorul-sindic, in temeiul art. 11.
- Recursul va fi judecat de complete specializate, in termen de 30 de zile de la inregistrarea dosarului la curtea de apel. Citarea partilor se face prin Buletinul procedurilor de insolventa. In vederea solutionarii recursului, se trimit la curtea de apel, in copie certificata de grefierul-Sef al tribunalului, numai actele care intereseaza solutionarea caii de atac, selectate de judecatorul-sindic. In cazul in care instanta de recurs considera necesare Si alte acte din dosarul de fond va pune in vedere partilor interesate sa le depuna, in copie certificata.
Comentarii generale:
Competenţa soluţionării în primă instanţă a proceselor în materia insolvenţei aparţine tribunalului în a cărui rază teritorială îşi are sediul debitorul, astfel cum figurează acesta în registrul comerţului, respectiv în registrul societăţilor agricole. Mutarea ulterioară a sediului după deschiderea procedurii nu influenţează competenţa instanţei.
Comentarii generale:
Competenţa soluţionării în primă instanţă a proceselor în materia insolvenţei aparţine tribunalului în a cărui rază teritorială îşi are sediul debitorul, astfel cum figurează acesta în registrul comerţului, respectiv în registrul societăţilor agricole. Mutarea ulterioară a sediului după deschiderea procedurii nu influenţează competenţa instanţei.
Exercitarea competentei se realizeaza prin judecatorul-sindic desemnat aleatoriu de preSedintele tribunalului sau de preSedintele sectiei conform art. 9.
Necompetenta instantei poate sa fie invocata Si de judecatorul-sindic din oficiu.
Competenta judecatorului-sindic, este generala, inclusiv pentru aspectele care nu sunt cuprinse in art. 11, care contine doar o exemplificare.
Norma de competenta stipulata in art. 6 din Legea privind procedura insolventei este o norma imperativa, de ordine publica, astfel ca nici una din persoanele abilitate nu poate investi un alt tribunal, iar necompetenta poate fi invocata de orice persoana interesata Si de instanta din oficiu.
Eventuale conflicte de competenta pot aparea intre doua sau mai multe tribunale, cu ocazia declanSarii procedurii debitorului ce are infiintate sucursale cu sediul in alta localitate decat sediul principal Si impotriva carora s-a cerut de asemenea declanSarea procedurii
Jurisprudenta
- Mutarea sediului debitorului dupa deschiderea procedurii nu influenteaza competenta tribunalului investit anterior.
(Curtea de Apel Cluj - Sectia comerciala, Decizia nr. 442 din 2 noiembrie 1999, B.J. 1999, p. 442, Lumina Lex, 2000) - Judecatorul-sindic este competent sa constate Si compensarea creantelor reciproce ale creditorilor cu debitorul, conform art. 1143 din Codul civil.
(Curtea de Apel Cluj - Sectia comerciala, Decizia nr. 1562 din 22 octombrie 2002, B.J. 2002, p. 392, Lumina Lex, 2003)
- Judecatorul-sindic este singurul competent sa aplice dispozitiile art. 137 (actual 138 n.n.) inainte de inchiderea procedurii.
(Curtea de Apel Cluj - Sectia comerciala, Decizia nr. 606 din 16 aprilie 2002, B.J. 2002, p. 483, Lumina Lex, 2003) - In situatia in care, pe baza inscrisurilor din dosar, nu se poate stabili daca magistratul care a instrumentat cazul a avut calitatea de judecator-sindic, sentinta atacata cu recurs va fi desfiintata, iar dosarul va fi restituit judecatorului-sindic.
(Curtea de Apel Cluj - Decizia nr. 275 din 27 februarie 2004)
vezi pg. 435 din Jurisprudenta
Comentarii la art. 8 alin. (1)
La instanta de recurs nu se aplica desemnarea aleatorie a completului, cu exceptia situatiei in care sunt specializate mai multe complete.
Comentarii la art. 8 alin. (3)
Citarea prin publicitate prevazuta de alin. (3) nu coincide total cu dispozitiile art. 95 din Codul de procedura civila. Norma derogatorie din art. 149 duce la aplicarea numai a prevederilor alin. (2) Si (3) ale art. 95 din Codul de procedura civila.
„
Art. 95 din Codul de procedura civila
- Citarea prin publicitate se face afiSandu-se citatia la uSa instantei. Citatia se publica Si in Monitorul Oficial al Romaniei sau intr-un ziar mai raspandit, in cazurile in care preSedintele tribunalului sau completului de judecata apreciaza ca o asemenea masura este necesara.
- AfiSarea, precum Si publicarea citatiei in Monitorul Oficial sau intr-un ziar mai raspandit se fac cu cel putin 15 zile inainte de data fixata pentru judecata. In cazurile urgente, preSedintele tribunalului sau completului de judecata va putea reduce acest termen la 5 zile."
Judecatorii trebuie sa verifice efectuarea procedurilor de citare Si comunicare dispuse pentru fiecare termen Si, cand este cazul, vor lua masurile de refacere a acestor proceduri, precum Si pentru folosirea altor mijloace ce pot asigura inStiintarea partilor pentru infatiSarea partilor la termen. De asemenea, judecatorii au indatorirea sa staruie prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greSeala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor Si prin aplicarea corecta a legii, in scopul pronuntarii unei hotarari temeinice Si legale.
In sensul prevederilor art. 720
A
6 din Codul de procedura civila instanta este datoare sa asigure desfaSurarea cu celeritate a procesului; cand procedura de citare este legal indeplinita, judecata, chiar asupra fondului, poate continua in Sedinta publica sau in camera de consiliu, in ziua urmatoare sau la termene scurte, succesive, date in cunoStinta partilor.