Organele care aplică procedura insolventei. Participanţii la procedură
11 martie 2020Mandatul ad-hoc
11 martie 2020
Adunarea creditorilor. Comitetul creditorilor – Insolvență
Art. 47
(1)
Adunarea creditorilor va fi convocată şi prezidată de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, dacă prezenta lege sau judecătorul-sindic nu dispune altfel. Secretariatul şedinţelor adunărilor creditorilor este în sarcina administratorului judiciar/lichidatorului judiciar.
(2)
Creditorii cunoscuţi vor fi convocaţi de administratorul judiciar sau de lichidatorul judiciar în cazurile prevăzute expres de prezenta lege şi ori de câte ori este necesar.
(3)
Adunarea creditorilor va putea fi convocată şi de comitetul creditorilor sau de către creditorii deţinând creanţe în valoare de cel puţin 30% din valoarea totală a creanţelor cu drept de vot. În această situaţie, dacă administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar refuză să prezideze adunarea creditorilor ori nu se prezintă la data şi locul convocării, aceasta va fi prezidată de preşedintele comitetului creditorilor ori, în lipsă, de creditorul care a cerut convocarea, reprezentaţi sau asistaţi de un avocat ori de un consilier juridic. În acest caz, convocarea şi orice alte documente şi informaţii aferente acesteia vor fi comunicate de urgenţă administratorului judiciar/lichidatorului judiciar. Procesul-verbal întocmit va fi transmis spre publicare în BPI în termen de 3 zile de către persoana care a prezidat adunarea.
Comentariu
Adunarea creditorilor în procedura insolvenţei este adunarea constituită din totalitatea creditorilor îndreptățiți să participe la procedură. Legea nu a reglementat atribuţiile adunării creditorilor similar celor ale judecătorului-sindic (art. 45), ale administratorului judiciar (art. 58) ori ale lichidatorului judiciar (art. 64), dar în cuprinsul ei pot fi identificate ca fiind atribuţii ale adunării creditorilor:
a. desemnarea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar definitiv;
b. analizarea activităţii administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, după caz, exercitată în îndeplinirea atribuţiilor care îi revin;
c. analizarea situaţiei debitorului;
d. alegerea comitetului creditorilor;
e. votarea planului de reorganizare;
f. aprobarea raportului privind propunerea administratorului judiciar de intrare în faliment;
g. exercitarea atribuţiilor stabilite pe seama comitetului creditorilor atunci când, din cauza numărului mic de creditori, constituirea comitetului nu este posibilă;
h. aprobarea metodelor de vânzare a bunurilor din averea debitorului, etc.
Aşadar, pentru a evidenţia rolul major deţinut în procedura insolvenţei, creditorii, în vederea unei bune administrări a procedurii, pot fi convocaţi ori de câte ori este necesar, practicianul în insolvenţă având astfel posibilitatea unei reale consultări cu principalii
beneficiari ai procedurii.
O altă modalitate de convocare a adunării creditorilor este cea efectuată de către comitetul creditorilor sau de către creditorii care deţin cel puţin 30% din valoarea totală a creanţelor cu drept de vot.
Întrucât Legea nr. 85/2006 nu cuprindea dispoziţii care să reglementeze situaţia în care practicianul în insolvenţă refuză să prezideze şedinţa adunării creditorilor, noua lege a prevăzut că aceste adunări, convocate de comitetul creditorilor sau de creditorii care deţin cel puţin 30% din creanţele cu drept de vot, vor fi prezidate, dacă practicianul în insolvenţă refuză sau nu se prezintă la data şi locul stabilit pentru adunare, de către preşedintele comitetului creditorilor sau, în absenţa acestuia, de creditorul care a cerut convocarea, reprezentați sau asistați de către un avocat sau de un consilier juridic.
Jurisprudență
Nu există nicio dispoziție din legea insolvenței care să cenzureze și, cu atât mai puțin, să interzică creditorilor, chiar afiliați, să își exercite drepturile care le sunt conferite de lege. Legea nr. 85/2006 conține numai două prevederi care limitează dreptul de vot al creditorilor, respectiv art. 17 alin. (5) și art. 100 alin. (5). Or, în speță, nu ne aflăm în niciuna dintre cele două situații reglementate de textele menționate, acestea neputându-se aplica prin analogie deciziilor adoptate de adunarea creditorilor, modul de desfășurare al ședințelor adunării fiind reglementat exclusiv de art. 15 din Legea nr. 85/2006.
(Tribunalul București, Secția a VII-a Comercială, Sentința comercială nr. 9370/07.12.2011).
