Divort
20 aprilie 2023Clasare dosar penal
22 mai 2023Vă contactez în căutarea unor sfaturi, față de o chemare în instanță ca și intimat-intervenient forțat.Este vorba de un proces între un service auto și asiguratorul RCA al mașinii pe care o conduceam la momentul unei coliziuni în trafic, în decembrie 2021.
Vinovatul am fost eu, daunele fiind crăpături ale vopselii de pe bara-spate a mașinii din fața mea și o ușoară îndoire a numărul de înmatriculare a mașinii pe care o conduceam.Situația a fost soluționată printr-o amiabilă (nefiind altă opțiune, din cauza stării emoționale a celui lovit).
Mașina respectivă a fost apoi reparată, iar service-ul a cerut banii de la asigurator. Acesta din urmă a considerat că suma de aprox. 3600 lei este prea mare, oferind doar 1400 lei. Ulterior, service-ul a dat în judecată asiguratorul pentru suma completă.
În prezent, am primit citația pentru prezentarea în instanță și nu știu dacă trebuie neapărat să mă duc, dacă mă pot duce singur sau cu un avocat, ori la ce ar trebui să mă aștept.
Menționez că am primit citația prea târziu și nu mă încadrez în perioada de 25 zile a unei întâmpinări.
Mașina era asigurată, dar pe numele bunicului meu, proprietarul acesteia și că nu dețin vreo fotografie cu bara mașinii respective, după momentul impactului și nici asigurarea de la acea vreme, în format fizic.
Vă mulțumesc.
Please login or Register to submit your answer
Echipa replied 2 ani ago
Buna ziua,
Conform Art. 22 alin,1 din LEGEA nr. 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, sunteti citat in calitate de intervenient fortat.
Art. 22 Stabilirea despăgubirilor
(1) Despăgubirea se stabileşte şi se plăteşte în conformitate cu prevederile art. 14, iar în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor prejudiciate prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului RCA, în limitele obligaţiei acestuia cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienţi forţaţi.
In ceea ce priveste Plata despăgubirilor, Art. 23:prevede:
(1)Despăgubirile se plătesc de către asigurătorul RCA persoanelor fizice sau juridice prejudiciate, în contul indicat de către persoana prejudiciată sau mandatarul acesteia, în condiţiile legii.
(2)Despăgubirile nu pot fi urmărite de creditorii asiguratului RCA.
(3)Despăgubirile se plătesc asiguraţilor dacă aceştia dovedesc că au despăgubit persoanele prejudiciate şi despăgubirile nu urmează să fie recuperate potrivit prevederilor art. 25.
(4)În cazul în care în drepturile persoanei prejudiciate s-a subrogat asigurătorul facultativ al acesteia, eventuala diferenţă de despăgubire dintre cea rezultată potrivit contractului de asigurare facultativă şi cea care rezultă potrivit contractului RCA rămâne pe contul contractului de asigurare facultativă, neputând fi recuperată de la asigurat, dacă despăgubirea plătită din contractul facultativ nu depăşeşte limita maximă a despăgubirii ce poate fi acordată de asigurătorul RCA pentru prejudiciile cauzate în unul şi acelaşi accident de vehicul, prevăzută de legislaţia în vigoare.
(5)În situaţia în care părţile nu se înţeleg asupra cuantumului despăgubirii, suma care nu face obiectul litigiului este plătită de către asigurătorul RCA înainte ca acesta să se fi soluţionat prin negocieri, prin soluţionarea alternativă a litigiilor sau de către instanţa judecătorească.
(6)În cazurile în care despăgubirile se stabilesc prin soluţionarea alternativă a litigiilor sau prin hotărâre judecătorească, asigurătorul RCA acordă despăgubiri în baza acordului rezultat în urma soluţionării alternative a litigiului sau în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă.
Daca mai sunt necesare alte informatii va rugam sa ne contactati.