Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Amenda penală
Pedepsele principale detențiunea pe viață, închisoarea şi amenda
Potrivit art.53 Cod Penal, pedepsele principale sunt detențiunea pe viață, închisoarea şi amenda.
Pot fi aplicate singure, independent de aplicarea altor sancțiuni de drept penal.
Conform art.61 Cod Penal, amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.
Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 de lei, se înmulțeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.
Instanța stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ținând seama de situația materială a condamnatului şi de obligațiile legale ale condamnatului față de persoanele aflate în întreținerea sa.
Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:
- 60 şi 180 de zile amendă, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită numai pedeapsa amenzii;
- 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;
- 180 şi 300 de zile amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de doi ani.
Dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanța optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.
Fracțiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă.
Amenda trebuie să fie achitată integral în 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, dar se poate eşalona pentru maxim 2 ani. În caz contrar:
- Dacă neexecutarea nu este imputabilă condamnatului, atunci se va recurge la executarea prin muncă în folosul comunității, mai puțin atunci când condamnatul nu poate munci din cauza stării de sănătate;
- Dacă neexecutarea nu este imputabilă condamnatului, dar nu îşi dă consimțământul la muncă, amenda va fi înlocuită cu închisoarea.
- Dacă neexecutarea este imputabilă, amenda se va înlocui cu închisoarea.
Maximul amenzii pentru persoana fizică este de 200.000 lei.
Cauzele de agravare sau atenuare a pedepsei nu vor influența niciodată cuantumul unei zile-amendă.
Potrivit art.62 Cod Penal, dacă prin infracțiunea săvârşită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica şi pedeapsa amenzii.
Limitele speciale ale zilelor-amendă se determină în raport de durata pedepsei închisorii stabilite de instanță şi nu pot fi reduse sau majorate ca efect al cauzelor de atenuare ori agravare a pedepsei.
La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă se va ține seama de valoarea folosului patrimonial obținut sau urmărit.
Pedeapsa amenzii se poate aplica doar pe lângă pedeapsa stabilită a închisorii, nu şi pe lângă cea a detențiunii pe viață.
Nu există o obligație pentru instanță de a aplica şi pedeapsa amenzii, oportunitatea aplicării amenzii fiind decisă de instanță.
Dacă pedeapsa închisorii este prevăzută alternativ cu pedeapsa amenzii, este necesar ca instanța să aplice pedeapsa închisorii, înainte de a adăuga pedeapsa amenzii; dacă instanța se orientează către pedeapsa amenzii.
Pentru stabilirea valorii zilei-amendă va conta valoarea folosului patrimonial (urmărit sau obținut), iar nu criteriile generale ( situația materială şi obligațiile personale de întreținere.)