Art. 48
(1)
Convocarea creditorilor se realizează prin publicare în BPI cu cel puţin 5 zile anterior ţinerii şedinţei şi trebuie să cuprindă ordinea de zi a acesteia. Convocatorul se depune la BPI cu 3 zile înaintea datei la care trebuie efectuată publicarea.
(2)
Orice deliberare asupra unei chestiuni necuprinse în convocare este nulă, cu excepţia cazului în care la şedinţă participă titularii tuturor creanţelor şi aceştia sunt de acord cu introducerea chestiunii respective pe ordinea de zi a şedinţei.
(3)
Creditorii pot fi reprezentaţi în adunare prin împuterniciţi cu procură specială autentică sau, în cazul creditorilor bugetari şi al celorlalte persoane juridice, cu delegaţie semnată de conducătorul unităţii.
(4)
Dacă prin lege nu se interzice în mod expres, creditorii vor putea vota şi prin corespondenţă. Scrisoarea prin care îşi exprimă votul, semnată de creditor, sau înscrisul în format electronic căruia i s-a încorporat, ataşat ori asociat semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat valabil, pot fi comunicate prin orice mijloace, până în ziua şi la ora fixată pentru exprimarea votului, administratorului judiciar sau lichidatorului judiciar.
(5)
La şedinţele adunării creditorilor, salariaţii debitorului vor putea fi reprezentaţi de un delegat din rândul acestora, care va vota pentru întreaga valoare a creanţelor reprezentând salariile şi alte drepturi băneşti ce li se cuvin.
(6)
Deliberările şi hotărârile adunării creditorilor vor fi cuprinse într-un proces-verbal, care va fi semnat de preşedintele şedinţei, membrii comitetului creditorilor, precum şi de administratorul judiciar sau de lichidatorul judiciar, după caz. Procesul-verbal va fi depus, prin grija administratorului judiciar/lichidatorului judiciar, la dosarul cauzei şi trimis spre publicare în BPI, în termen de două zile lucrătoare de la data adunării creditorilor.
(7)
Hotărârea adunării creditorilor poate fi anulată de judecătorul-sindic pentru nelegalitate, la cererea creditorilor care au votat împotriva luării hotărârii respective şi au făcut să se consemneze aceasta în procesul-verbal al adunării, precum şi la cererea creditorilor care au lipsit motivat de la şedinţa adunării creditorilor sau ale căror voturi nu au fost consemnate în procesul-verbal întocmit. Hotărârea, cu excepţia celei prin care a fost desemnat, poate fi atacată, pentru motive de nelegalitate, şi de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar.
(8)
Cererea prevăzută la alin. (7) va fi depusă la dosarul cauzei, inclusiv în format electronic, în termen de 5 zile de la data publicării în BPI a procesului-verbal al adunării creditorilor şi va fi soluţionată în camera de consiliu, cu citarea celui care a introdus cererea, a administratorului judiciar/lichidatorului judiciar şi a creditorilor. Citarea părţilor şi comunicarea actelor către aceştia se fac prin BPI.
Comentariu
Pentru a asigura creditorilor posibilitatea reală de a afla, într-un termen rezonabil, care sunt problemele cu privire la care sunt chemaţi să decidă, care este locul şi momentul stabilit în acest sens, convocarea creditorilor se realizează prin BPI cu cel puţin 5 zile anterior ţinerii şedinţei şi trebuie să cuprindă ordinea de zi a acesteia.
Adunarea creditorilor este chemată să decidă, informată fiind în condiţiile legii şi într-un termen predeterminat, asupra chestiunilor înscrise pe ordinea de zi, comunicată în prealabil.
Legea nr. 85/2014 a modificat momentul obiectiv de la care se calculează termenul de atacare a hotărârilor adunării creditorilor, şi anume de la publicarea acestora în extras în BPI, pentru a se asigura cunoașterea efectivă a conținutului actului procedural.
Reprezentarea în adunarea creditorilor este posibilă prin împuterniciţi cu procură specială autentică, în cazul persoanelor fizice, respectiv cu delegaţie semnată de către conducătorul unităţii, în cazul creditorilor bugetari şi al celorlalte persoane juridice. Scopul acestei reglementări este de a impune ca acest înscris acordat mandatarului să cuprindă problemele asupra cărora mandatarii pot să se pronunţe, astfel încât limitele mandatului de reprezentare să fie clare şi neechivoce.
Spre deosebire de ceilalți creditori persoane fizice şi creditorii persoane juridice sau instituţii bugetare, salariaţii debitorului vor putea fi reprezentaţi în adunarea creditorilor doar de un singur delegat desemnat din rândul acestora, care va vota pentru întreaga valoare a creanţelor ce reprezintă salariile sau alte drepturi băneşti care li se cuvin acestora.
