Iesire din invidiziune. Pronuntarea unei hotarari de expedient in baza acordului de mediere. Lipsa unei proceduri prealabile a sesizarii instantei cu actiunea de partaj succesoral.
18 martie 2020Schimbarea incadrarii juridice data faptei. Art. 334 Cod Procedura Penala.
18 martie 2020
Sanctiunea nemotivarii recursului in termenul prevazut de lege.
Cod proc.civ., art. 303
Art. 303 C.proc.civila, arata ca recursul se va motiva prin insasi cererea de recurs sau inauntrul termenului de recurs, iar termenul pentru depunerea motivelor se socoteste de la comunicarea hotararii, chiar daca recursul s-a facut mai inainte.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 274 din 6 februarie 2013.
Prin Decizia civila nr
.
3632/31 oct.2012 , Curtea de Apel Ploiesti a admis
exceptia nulitatii recursului si a constatat nul recursul declarat de reclamanta M.E.
Pentru a dispune astfel, s-a retinut ca sentinta civila nr. 2070 din 23 octombrie 2012 a Tribunalului Dambovita, a fost comunicata recurentei la data de 14.11.2012, conform dovezii de indeplinire a procedurii, atasate la dosarul de fond, fila 45.
Potrivit art. 301 C.proc.civila, termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel, iar conform art. 302
1
C.pr.civila, cererea de recurs va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii si motivele de nelegalitate pe care se intemeiaza recursul si dezvoltarea lor sau, dupa caz, mentiunea ca motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat;
Tot astfel, art. 303 C.pr.civila, arata ca recursul se va motiva prin insasi cererea de recurs sau inauntrul termenului de recurs, iar termenul pentru depunerea motivelor se socoteste de la comunicarea hotararii, chiar daca recursul s-a facut mai inainte.
Dupa cum se poate lesne observa, din analiza cererii de recurs atasata la dosarul cauzei, fila 4, recurenta nu a indicat niciunul din motivele de recurs limitativ si expres prevazute de art. 304 C.pr.civila si nu a dezvoltat in nici un caz motivele de nelegalitate sau netemeinicie pentru ca instanta sa aiba posibilitatea de a le incadra in vreunul din cazurile in care se poate solicita recurarea unei hotarari.
Potrivit art. 306 C.pr.civila, recursul este nul daca nu a fost motivat in termenul legal, cu exceptia motivelor de ordine publica, care pot fi invocate si din oficiu de instanta de recurs, care, insa, este obligata sa le puna in dezbaterea partilor.
Cum in speta de fata, analizand actele si lucrarile dosarului, instanta de recurs a constatat ca nu sunt incidente nici unul din motivele de ordine publica prevazute de lege si care ar atrage nulitatea hotararilor atacate, iar recursul nu a fost motivat in intelesul textelor legale sus-mentionate, Curtea, a admis exceptia nulitatii recursului si a constatat nul recursul declarat de reclamanta M.E.
(Judecator Violeta Dumitru)