Ghid Practic Procedura partajului judiciar
7 august 2018Detentia la domiciliu
7 septembrie 2018Telemunca
Telemunca APROBATĂ
Telemunca reprezintă o prelungire a codului muncii, timpul de munca deja era prevazut in codul muncii astfel:
Art. 111. [definiţia legală a timpului de muncă]
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.
Telemunca reprezintă o formă de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei,ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.
Astfel, toți cei care doresc sa muncească de la distanță vor beneficia de un contract conform unor norme pentru prestarea activităților.
Telesalariatul beneficiază de toate drepturile conform Art. 6. – (1), prin regulamentele interne şi contractele colective de muncă aplicabile salariaţilor care au locul de muncă la sediul sau domiciliul angajatorului.
Concedirea unui telesariat urmează aceeși procedură, ceea ce trebuie să înțeleagă cei care doresc să lucreze pe această nouă platformă juridică de telemuncă, este ca tot ceea ce face un angajat într-un mediu fizic în birourile angajatorului său, vor trebui să respecte și ei în condițiile semnării unui contract de muncă ce se va supune legislaței în materia muncii cu aceleași beneficii și obligații.
Telesariatul poate contesta o decizie de desfacere a contractului de muncă deși activitatea lui este online/telefon sau oricum prin mijloace tehnologice; comunicarea deciziei de desfacere a contractului de muncă, sau a oricărei alte obligații ce derivă din raporturile de muncă, trebuie comunicată conform codului muncii, pentru ca teleslariatul sa o poata contesat.
Inspectorii ITM pot intra în casele telesalariaților, dacă acolo este locul unde se desfașoară telemunca în conformitate cu textul de lege- (3) În cazul în care locul de desfăşurare a activităţii telesalariatului
este la domiciliul acestuia, accesul prevăzut la alin. (1) şi (2) se acordă doar
în urma notificării în avans a telesalariatului şi sub rezerva consimţământului
acestuia.
Astfel tragem concluzia că viața privată nu ar trebui să fie stânjenită de către organele ITM ceea ce presupune și o limitare a drepturilor agenților constatatori ai ITM. Dacă locul de telemuncă este în altă parte decât în domiciliu atunci angajații ITM pot intra fără restricții.
! Atenție angajatori fiindcă sunt câteva amenzi usturătoare, sigur ele putând fi contestate în instanță dacă ITM-ul abuzează conform Art. 11.
La redactarea acestului articol s-a avut in vedere legistlatia actualizata pana la data de:05/04/2018