Potrivit art. 48 alin. (4), în principiu, dacă legea nu interzice în mod expres ca pentru o anumită şedinţă sau problemă supusă dezbaterii să nu fie posibil votul prin corespondenţă, acesta este permis. În situaţiile în care votul creditorilor este exprimat prin corespondenţă, acesta este luat în calcul atât pentru stabilirea cvorumului de prezenţă, cât şi pentru stabilirea cvorumului de vot.
Deliberările şi hotărârile adunării creditorilor vor fi cuprinse într-un proces verbal întocmit de către practicianul în insolvenţă, care, potrivit legii, trebuie să asigure secretariatul şedinţelor. Procesul-verbal va fi semnat de preşedintele şedinţei, membrii comitetului creditorilor, precum şi de administratorul judiciar sau de lichidatorul judiciar, după caz.
Hotărârile adunării creditorilor pot fi desfiinţate de către judecătorul-sindic doar pentru motive de nelegalitate, în condiţiile art. 48 alin. (7). Anularea unei hotărâri a adunării creditorilor poate fi solicitată judecătorului-sindic de către creditorii care au votat împotriva luării hotărârii respective şi au făcut să se consemneze aceasta în procesul verbal al adunării sau la cererea creditorilor care au lipsit motivat de la şedinţa adunării creditorilor sau, cu caracter de noutate, ale căror voturi nu au fost consemnate în procesul verbal.
Legiuitorul a recunoscut şi administratorului judiciar sau lichidatorului judiciar, după caz, dreptul de a contesta hotărârile adunării creditorilor pentru nelegalitate, cu excepţia hotărârii prin care acesta a fost desemnat. Aceasta înseamnă că practicianul în insolvenţă poate contesta, de pildă, pe de o parte, hotărârea adunării creditorilor prin care a fost înlocuit sau prin care nu a fost confirmat sau, pe de alta parte, hotarari ale adunării creditorilor prin care se decid aspecte care exced sferei sale de atribuții sau contrar dispozițiilor legale. Prevederea este utilă pentru că permite practicianului în insolvență să supună controlului de legalitate al judecătorului-sindic hotărâri ale creditorilor pe care le consideră nelegale, dar pe care, în lipsa unei căi de atac, ar fi fost ținut să le pună în executare.
Jurisprudenţă
Orice hotărâre adoptată de adunarea creditorilor asupra unei chestiuni necuprinse în ordinea de zi a convocatorului de şedinţă este nulă. Hotărârea astfel adoptată poate fi desfiinţată de judecătorul-sindic pentru acest motiv de nelegalitate.
În situaţia în care pe ordinea de zi a convocatorului şedinţei adunării creditorilor este trecută, printre altele, confirmarea comitetului creditorilor, iar din procesul-verbal al adunării rezultă că s-a procedat la alegerea unui nou comitet, hotărârea luată cu nerespectarea ordinii de zi trecute în convocator este nulă.
(Curtea de Apel Craiova, Secţia comercială, Decizia nr. 486/2008)
Judecătorul-sindic nu poate fi chemat ca în această procedură să analizeze oportunitatea votului exprimat de către creditori referitor la problemele înscrise în ordinea de zi comunicată, iar, ca urmare a acestei analize, să dea o altă eficienţă votului exprimat de către adunarea creditorilor şi menţionat în procesul verbal.
(Curtea de Apel Cluj, Decizia civilă nr. 5437/23.06.203).
Nu este în atribuţiile judecătorului-sindic de a se pronunţa din oficiu asupra legalităţii sau nelegalităţii adunărilor creditorilor, fără a fi sesizat legal în legătură cu aceste aspecte. (
Curtea de Apel Timişoara, Decizia civilă nr. 333/19.03.2007
).
Judecătorul-sindic poate desfiinţa hotărârea adunării creditorilor numai pentru motive de nelegalitate, verificarea oportunităţii hotărârilor luate în cadrul acestei adunări neintrând în cadrul atribuţiilor instanţei. (
Curtea de Apel Constanţa, Secţia comercială, maritimă şi fluvială, Decizia civilă nr. 963 /2007
).
În cadrul acţiunii în anulare pot fi invocate doar motive de nelegalitate ale hotărârilor adunării creditorilor determinate de nerespectarea dispoziţiilor legale privind convocarea adunării, cvorumul de prezenţă sau cel de vot etc., nefiind permis a contesta aceste hotărâri pentru a repune în discuţie modalitatea de derulare a întregii proceduri de insolvenţă. (
Curtea de Apel Cluj, Decizia nr. 3265/18.03.2013
).
