Respingerea de catre CNSC a contestatiei formulate de catre ofertantul clasat pe locul al treilea impotriva ofertei declarate castigatoare, ca lipsita de interes. imposibilitatea modificarii obiectului contestatiei in cadrul plangerii.
18 martie 2020Repausul saptamanal. Dreptul salariatului la acordarea repausului, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru sau de norma de munca. Sarcina probei in litigiile de munca.
18 martie 2020
Restituirea cautiunii. Conditia ramanerii irevocabile a hotararii prin care s-a solutionat fondul cauzei.
Ramanerea irevocabila a hotararii prin care s-a solutionat fondul cauzei este o conditie incidenta exclusiv in situatia in care s-a dispus suspendarea executarii sentintei apelate, intrucat doar in acest caz se poate vorbi despre prejudicii rezultate din suspendarea executarii sentintei. Ca urmare, in cazul respingerii cererii de suspendare a sentintei primei instante, de catre instanta de apel, se poate dispune restituirea cautiunii, inainte de solutionarea recursului declarat impotriva hotararii din apel.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia a II-a civila, de
Contencios Administrativ si Fiscal,
Incheierea din 9 ianuarie 2014.
Prin cererea inregistrata in data de 19 decembrie 2013 in dosarul nr. 1590/120/2011 al Curtii de Apel Ploiesti apelanta-chemata in garantie Societatea de Asigurare Reasigurare A SA prin avocat ON, a formulat cerere de restituire a cautiunii in suma de 39147,55 lei, achitata cu recipisa CEC nr. 655480/1/12.09.2012 emisa de CEC Bank - Sucursala Targoviste.
In motivarea cererii, petenta a aratat ca in cadrul dosarului nr.1590/120/2011 a formulat cerere de suspendare a sentintei apelate, pana la solutionarea apelului, iar la termenul de judecata din data de 13.09.2012 instanta a luat act de faptul ca petenta-apelanta a consemnat suma de 39.147.55 lei prin recipisa nr.655480/1/2012 emisa de catre CEC Bank – Sucursala Targoviste, cu titlu de cautiune stabilita de catre instanta.
Petenta a mai aratat ca instanta nu a dispus suspendarea executarii sentintei apelate, ca aceasta solutie a ramas irevocabila, ca, executarea silita a ASTRA s-a finalizat, creditoarea SC E T G SRL incasand integral creanta stabilita prin titlul executoriu, astfel ca, potrivit dispozitiilor art.723 ind.1 al.3 din c.pr.civila, partile nu sunt prejudiciate de masura restituirii cautiunii, precum si ca partile au incasat chiar mai mult decat li se cuvenea – imprejurare ce formeaza obiectul unei contestatii la executare aflata pe rolul Judecatoriei Targoviste.
In dovedirea cererii, petenta a depus raportul de expertiza extrajudiciara intocmit de catre expertul IR, extras de cont din 26.04.2013, fisa cont nr.46125, precum si incheierea din data de 13.09.2012 a acestei instante.
Examinand cererea formulata, prin prisma dispozitiilor legale incidente in cauza, Curtea a retinut urmatoarele:
In cadrul apelului declarat impotriva sentintei Tribunalului Dambovita nr.784/2012, ce a format obiectul dosarului nr.1590/120/2011, petenta apelanta a solicitat suspendarea executarii sentintei, pana la solutionarea apelului.
La termenul de judecata din data de 13.09.2012, Curtea de Apel Ploiesti a luat act de faptul ca petenta-apelanta a consemnat suma de 39.147.55 lei prin recipisa nr.655480/1/2012 emisa de catre CEC Bank – Sucursala Targoviste, cu titlu de cautiune, originalul recipisei mentionate fiind depus la Registrul de valori al acestei instante.
Prin incheierea de la termenul de judecata mentionat, Curtea de Apel Ploiesti – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal a respins cererea de suspendare a executarii sentintei apelate, masura ce a devenit irevocabila prin nerecurarea de catre apelanta.
Ca urmare, avand in vedere ca prezenta cautiune a fost consemnata in vedere suspendarii executarii sentintei de fond pe perioada judecarii apelului declarat impotriva acesteia, suspendare care insa nu a fost dispusa de catre instanta de apel, Curtea considera ca se impune restituirea cautiunii consemnata de catre petenta apelanta.
Aceasta, intrucat dispozitiile art.723 ind.1 al.3 din c.pr.civila prevad ca posibilitatea eliberarii cautiunii „
celui care a depus-o in masura in care asupra acesteia cel indreptatit in cauza nu a formulat cerere pentru plata despagubirii cuvenite, pana la implinirea termenului de 30 de zile de la data la care, prin hotarare irevocabila, s-a solutionat fondul cauzei. Cu toate acestea, cautiunea se elibereaza de indata, daca partea interesata declara in mod expres ca nu urmareste obligarea partii adverse la despagubiri pentru prejudiciile cauzate.
Din interpretarea sistematica si logica a dispozitiilor legale citate, rezulta ca
ramanerea irevocabila a hotararii prin care s-a solutionat fondul cauzei este o conditie incidenta exclusiv in situatia in care s-a dispus suspendarea executarii sentintei
, intrucat doar in acest caz se poate vorbi despre prejudicii rezultate din suspendarea executarii sentintei – situatie premisa ce nu este insa incidenta in prezenta cauza. Or,
in prezenta cauza, fata de respingerea irevocabila a cererii de suspendare, nu se mai impune retinerea cautiunii
– sens in care s-a pronuntat inclusiv instanta suprema (decizia ICCJ – SCAF nr.3249/2013).
In plus, Curtea mai retine, din inscrisurile depuse la dosar de catre petenta, ca sunt reale sustinerile acesteia privind faptul ca intimata creditoare SC ETG SRL a incasat integral creanta stabilita prin sentinta apelata, astfel ca, prin prisma dispozitiilor art.723 ind.1 al.3 din c.pr.civila, partile nu mai pot fi in vreun fel prejudiciate de masura restituirii cautiunii.
Pentru toate aceste considerente, in temeiul dispozitiilor legale mentionate anterior, Curtea a admis cererea petentei si a dispus restituirea cautiunii in suma de 39.147.55 lei, consemnata de catre aceasta prin recipisa nr.655480/1/2012 emisa de catre CEC Bank – Sucursala Targoviste.
(Judecator Ionel Stanescu)