Sentinţă de amânare a aplicării pedepsei
12 martie 2020Hotărâre privind audierea anticipată
12 martie 2020
Sentinţă de condamnare la pedeapsa închisorii cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei
Sediul materiei:
- Art. 91 şi urm. C. pen.
- Art. 241 alin. (1
1
) lit. a) C. proc. pen., art. 399 alin. (3) lit. b) C. proc. pen. - Art. 29, 30 din Legea nr.253/2013
DOSAR NR....
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA ...
SENTINŢA PENALĂ NR....
Şedinţa publică din data de ...
Instanţa constituită din:
PREŞEDINTE: ...
GREFIER: ...
Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria ... a fost reprezentat de procuror ....
Pe rol soluţionarea cauzei penale de faţă, privind pe inculpatul ...,
trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ... prevăzute şi pedepsite de art. .... C. pen.
La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns inculpatul ..., personal şi asistat de apărător ales, avocat ... cu împuternicire avocaţială seria ... nr..../... / avocat din oficiu cu delegaţie pentru asistenţă juridică obligatorie nr. depusă la dosar şi martorul ..., personal.
Procedura de citare este legal îndeplinită în condiţiile art. 353 C. proc. pen.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care,
Instanţa procedează la audierea martorului ... conform art. 381 C. proc. pen., declaraţia acestuia fiind consemnată şi ataşată la dosarul cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat sau probe de administrat, în baza dispoziţiilor art. 387 şi 388 C. proc. pen. instanţa constată terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul în dezbateri.
Reprezentantul Ministerului Public
arată...
Apărătorul ales al inculpatului ...
solicită ...
Inculpatul ...,
personal având ultimul cuvânt arată că
....
INSTANŢA,
Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria ... la data de ... în dosarul nr..../P/... s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului ... sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. .... C. pen.
S-a reţinut în esenţă prin actul de sesizare a instanţei că ....
În cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă:
....
Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei ... la data de ... sub nr..../.../...
.
Prin încheierea de şedinţă din camera de consiliu din data de ...., definitivă la data de ... judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii.
La primul termen de judecată, cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii în extras de către grefierul de şedinţă în baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus începerea judecăţii, instanţa l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. (10) C. proc. pen. iar, în urma răspunsului negativ al acestuia, a procedat la audierea inculpatului, în conformitate cu dispoziţiile art. 378 C. proc. pen. Totodată, au fost audiaţi martorii ...., declaraţiile acestora fiind consemnate şi ataşate la dosarul cauzei şi s-a încuviinţat inculpatului ... proba cu înscrisuri în circumstanţiere, în cadrul probei fiind depuse la dosarul cauzei ...
Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:
....
Instanţa a reţinut situaţia de fapt descrisă anterior în urma analizei coroborate a materialului probator administrat în cauză, atât în faza urmăririi penale cât şi în faza cercetării judecătoreşti, respectiv
: .....
În drept,
fapta inculpatului
....
constând în aceea că ... întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ..., prevăzute şi pedepsite de art. .... C. pen.
Analizând
latura obiectivă
a infracţiunii prevăzute de art. ... C. pen., instanţa reţine că elementul material constă în acţiunea de .... Acţiunea inculpatului, care ..., realizează elementul material al infracţiunii de ..., urmarea imediată constând în atingerea adusă relaţiilor sociale create în jurul ..., valoare socială ocrotită penalmente. Legătura de cauzalitate dintre elementul material şi urmarea imediată rezultă în cauză din...
Sub aspectul
laturii subiective
, inculpatul a acţionat cu vinovăţie în modalitatea intenţiei directe, conform dispoziţiilor art. 16 alin. (3) lit. a) C. pen., întrucât inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale şi a urmărit producerea lui prin săvârşirea faptei.
La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.
În concret, instanţa reţine că ....
Pentru aceste motive în baza art. ... C. pen. va condamna pe inculpatul ..., la ...
închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ..., cuantum suficient în opinia instanţei pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei.
În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), d) C. pen. va interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe, apreciind că prin săvârşirea infracţiunii deduse judecăţii inculpatul s-a dovedit nedemn de a deţine o funcţie electivă în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice precum şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege.
În baza art. 65 alin. (1) raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi d) C. pen. va interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
Cu privire la individualizarea judiciară a executării pedepsei, instanţa reţine dispoziţiile art. 91 C. pen., conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Instanţa consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentinţă fiind de ... ani închisoare iar inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor astfel încât instanţa are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.
Faţă de aceste considerente, în baza art. 91 C. pen. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere de ... ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.