Art. 14 din Legea nr. 85/2006 cuprinde o dispoziţie imperativă şi necondiţionată, în sensul că orice deliberare asupra unei chestiuni necuprinse în convocare este nulă, cu excepţia cazului în care la şedinţă participă titularii tuturor creanţelor. Incidenţa acestui text de lege nu poate fi apreciată de instanţa de judecată, în funcţie de existența sau nu a unui prejudiciu aferent unui creditor, şi cauzat de existența unor deliberări asupra unor chestiuni necuprinse în convocare.
(Curtea de Apel Oradea, Decizia nr. 328/04. 11. 2014).
În ce privește nulitatea deciziei adunării creditorilor, adoptată în data de 03.02.2010, ca urmare a conflictului de interese în care se afla creditoarea majoritară M.M, Curtea reține prevederile art. 17 alin. (5) din Legea nr. 85/2006, potrivit cărora "dacă un membru al comitetului creditorilor se află, datorită interesului propriu, în conflict de interese cu interesul concursual al creditorilor participanți la procedură, acesta se va abtine de la vot."
Astfel, cum în mod corect a reținut tribunalul, prin judecatorul-sindic, abținerea de la vot în cazul conflictului de interese reprezintă o limitare a drepturilor creditorilor, fiind o excepție, care este de strictă interpretare, neputând fi extinsă în alte situații decât cele strict și limitativ prevăzute de lege, în spetă, la votul exprimat în adunarea creditorilor.
Legea nu prevede o excepție cu privire la votul dat în adunarea creditorilor, astfel că nici judecătorul-sindic nu poate restrânge dreptul unui creditor fără sa existe un temei legal în acest sens.
(Curtea de Apel Bucuresti, Secția a VI-a civilă, Decizia civilă nr.143 /20.01.2012)
Potrivit art. 17 alin. (5) din Legea nr.85/2006, daca un membru al comitetului creditorilor se află, datorită interesului propriu, în conflict de interese cu interesul concursual al creditorilor participanți la procedură, acesta se va abține de la vot. Abținerea de la vot în cazul conflictului de interese reprezintă o limitare a drepturilor creditorilor, fiind o excepție, care este de strictă interpretare, neputând fi extinsă în alte situații decât cele strict și limitativ prevăzute de lege, în speță, la votul exprimat în adunarea creditorilor. (
Curtea de Apel Bucuresti, Secția a VI-a civila, Decizia civila nr.143/ 20.01.2012)
Art. 49
(1)
Cu excepţia cazurilor în care legea cere o majoritate specială, şedinţele adunării creditorilor au loc în prezenţa titularilor de creanţe însumând cel puţin 30% din valoarea totală a creanţelor cu drept de vot asupra averii debitorului, iar deciziile adunării creditorilor se adoptă cu votul favorabil manifestat expres al titularilor majorităţii, prin valoare, a creanţelor prezente cu drept de vot. Votul condiţionat este considerat vot negativ. Sunt consideraţi prezenţi şi creditorii care au votat valabil prin corespondenţă.
(2)
Calculul valorii totale a creanţelor prevăzute la alin. (1) împotriva averii debitorului se va determina prin raportare la:
a)
ulterior publicării în BPI a tabelului preliminar şi până la publicarea în BPI a tabelului definitiv, valoarea creanţelor verificate şi acceptate de administratorul judiciar, astfel cum reiese din cuprinsul tabelului preliminar;
b)
ulterior publicării în BPI a tabelului definitiv şi până la confirmarea unui plan de reorganizare sau, în cazul neconfirmării planului, până la publicarea tabelului definitiv consolidat, astfel cum reiese din cuprinsul tabelului definitiv;
c)
ulterior confirmării planului de reorganizare şi până la deschiderea procedurii de faliment, potrivit cuantumului cuprins în programul de plăţi, modificat în urma stingerii creanţelor achitate în plan;
d)
după deschiderea procedurii de faliment până la publicarea tabelului definitiv consolidat, astfel cum reiese din tabelul definitiv aşa cum acesta a fost modificat în urma stingerii creanţelor;
e)
ulterior publicării în BPI a tabelului definitiv consolidat, astfel cum reiese din cuprinsul acestuia.
(3)
În cazul în care, ulterior adoptării hotărârii adunării creditorilor, se constată, prin hotărâre definitivă, că votul a fost viciat prin introducerea sau eliminarea unei creanţe pentru care titularul acesteia solicitase înscrierea în tabelul de creanţe şi dacă votul astfel viciat ar fi putut conduce la adoptarea unei alte hotărâri, adunarea creditorilor se reconvoacă cu aceeaşi ordine de zi. În cazul în care noua hotărâre a adunării creditorilor este diferită faţă de cea iniţială, judecătorul-sindic poate decide desfiinţarea în tot ori în parte a actelor sau operaţiunilor încheiate în temeiul hotărârii iniţiale.
