MODUL DE CITARE
12 martie 2020Model Acord recunoaştere vinovăţiei
12 martie 2020Motive de apel / contestație
Motive de apel / contestație penal
ROMÂNIA MINISTERUL PUBLIC PARCHETUL DE PE LÂNGĂ | |
Localitatea…, str. …, nr. …, jud. …, cod poştal: …; tel: …, fax: …, e-mail: …..@mpublic.ro ; operator date cu caracter personal nr. … | |
DOSAR NR. .../P/… |
|
MOTIVE DE APEL/CONTESTAȚIE
formulate împotriva sentinței penale/încheierii nr....., pronunțată în dosarul nr....al........., privind pe inculpatul........
Hotărârea pronunțată de instanță este nelegală/netemeinică în ceea ce privește......
SCURT ISTORIC
Prin rechizitoriul nr....., din data de....., al Parchetului..... s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului...., pentru comiterea infracțiunii de..., prev. de art....., constând în aceea că.....
sau
Prin referatul nr......, din data de... al Parchetului.... s-a formulat propunerea de.....
Prin sentința penală/încheierea nr....., din data de, pronunțată în dosarul nr. .....al........, s-a dispus:..................................................................................................
Pentru a dispune astfel, judecătorul de drepturi și libertăți/judecătorul de cameră preliminară/instanța a reținut următoarele.........................................................................
DEZVOLTAREA MOTIVULUI DE APEL/CONTESTAȚIE
(
motivarea în fapt și in drept a criticilor privind nelegalitatea și netemeinicia hotărârii atacate
)
Față de cele de mai sus,in temeiul art. 421 pct. 2 lit. ...... C.p.p./art. 425
alin. (7) pct. 2 lit.....C.p.p.,
Vă solicităm admiterea apelului/contestație, desființarea/desființarea în parte a hotărârii invocate, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei soluții care să țină seama de criticile formulate/ și trimiterea cauzei spre rejudecare la judecătorul/instanța de fond.
P R O C U R O R,
(numele şi prenumele, semnătura şi ştampila)
Pentru situaţia în care “organul de urmărire penală consideră necesar sau atunci când persoana vătămată a solicitat aceasta în mod expres, iar înregistrarea este posibilă.”
Ordonanţa ce conţine datele de identificare reale ale investigatorului sub acoperire, va fi păstrat în plic sigilat, în condiţii de confidenţialitate, la sediul parchetului.
Se au in vedere cazurile prevăzute de art. 148 alin. (1) lit. a) din C. proc. pen.
Se au în vedere infracţiunile prevăzute de art. 150 alin. (1) lit. a) din C. proc. pen
Comiterea unei fapte similare laturii obiective a unei infracţiuni de corupţie, efectuarea de tranzacţii, operaţiuni sau orice fel de înţelegeri privind un bun sau privind o persoană despre care se bănuieşte că ar fi dispărută, că este victima traficului de persoane ori a unei răpiri, efectuarea de operaţiuni privind droguri, precum şi prestarea unui serviciu (art.138 alin.11)
Persoanele arătate de art. 150 alin.3 din C. proc. pen.
Potrivit art. 151 alin.2, acestea trebuie să fie droguri, arme, obiecte furate, materiale explozive, nucleare, alte materiale radioactive, sume de bani şi alte obiecte care rezultă din activităţi ilicite ori obiecte utilizate în scopul comiterii de infracţiuni
Potrivit art.151 alin.(4), dispoziţiile alin. (3) nu se aplică în cazul în care un tratat internaţional la care România este parte are dispoziţii contrare.
Momentul până la care măsura este dispusă poate să lipsească din cuprinsul dispoziţiei. Dat fiind faptul că legea nu prevede o durată de timp în care activitatea să fie desfăşurată, se subînţelege că măsura va înceta în momentul realizării scopului pentru care a fost dispusă
A se vedea dispoziţiile art. 287 C. proc. pen. care sunt descrise în cuprinsul ordonanţei.
maxim 60 de zile
ce nu poate depăşi 15 zile
În situaţia în care percheziţia se efectuează fără îndeplinirea acestor formalităţi prealabile se va consemna în procesul verbal privind efectuarea percheziţiei motivul pentru care nu fost respectate.
Se va menţiona orice întrerupere a operaţiunii.
In cazul în care în spaţiul unde urmează să se efectueze percheziţia nu se află nicio persoană, aceasta se va efectua în prezenţa unui martor asistent.
Cu excepţia instituţiilor medico-legale, unui institut sau laborator de specialitate care comunică organului judiciar care a dispus efectuarea expertizei numele experţilor desemnaţi.
Gravitatea faptei, modul şi circumstanţele de comitere a acesteia, anturajul şi mediului din care provine inculpatul, antecedentele penale şi orice alte împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică
Dacă martorul a avut anterior calitatea de suspect sau inculpat se va face menţiune despre acest lucru, conform art. 118 din C. proc. pen.
Pentru clasare s-au menţinut prevederile introduse prin Legea 202/2010, care au prevăzut pentru procuror posibilitatea motivării facultative a ordonanţei, astfel, „menţionarea motivelor de fapt şi de drept este obligatorie numai dacă procurorul nu îşi însuşeşte argumentele cuprinse în propunerea organului de cercetare penală ori dacă a existat un suspect în cauză.”
Potrivit art. 16 alin. (2) din C. proc. pen. „în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e) şi j) acţiunea penală poate fi pusă în mişcare ulterior, în condiţiile prevăzute de lege.”
Clasarea şi renunţarea la urmărire penală sunt incidente şi în situaţia în care făptuitorul nu este cunoscut. Când făptuitorul este necunoscut nu se pot reţine temeiuri ale clasării cauzei cazurile prevăzute la art. 16 alin.(1) din C.proc.pen. care sunt aplicabile intuitu personae,cum ar fi „ a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere.” etc.
Potrivit art. 318 alin. (3) din C. proc. pen. procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe obligaţii.
Termenul nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligaţii asumate prin acord de mediere încheiat cu partea civilă şi care curge de la comunicarea ordonanţei.
Sarcina de a face dovada îndeplinirii obligaţiilor sau prezentarea motivelor de neîndeplinire a acestora revine suspectului/ inculpatului.
În cazul în care procurorul ierarhic superior nu avizează limitele propuse va dispune prin ordonanţă stabilirea limitelor încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei.
La iniţiativa procurorului sau a inculpatului.
Avizul procurorului ierarhic superior.