Adresă către unitatea sanitară la care s-a făcut internarea, cu privire la soluţia pronunţată;
12 martie 2020Sentinţa prin care se dispune înlocuirea pedepsei amenzii cu munca neremunerată în folosul comunităţii
12 martie 2020Sentinţa menţinerea măsurii internării medicale
Sentinţa prin care instanţa se pronunţă asupra menţinerii măsurii internării medicale Sediul materiei:
- Art.110 C. pen.
- Art. 569 alin. (3), 571 C. proc. pen.
DOSAR NR. …
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA …
SENTINŢA PENALĂ NR….
ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DATA DE ……
INSTANŢA CONSTITUITĂ DIN:
PREŞEDINTE: …
GREFIER: …
Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria … este reprezentat de procuror ….
Pe rol cauza având ca obiect sesizarea judecătorului delegat cu executarea cu privire la menţinerea măsurii internării medicale luate faţă de … prin sentinţa penală nr. …. din …., pronunţată de …., definitivă prin ….
La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns persoana internată …., asistată de avocat ales cu împuternicire avocaţială nr…/avocat din oficiu cu delegaţie pentru asistenţă juridică obligatorie nr. …
Procedura de citare este legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care arată că la dosarul cauzei se află raportul de expertiză medico-legală cu privire la starea de sănătate a persoanei faţă de care s-a luat măsura internării medicale
Nemaifiind alte cereri de formulat, excepţii de invocat sau probe de administrat, instanţa acordă cuvântul în dezbateri.
Procurorul, având cuvântul, ….
Persoana internată, având cuvântul, …...
Apărătorul intimatului ….
INSTANŢA,
Prin sesizarea înregistrată pe rolul Judecătoriei … sub nr. …, judecătorul delegat cu executarea a solicitat menţinerea măsurii internării medicale luate faţă de … prin sentinţa penală nr. …. din …., pronunţată de …., definitivă prin …
S-a arătat, în acest sens, că prin sentinţa penală nr.
…
din …, pronunţată de …, definitivă prin …, s-a luat măsura internării medicale faţă de …, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, acesta fiind internat într-o unitate sanitară de specialitate (…) la data de …
Potrivit raportului de expertiză medico-legală aflat la dosar, întocmit din dispoziţia judecătorului delegat cu executarea, nici nu a intervenit însănătoşirea şi nici nu s-a obţinut o ameliorare care să înlăture starea de pericol a persoanei internate, astfel că se impune menţinerea măsurii internării medicale în continuare.
În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 569 alin. (3) şi art. 571 C. proc. pen.
La dosarul cauzei s-au depus o copie a sentinţei penale menţionate, însoţită de un referat al compartimentului de executări penale privind data şi modalitatea rămânerii definitive şi stadiul executării, precum şi raportul de expertiză medico-legală cu privire la starea de sănătate a persoanei faţă de care s-a luat măsura internării medicale, întocmit din dispoziţia judecătorului delegat cu executarea, conform art. 569 alin. (3) C. proc. pen.
Analizând actele dosarului, instanţa reţine următoarele:
Prin sentinţa penală nr. … din … pronunţată de …, definitivă prin …, faţă de … s-a luat măsura internării medicale până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, acesta fiind internat într-o unitate sanitară de specialitate (…) la data de …
Potrivit dispoziţiilor art. 569 alin. (3) C. proc. pen., judecătorul delegat cu executarea de la judecătoria în a cărei circumscripţie se află unitatea sanitară verifică periodic, dar nu mai târziu de 12 luni, dacă internarea medicală mai este necesară. În acest scop, dispune efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la starea de sănătate a persoanei faţă de care s-a luat măsura internării medicale şi, după primirea acesteia, sesizează judecătoria în a cărei circumscripţie se află unitatea sanitară pentru a dispune asupra menţinerii, înlocuirii sau încetării măsurii.
În urma efectuării expertizei medico-legale cu privire la starea de sănătate a persoanei faţă de care s-a luat măsura internării medicale s-a stabilit că ………
De asemenea, s-a concluzionat că, întrucât nici nu a intervenit însănătoşirea şi nici nu s-a obţinut o ameliorare care să înlăture starea de pericol a persoanei internate, internarea medicală mai este necesară, astfel că se impune menţinerea acesteia.
Având în vedere cele expuse, în baza art. 571 alin. (2) C. proc. pen. instanţa va admite sesizarea judecătorului delegat cu executarea şi va menţine măsura internării medicale luate prin sentinţa penală nr. …. din …., pronunţată de …., definitivă prin …., faţă de …
În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de …. lei, urmând a fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII,
HOTĂRĂŞTE:
Admite sesizarea judecătorului delegat cu executarea.
În baza art. 571 alin. (2) C. proc. pen., menţine măsura internării medicale luate prin sentinţa penală nr. …. din …., pronunţată de …., definitivă prin …., faţă de … (date prev. de art. 107 alin. (1) C. proc. pen.).
În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de …. lei, urmând a fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei.
Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică azi, …..
PREŞEDINTE, GREFIER,