(4)
În cazurile privind creditorii ale căror creanţe au fost stinse total sau parţial se va proceda la o modificare corespunzătoare a tabelului de creanţe, după caz. Odată cu convocatorul adunării creditorilor se va publica şi tabelul de creditori actualizat cu sumele stinse în timpul procedurii. Odată cu contestarea procesului-verbal al adunării, creditorii vor putea contesta în aceleaşi termene şi condiţii şi tabelul astfel publicat
Comentariu
Prevederile alin. (2) al art. 49 au fost redactate cu luarea în considerare a principiului transparenței procedurale, stabilind drept criteriu obiectiv de raportare publicarea în BPI a tabelului de creanțe, iar nu afișarea acestuia.
Astfel, de la publicarea în BPI a tabelului preliminar de creanţe, creditorii înscrişi în tabelul preliminar pot participa la adunarea creditorilor; dreptul de a participa la adunările creditorilor după publicarea tabelului preliminar fiind supus condiţiei definitivării tabelului creanţelor.
Pentru a înlătura neajunsurile evidenţiate de aplicarea Legii nr. 85/2006, prin art. 49 alin. (2) lit. d), Legea nr. 85/2014 stabilește un nou criteriu de raportare la etapa procedurală de referință, și anume perioada ulterioară deschiderii procedurii de faliment, până la publicarea tabelului definitiv consolidat.
Hotărârile adunării creditorilor sunt valabile dacă, pentru adoptarea acestora, au fost respectate toate condiţiile de fond şi de formă impuse de lege. Pentru adoptarea valabilă a unei hotărâri este necesar ca la şedinţa convocată în acest sens să participe creditorii cu drept de vot, în limita minimă prevăzută de lege, hotărârea să fie adoptată cu cvorumul impus de legiuitor, iar deliberările să vizeze chestiunile cuprinse în convocatorul comunicat creditorilor.
Pentru valabilitatea hotărârii adunării creditorilor este necesară întrunirea unei duble condiţii: un cvorum de prezenţă, ce presupune prezenţa titularilor de creanţe care însumează cel puţin 30% din valoarea totală a creanţelor cu drept de vot asupra averii debitorului, şi un cvorum de vot, care vizează respectarea principiului majorităţii prin valoare a creanţelor prezente, direct sau prin reprezentant, cu drept de vot, fiind consideraţi prezenţi şi creditorii care au votat prin corespondenţă.
Pentru a nu exista divergenţe în aprecierea votului acordat condiţionat de îndeplinirea unor condiţii, legea prevede că votul condiţionat este considerat un vot negativ şi va fi apreciat ca atare.
Cu caracter de noutate, în cadrul art. 49 alin. (3) se prevede posibilitatea desființării unor acte sau operațiuni care au fost realizate în temeiul unei decizii a adunării creditorilor bazate pe votul determinant al unui creditor a cărui creanță a fost modificată în căile de atac. Desfințarea nu este automată, textul normativ utilizând termenul ”poate decide”, astfel încât la analiza unei astfel de soluții judiciare se vor avea în vedere (i) caracterul determinant al votului respectivului creditor în precedenta adunare, (ii) rezultatul reconvocării respectivei adunări de creditori, precum și (iii) aprecierea modului în care soluția desființării ar avea impact în stabilitatea circuitului juridic. De asemenea, măsura desființării poate fi una totală, în privința actului sau a operațiunii în întregime, sau parțială.
În cazul în care noua hotărâre a adunării creditorilor este diferită faţă de cea iniţială, judecătorul-sindic poate decide desfiinţarea în tot ori în parte a actelor sau operaţiunilor încheiate în temeiul hotărârii iniţiale. Astfel, este posibilă salvgardarea scopului procedurii acolo unde desfiinţarea actelor sau a operaţiunilor viciate ar aduce un prejudiciu mai mare decât chiar menţinerea lor. De exemplu, desfiinţarea unui contract de vânzare a unui imobil încheiat pentru un preţ net superior într-o perioadă în care preţurile erau substanţial mai mari, ar aduce prejudicii incomensurabil mai mari decât menţinerea acestuia, cunoscut fiind caracterul viciat al hotărârii prin care s-a hotărât asupra convenţiei.
Tot cu caracter de noutate sunt şi prevederile art. 49 alin. (4), care reglementează modalitatea de actualizare a tabelelor de creanţe, în scopul asigurării unui vot real, corespunzător întinderii creanței deținute la momentul de raportare. Astfel, pentru ipoteza în care unele creanţe au fost stinse total sau parţial, practicianul în insolvenţă va modifica în mod corespunzător şi tabelul de creanţe până la momentul întocmirii convocatorului, astfel încât, odată cu convocatorul adunări creditorilor, să fie publicat în BPI şi tabelul actualizat. De asemenea, se acordă și posibilitatea atacării unui astfel de tabel, pentru a se asigura dreptul la apărare al creditorului.
