Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Revocarea şi anularea liberării condiționate
Revocarea şi anularea liberării condiționate
Revocarea
Dacă pe durata supravegherii persoana condamnată, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse, instanța invocă liberarea şi dispune executarea restului de pedeapsă.
Dacă după acordarea liberării cel condamnat a săvârșit o nouă infracțiune, care a fost decoperită în termenul de supraveghere şi pentru care s-a pronunțat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanța revocă liberarea şi dispune executarea restului de pedeapsă. Pedeapsa pentru noua infracțiune se stabileşte şi se execută, după caz, potrivit dispozițiilor de la recidivă sau pluralitate intermediară.
Dispozițiile de mai sus se aplică în mod corespunzător şi în cazul liberării condițonate din executarea pedepsei detențiunii pe viață.
Revocarea poate fi doar obligatorie.
Anularea
Potrivit art.105 Cod Penal, dacă pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârșise o infracțiune până la acordarea liberării, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, liberarea se anuleaza, aplicându-se, după caz, dispozițiile privitoare la concursul de infracțiuni, recidivă sau pluralitate intermediară.
În cazul în care, în raport cu pedeapsa executată, sunt îndeplinite condițiile privind liberarea condiționată în cazul detențiunii pe viață sau condițiile liberării condiționate în cazul pedepsei închisorii, instanța poate acorda liberarea condițonată. Dacă s-a dispus liberarea, termenul de supraveghere se calculează de la data acordării primei liberări.
Când, după anulare, instanța dispune executarea pedepsei rezultante, partea din durata pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi neexecutată la data anulării liberării se va executa după executarea pedepsei închisorii.
Anularea este obligatorie.
În cazul minorilor, dacă pe durata termenului de supraveghere al liberării condiționate, se descoperă că majorul mai săvârșise o infracțiune în minorat, pentru care s-a luat, chiar după expirarea termenului, o măsură privativă, liberarea condiționată se anulează, aplicându-se dispozițiile privind pluralitatea de infracțiuni.
Nu se va dispune anularea dacă măsura educativă aplicată este neprivativă de libertate. În acest caz, măsura educativă neprivativă de libertate se va executa alături de măsurile de supraveghere ori de obligațiile stabilite de instanță.
În situația în care sunt incidente atât anularea, cât şi revocarea liberării condiționate, instanța va pronunța doar anularea.