Suspendarea judecatii procesului, Recurs impotriva unei incheieri prin care s-a respins cererea de suspendare
30 martie 2020Suspendare executare hotarare - inadmisibilitate
30 martie 2020
Suspendare pentru lipsa partilor, Cerere de amanare depusa de parti
Drept procesual civil. Suspendare pentru lipsa partilor. Cerere de amanare depusa de parti.
Art. 242 Cod procedura civila
Reglementarea art.242 Cod procedura civila are in vedere neprezentarea partilor legal citate la judecata, prin care se considera o cerinta prezumata a lor ca judecata sa fie suspendata. Ignorarea unei cereri de amanare depusa de parte constituie un motiv de nulitate a incheierii.
Curtea de Apel Bacau - Sectia I Civila Decizia civila nr. 646 din 23 iunie 2014
Prin incheierea din 20.02.2013 pronuntata de Tr. Bc. in dosarul nr.2036/110/2012/a2 s-a dispus in temeiul dispozitiilor art.242 alin.1 pct.2 Cod procedura civila suspendarea judecarii cauzei.
impotriva acestei incheieri a promovat recurs contestatorul G. M., recurs declarat si motivat in termen, legal scutit de plata taxei de timbru si inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bacau sub nr.2036/110/2012/a2.
A aratat recurentul faptul ca instanta nu a avut in vedere faptul ca solicitase acordarea unui nou termen de judecata, motivat de faptul ca nu se depusesera inscrisurile solicitate anterior.
Solicita recurentul in concluzie admiterea recursului, desfiintarea incheierii si continuarea judecatii.
Examinand recursul prin prisma motivelor invocate, a actelor si lucrarile dosarului, a dispozitiilor art.304, 304 ind.1 si 312 Cod procedura civila, Curtea retine urmatoarele:
Potrivit art. 242 Cod procedura civila instanta va suspenda judecata cand amandoua partile o cer sau daca niciuna dintre parti nu se infatiseaza la strigarea pricinii. Reglementarea are in vedere ca neprezentarea partilor legal citate la judecata pricinii se considera o vointa prezumata a lor ca judecata sa fie suspendata.
In speta insa nu se poate retine o asemenea vointa, ci tocmai contrariul ei, rezultand fara echivoc din cererea depusa la dosar la 20.02.2013 prin care contestatorul a solicitat acordarea unui alt termen de judecata.
Inregistrarea cererii la tribunal este indiscutabila fata de stampila si semnatura persoanei insarcinata in acest sens prin care s-a acordat data certa, ceea ce atragea obligatia instantei de a se pronunta asupra sa.
Ori, din parcurgerea incheierii nu rezulta nicio mentiune cu privire la aceasta cerere, ignorarea totala a unei cereri formulate de parte fiind un motiv de nulitate. Este asa deoarece dreptul la aparare al partii este garantat de Constitutia Romaniei, astfel ca ignorarea unei cereri cu privire la acest drept atrage nulitatea hotararii.
Critica retinuta de Curte asadar priveste nepronuntarea asupra cererii, ignorarea sa cu desavarsire de catre instanta de judecata, ori nu temeinicia sau netemeinicia acesteia.
Chiar presupunand ca cererea de amanare nu a fost comunicata completului de judecata de catre Serviciul „Registratura” (desi ea este cusuta la dosar inainte de incheierea din 20.02.2013), acesta nu este un motiv de mentinere a incheierii, caci orice disfunctionalitate a serviciului de registratura nu poate fi imputata partii.
Pentru considerentele sus-aratate, in baza dispozitiilor art. 312 a fost admis recursul, casata incheierea din 20.02.2013 si trimisa cauza pentru continuarea judecatii.