Jurisprudenţă
Un vot condiționat în adunarea creditorilor (spre exemplu, onorariul practicianului în insolvenţă să nu depăşească distribuirea efectuată către creditorii bugetari) este unul negativ şi, prin urmare, la votul creditorilor o astfel de propunere de onorariu nu ar fi întrunit cvorumul de vot pentru a fi adoptată. (
Curtea de Apel Cluj, Decizia civilă nr. 6913/22.09.2014
).
În cazul în cae lichidatorul provizoriu nu ia în considerare, la calculul voturilor, cuantumul total al creanţelor deţinute de fiecare creditor, în raport cu etapa procedurală în care a avut loc adunarea generală, lucrările acesteia, respectiv procesul-verbal privind desfăşurarea ei, sunt lovite de nulitate, impunându-se să fie refăcute cu respectarea cerinţelor legii. (
Curtea de Apel Ploieşti, Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal, Decizia nr. 1230/6.11. 2007).
Art. 50
(1)
Judecătorul-sindic poate desemna, în raport cu numărul creditorilor, un comitet format din 3 sau 5 creditori, dintre cei cu drept de vot, cu creanţele beneficiind de cauze de preferinţă, creanţele bugetare şi chirografare cele mai mari, prin valoare. Dacă, din cauza numărului mic de creditori, judecătorul-sindic nu consideră necesară constituirea unui comitet al creditorilor, atribuţiile comitetului vor fi exercitate de adunarea creditorilor.
(2)
Desemnarea se va face, prin încheiere, după întocmirea tabelului preliminar de creanţe.
(3)
Pentru necesităţile procedurii, judecătorul-sindic va desemna, pe baza propunerii creditorilor, un preşedinte al comitetului creditorilor. Comitetul creditorilor va fi citat în persoana preşedintelui astfel desemnat, iar în lipsă, prin oricare dintre membrii comitetului creditorilor.
(4)
În cadrul primei şedinţe a adunării creditorilor, aceştia vor putea alege un comitet format din 3 sau 5 creditori, dintre primii 20 de creditori cu drept de vot, dintre cei deţinând creanţe ce beneficiază de cauze de preferinţă, creanţe bugetare şi creanţe chirografare, cele mai mari în ordinea valorii şi care se oferă voluntar, selecţia fiind efectuată prin întrunirea acestor criterii cumulative pe baza celui mai mare procentaj de vot din valoarea creanţelor prezente. Comitetul astfel desemnat va înlocui comitetul desemnat anterior de judecătorul-sindic.
(5)
Dacă nu se va obţine majoritatea necesară, se va menţine comitetul desemnat anterior de judecătorul-sindic. La propunerea administratorului judiciar/lichidatorului judiciar sau a celorlalţi membri ai comitetului creditorilor, judecătorul-sindic va consemna, prin încheiere, modificarea componenţei acestuia, astfel încât criteriile prevăzute la alin. (4) să fie respectate în toate fazele procedurii.
(6)
În cursul derulării procedurii, judecătorul-sindic va putea cere asistenţa comitetului creditorilor sau a unui delegat al acestuia.
Comentariu
Desemnarea comitetului creditorilor lăsată la îndemâna judecătorului-sindic („poate”) este o desemnare provizorie şi are loc doar dacă este justificată de numărul mare al creditorilor; când există un număr mic de creditori, nu este necesar să se procedeze la o astfel de desemnare, iar atribuţiile comitetului urmează să fie exercitate de către adunarea creditorilor. Legea nr. 85/2014 a eliminat caracterul limitat al atribuțiilor comitetului pe care le putea exercita adunarea creditorilor, și anume negocierea desemnării unui practician în insolvență și introducerea acțiunilor în anularea actelor frauduloase.
Ulterior desemnării provizorii a comitetului de către judecătorul-sindic, creditorii, în cadrul primei şedinţe a adunării creditorilor, se va putea alege un comitet format din 3 sau 5 creditori, dispoziţiile art. 50 alin. (4) stabilind regulile acestei desemnări. Comitetul va include creditorii cu drept de vot, dintre primii 20 de creditori, în ordinea valorii şi care se oferă voluntar, care deţin creanţe cu drept de vot, cele care beneficiază de un drept de preferinţă, creanţe bugetare şi creanţe chirografare. Noua redactare a alin. (4) al art. 50 stabilește un dublaj între (i) necesitatea întrunirii acestor criterii, considerate cumulative, și (ii) acceptarea componenței creditorilor, astfel selectați, pe principiul majorității voturilor în adunarea creditorilor.
