Compensarea creantelor reciproce dintre parti in cazul in care una dintre creante rezulta dintr-un titlu executoriu privind plata unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar pentru care s-a amanat si esalonat plata conform O.U.G. nr.71/2009 si apoi, O.U.G. nr.45/2010. Admisibilitate.
18 martie 2020Inadmisibilitatea reaprecierii probelor in cadrul contestatiei in anulare.
18 martie 2020
Sporuri salariale - sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare
Legea nr. 330/2009, art. 5 alin. 2
„Locurile de munca, marimea concreta a sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare, categoriile de personal, precum si conditiile de acordare a acestora se stabilesc avand la baza buletinele de determinare sau, dupa caz, expertizare, emise de catre autoritatile abilitate in acest sens, prin regulament aprobat de catre ordonatorul principal de credite cu consultarea sindicatelor sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, avizat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Finantelor Publice.”
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 1670 din 15 septembrie 2011.
Prin Decizia nr. 1670/15.09.2011 Curtea de Apel Ploiesti - Sectia I Civila a respins recursul formulat ca nefondat.
Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta de recurs a retinut ca posibilitatea acordarii sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare, anterior acordat in baza Legii bibliotecilor nr.334/2001, este reglementata si prin noua lege de salarizare nr. 330/2009, cu conditia parcurgerii procedurii speciale detaliate de art. 5 alin. 2 (Anexa nr. I) din aceeasi lege, in raport de care, poate fi acordat personalului salarizat potrivit anexelor nr. II/1.1 - II/14, inclusiv cel din unitatile de invatamant si cultura, un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare, de pana la 15% din salariul de baza, insa locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a acestui spor, precum si conditiile de acordare a acestuia, se stabilesc prin regulament de catre ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor si se aproba prin hotarare a Guvernului.
Pentru aceste considerente, in lipsa unor dovezi in sensul ca s-ar fi finalizat procedura speciala prevazuta de noua lege de salarizare pentru acordarea in continuare a sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare, Curtea, in baza disp. art. 312 si art. 304
1
C.pr.civ, a respins recursul formulat ca nefondat.
(Judecator Cristina Pigui)