În baza art. 93 alin. (1) C. pen. va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune ..., la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Având în vedere faptul că inculpatul a precizat că a comis prezenta infracţiune din cauza precarităţii resurselor financiare datorate abandonului şcolar şi absenţei unei pregătiri profesionale, instanţa apreciază că dobândirea unei noi calificări profesionale sau urmarea unui curs de pregătire şcolară ar avea un efect benefic asupra posibilităţilor viitoare ale inculpatului de a realiza venituri licite, motiv pentru care, în baza art. 93 alin. (2) lit. a) C. pen., va impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională.
În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul ...
(2 instituţii din comunitate menţionate alternativ)
pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.
În baza art. 91 alin. (4) C. pen. va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.
În baza art. 404 alin. (4) lit. a) C. proc. pen. va deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestului preventiv de la ... la...
În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. va obliga pe inculpat la plata sumei de ... lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul cuvenit apărătorului din oficiu în cuantum de .../interpretului vor rămâne în sarcina statului.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII,
HOTĂRĂŞTE:
În baza art. …C. pen. condamnă pe inculpatul… (
date prevăzute de art. 107 alin. (1) C. proc. pen.
) la pedeapsa de ….închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de...
În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), d) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, pe o durată de … ani.
În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi d) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege.
În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de ... ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.
Dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei accesorii aplicate.
În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune ..., la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin. (2) lit. a) C. pen. impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională.
În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul ... (2 instituţii din comunitate menţionate alternativ) pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.
În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.
În baza art. 404 alin. (4) lit. a) C. proc. pen. deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestării preventive/arestului la domiciliu de la ... la...
În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de ... lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul cuvenit apărătorului din oficiu în cuantum de .../interpretului rămân în sarcina statului.
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţa publică, azi, ....
PREŞEDINTE, GREFIER,
Variante de minută:
În situaţia în care au fost luate măsuri preventive în cursul procesului penal:
În baza art. 241 alin. (1
1
) lit. a) C. proc. pen. constată încetată de drept măsura arestării preventive/arestului la domiciliu luată faţă de inculpat prin încheierea din data de... dispusă în dosarul nr...
În baza art. 399 alin. (3) lit. b) C. proc. pen. dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.../... emis de...
În baza art. 404 alin. (4) lit. a) C. proc. pen. deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestării preventive/arestului la domiciliu de la ... la...
Sau
În baza art. 399 alin. (1) C. proc. pen. menţine/revocă măsura controlului judiciar/controlului judiciar pe cauţiune luată faţă de inculpat ordonanţa din data de... dată în dosarul nr..../prin încheierea de şedinţă
din data de pronunţată de... în dosarul nr...
În situaţia în care există acţiune civilă alăturată acţiunii penale, măsuri asigurătorii
- În baza art. 397 alin. (1) C. proc. pen. raportat la art. .... C. civ. admite acţiunea civilă formulată de partea civilă ... şi obligă inculpatul ... (în solidar cu partea responsabilă civilmente ...) la plata către partea civilă a sumei de... lei, din care suma de ... lei reprezentând daune materiale iar suma de ... lei daune morale. În baza art. 397 alin. (2) C. proc. pen. raportat la art. 249 alin. (5) C. proc. pen. instituie măsura asigurătorie a sechestrului asupra imobilului inculpatului situat în .... până la concurenţa sumei de ... lei.
sau
2.
În baza art. 397 alin. (1) C. proc. pen. raportat la art. ..... C. civ. respinge ca neîntemeiată acţiunea civilă formulată de partea civilă ...
În baza art. 397 C. proc. pen. ridică măsura asigurătorie a sechestrului instituit prin ordonanţa emisă de Pachetul de pe lângă ... în data de ... în dosarul nr..../P/... în baza art. 249 alin. (5) C. proc. pen. asupra imobilului inculpatului situat în ....
sau
- În baza art. 25 alin. (6) C. proc. pen. lasă nesoluţionată acţiunea civilă.
În baza art. 397 alin. (5) C. proc. pen. menţine măsura asigurătorie a sechestrului instituit prin ordonanţa emisă de Pachetul de pe lângă ... în data de ... în dosarul nr..../P/... în baza art. 249 alin. (5) C. proc. pen. asupra imobilului inculpatului situat în ....
sau
- În baza art. 26 C. proc. pen. disjunge acţiunea civilă şi dispune formarea unui nou dosar, cu termen de judecată la data de..., ora..., sala..., C...F cu citarea părţilor.
Cheltuieli judiciare
În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de ... lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul cuvenit apărătorului din oficiu în cuantum de .../interpretului rămân în sarcina statului. În baza art. 276 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de...lei către persoana vătămată/ partea civilă cu titlu de cheltuieli judiciare.
sau
În baza art. 274 alin. (3) C. proc. pen. obligă pe inculpat în solidar cu partea responsabilă civilmente ... la plata sumei de ... lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
În baza art. 276 alin. (3) C. proc. pen. obligă pe inculpat în solidar cu partea responsabilă civilmente la plata sumei de...lei către partea civilă cu titlu de cheltuieli judiciare.