Acest nou comitet al creditorilor, desemnat de către adunarea creditorilor în prima sa şedinţă, va înlocui comitetul desemnat anterior de judecătorul-sindic. Este posibil însă ca în adunarea creditorilor să nu fie votat un nou comitet al creditorilor, iar în această ipoteză, în care nu se obţine majoritatea cerută de lege, se va menţine comitetul desemnat iniţial de către judecătorul-sindic.
Jurisprudenţă
Legea stabilește condiția ca membrii comitetului creditorilor să facă parte dintre primii 20 de creditori, în ordinea valorii. Verificând conținutul tabelului preliminar, instanța constată că toți cei trei membri ai comitetului creditorilor desemnați în adunare sunt între primii 20 de creditori, în ordinea valorii. Astfel, legea prevede strict cerința ca membrii comitetului să fie desemnați dintre primii 20 de creditori, și nicidecum să fie primii 3 sau primii 5 creditori în ordinea valorii creanțelor. De altfel, dacă legiuitorul ar fi înțeles să stabilească o astfel de cerință, componența comitetului s-ar fi determinat prin lege, fără posibilitatea adunării creditorilor de a opta între creditorii care s-au oferit voluntar dintre primii 20.
(Curtea de Apel Craiova, Secția a II-a Civilă, Decizia nr. 199/05.03.2013)
Dispoziția legală impune doar condiția ca la alegere să participe creditori din primii 20, în ordinea valorii, care s-au oferit voluntar, însă dintre aceștia pot fi aleși oricare. În acest sens este interpretarea sistematică și gramaticală a art. 16 din lege, precum și art. 16 alin. (5) care reglementează situația în care nu se poate obține majoritatea necesară.
(Tribunalul Satu Mare, Secția a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal, Sentința nr. 578/F/03.04.2012)
.
Art. 51
(1)
Comitetul creditorilor are următoarele atribuţii:
a)
să analizeze situaţia debitorului şi să facă recomandări adunării creditorilor cu privire la continuarea activităţii debitorului şi la planurile de reorganizare propuse;
b)
să negocieze cu administratorul judiciar sau cu lichidatorul judiciar care doreşte să fie desemnat de către creditori în dosar condiţiile numirii;
c)
să ia cunoştinţă de rapoartele întocmite de administratorul judiciar sau de lichidatorul judiciar, să le analizeze şi, dacă este cazul, să formuleze contestaţii la acestea;
d)
să întocmească rapoarte, pe care să le prezinte adunării creditorilor, privind măsurile luate de administratorul judiciar sau de lichidatorul judiciar şi efectele acestora şi să propună, motivat, şi alte măsuri;
e)
să solicite ridicarea dreptului de administrare al debitorului;
f)
să introducă acţiuni pentru anularea unor acte sau operaţiuni frauduloase, făcute de debitor în dauna creditorilor, potrivit prevederilor art. 117 alin. (1), atunci când astfel de acţiuni nu au fost introduse de administratorul judiciar ori de lichidatorul judiciar.
(2)
Comitetul creditorilor se întruneşte ori de câte ori este necesar, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, după caz, ori la cererea oricărui membru al comitetului creditorilor. Comunicarea şi votul se vor putea efectua prin orice mijloc care asigură transmiterea textului şi confirmarea primirii acestuia.
(3)
Deliberările comitetului creditorilor vor avea loc în prezenţa administratorului judiciar/lichidatorului judiciar şi vor fi consemnate într-un proces-verbal, care va reţine pe scurt conţinutul deliberărilor, precum şi hotărârile luate.
(4)
Deciziile comitetului creditorilor se iau cu majoritatea simplă din totalul numărului de membri ai acestuia.
(5)
Dacă un membru al comitetului creditorilor se află, din cauza interesului propriu, în conflict de interese cu interesul concursual al creditorilor participanţi la procedură, acesta se va abţine de la vot, sub sancţiunea anulării deciziei comitetului creditorilor, dacă fără votul său nu s-ar fi întrunit majoritatea cerută. În astfel de cazuri, anularea deciziei nu exclude răspunderea creditorului demonstrat a se fi aflat în conflict de interese, pentru prejudiciile create averii debitorului printr-o asemenea faptă.
(6)
Împotriva acţiunilor, măsurilor şi deciziilor luate de comitetul creditorilor, orice creditor poate formula contestaţie la judecătorul-sindic, în termen de 5 zile de la publicarea procesului-verbal al comitetului creditorilor în BPI.
(7)
În cazul în care un membru al comitetului creditorilor votează repetat în situaţie de conflict de interese ori în cazul lipsei repetate nejustificate de la şedinţele comitetului creditorilor, la cererea oricărui creditor, judecătorul-sindic îl va înlocui pe respectivul membru al comitetului creditorilor, în mod provizoriu, urmând ca adunarea creditorilor să îl confirme pe cel provizoriu sau să aleagă un alt membru, potrivit criteriilor prevăzute la art. 50 alin. (4).
Comentariu
Enumerarea atribuțiilor comitetului creditorilor, prevăzută la art. 51 alin. (1), nu este exhaustivă. Alături de acestea, în cuprinsul legii se identifică și alte competențe cum ar fi, realizarea controlului de oportunitate al deciziilor manageriale ale administratorului judiciar sau ale lichidatorului judiciar, după caz și posibilitatea de a participa la soluţionarea cererii de înlocuire a administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, după caz, fiind citat în acest scop.
Din ansamblul atribuţiilor stabilite de lege în sarcina comitetului creditorilor, rezultă că acestea sunt specifice unui organ executiv al adunării creditorilor, care este organul colectiv deliberativ.
Practicianul în insolvenţă participă şi la şedinţele comitetului creditorilor, însă nu are drept de vot pentru adoptarea vreunei decizii, activitatea acestuia limitându-se doar la întocmirea procesului-verbal. Acest proces-verbal trebuie să menţioneze pe scurt conţinutul dezbaterilor care au avut loc între membrii comitetului, dar şi hotărârile adoptate.
În cadrul şedinţelor comitetului, deciziile se iau cu majoritatea simplă din totalul numărului de membri ai acestuia. Ca atare, este de reţinut faptul că, spre deosebire de adunarea creditorilor, unde deciziile se iau în raport cu valoarea creanţelor, comitetul adoptă hotărâri cu majoritate ca număr
[75]
.
Deciziile comitetului creditorilor pot fi contestate pentru motive de nelegalitate, însă, spre deosebire de soluția prevăzută de Legea nr. 85/2006, noua lege prevede că acestea se atacă direct la judecătorul-sindic, iar nu la adunarea creditorilor, termenul fiind de 5 zile de la publicarea procesului-verbal al comitetului creditorilor în BPI. Se asigură astfel celeritatea procedurii, fiind eliminată o etapă din ciclul contestaţiilor. Oricum, şi în vechea procedură ultimul cuvânt îl avea judecătorul-sindic, astfel că etapa intermediară a contestaţiei la adunarea creditorilor nu făcea decât să tergiverseze soluţionarea definitivă a contestaţiei.
Decizia comitetului creditorilor poate fi anulată, cu titlu de sancţiune, pentru cazurile în care a fost adoptată cu votul unui membru al comitetului, care se află în conflict de interese. Anularea acestei decizii se va dispune doar dacă fără votul acestui membru nu s-ar fi întrunit majoritatea cerută pentru adoptarea acelei hotărâri. Per a contrario, dacă votul membrului comitetului aflat în conflict de interese nu ar fi putut influenţa decizia adoptată, sancţiunea anulării deciziei adoptate nu intervine.
Anularea deciziei adoptate poate duce şi la antrenarea răspunderii pentru prejudiciile create membrului comitetului creditorilor din pricina căruia a fost aplicată sancţiunea.
În cazul în care un creditor membru al comitetului creditorilor, în mod repetat, votează în situație de conflict de interese, sau, în mod repetat, lipseşte nejustificat de la şedinţele comitetului, judecătorul-sindic îl va putea înlocui, în mod provizoriu, cu un alt creditor, până la decizia adunării creditorilor, când poate fi confirmat creditorul provizoriu sau poate fi desemnat un alt creditor, cu respectarea criteriilor impuse de lege pentru desemnarea comitetului.
Jurisprudență
Dispozițiile art. 17 alin. (5) din Legea nr. 85/2006 nu restricționează dreptul unui creditor de a fi desemnat în comitetul creditorilor, ci are în vedere conflictul de interese ivit cu prilejul luării unei decizii de acest comitet. În cazul în care comitetul creditorilor, în actuala componență, va adopta o hotărâre de natură a leza interesele recurentei sau ale celorlalți creditori, art. 17 alin. (6) din lege conferă creditorului lezat dreptul de a o contesta la adunarea creditorilor. Cu acel prilej se va verifica dacă unul dintre membrii comitetului creditorilor se află în conflict de interese cu interesul concursual al creditorilor participanți la procedură și dacă nu și-a îndeplinit obligația de a se abține de la vot. Posibilitatea abținerii de la vot se va aprecia în funcție de ordinea de zi a ședinței comitetului. În eventualitatea în care trei dintre cei cinci membri ai comitetului creditorilor vor fi în situația de a se abține de la vot, adunarea creditorilor poate convoca o ședință pentru a hotărî, eventual, schimbarea acestora cu alți creditori
(Curtea de Apel Craiova, Secția a II-a Civilă, Decizia nr. 871/03.09.2012)