Aspecte controversate art. 83 alin. 1 lit. b din Legea nr. 84/1998
1 aprilie 2020Partea responsabila civilmente, Introducerea in procesul penal in solidar cu inculpatul
1 aprilie 2020
Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator
Cuprins pe materii:
Drept penal. Partea speciala. Infractiuni prevazute in legi
speciale. Infractiuni privind drepturile de autor si drepturile conexe
Indice alfabetic: Drept penal
- reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator
Legea nr. 8/1996, art. 139
9
Rularea si executarea programelor pentru calculator fara a detine autorizatia necesara din partea titularilor de drepturi reprezinta modalitati alternative de savarsire a infractiunii prevazute de art. 139
9
din Legea nr. 8/1996, alaturi de instalare, stocare, afisare ori transmitere in retea interna.
Tribunalul Iasi, sectia penala, Sentinta nr. 150, din 6.03.2008
Prin sentinta penala nr. 830/27.11.2006, Tribunalul Iasi a dispus condamnarea inculpatului D.D.M. la o pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 139
6
alin. 1 din Legea nr. 8/1996, cu aplicarea art. 41 alin. 2, art. 13 Cod penal, si la o pedeapsa de 2000 RON amenda penala pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 139
9
din Legea nr. 8/1996, cu aplicarea art. 41 alin. 2 si art. 13 Cod penal.
In baza art. 33 lit. a, 34 lit. d Cod penal, a contopit pedepsele stabilite in pedeapsa cea mai grea, de 1 an si 6 luni inchisoare.
In baza art. 81 Cod penal, a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei stabilite pe un termen de incercare de 3 ani si 6 luni.
In baza art. 14, art. 346 alin. 1 Cod procedura penala, raportat la art. 998 Cod civil. si art. 139 din Legea nr. 8/1996, l-a obligat pe inculpat sa plateasca cu titlu de despagubiri civile: catre partea civila ROACT echivalentul in lei, la cursul B.N.R. din ziua platii, al sumei de 4.140 USD, cu titlu de daune materiale, si al sumei de 2.000 USD, cu titlu de daune morale; catre Microsoft Corporation, echivalentul in lei, la cursul B.N.R. din ziua platii, al sumei de 2.987 USD; catre Autodesk System Incorporated, echivalentul in lei, la cursul B.N.R., al sumei de 4.440 USD.
In baza art.118 lit. A si b Cod penal, s-a dispus confiscarea de la inculpat a urmatoarelor bunuri: 2457 CD-uri si 464 DVD-uri, bunuri care, dupa ramanerea definitiva a hotararii, vor fi depuse la ORDA, in vederea distrugerii; un hard-disk marca Samsung, ridicat de la inculpat cu ocazia perchezitiei domiciliare.
De asemenea, s-a dispus restituirea catre inculpat a 419 CD-uri si 141 DVD-uri neinregistrate, precum si a unui hard-disk marca Western Digital, bunuri ridicate la perchezitia domiciliara.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta a retinut ca, in cursul anului 2004, inculpatul DDM a realizat, folosind doua sisteme de calcul dotate cu 6 unitati tip DVD-writer, mai multe CD-uri si DVD-uri inscriptionate cu fonograme, videograme si produse soft, fara a avea acordul titularilor de drepturi de autor, bunuri pe care ulterior le-a comercializat. Astfel, inculpatul a achizitionat de la diferite persoane CD-uri si DVD-uri inscriptionate cu opere de natura celor mentionate, pe care le-a multiplicat ulterior pe suporturi optice, folosind programul specializat Nero, si le-a oferit spre vanzare, prin intermediul unui anunt din ziarul „Evenimentul”, in care indica formatele disponibile, ultimele titluri, pretul produselor, respectiv, 30000 ROL pentru un CD si 120000 ROL pentru un DVD, precum si numarul de telefon mobil la care putea fi contactat, cu mentiunea ca produsele pot fi expediate si in alte localitati, prin posta, cu plata ramburs.
Persoanele interesate contactau inculpatul telefonic, se stabilea o intalnire la locuinta acestuia, pentru studierea ofertei, si comandau produsele care fie le erau vandute pe loc, daca inculpatul realizase mai multe exemplare ale produselor respective, fie erau multiplicate, operatiune care dura cateva minute, si apoi vandute. In situatiile in care cumparatorii se aflau in alte localitati, dupa ce conveneau asupra titlurilor si asupra pretului, inculpatul realiza copiile, solicitand apoi numitei JV sa le expedieze prin posta, cu plata ramburs, spunandu-i ca in colete sunt cursuri universitare.
Cu ocazia perchezitiei efectuate la data de 22.09.2004, la locuinta inculpatului au fost identificate doua unitati centrale de calculator, doua monitoare, un DVD-player, 6 dispozitive DVD-writer, 2475 de CD-uri si 464 de DVD-uri, precum si mai multe file continand oferta de filme a inculpatului, bunuri ce au fost ridicate si introduse in saci si cutii de carton sigilate. La data de 24.09.2004, in prezenta inculpatului s-a procedat la desigilarea sacilor si la inventarierea bunurilor ridicate, intocmindu-se procesele verbale in care au fost mentionate titlurile inscrise pe suporturi, iar fiecare CD si DVD a fost semnat spre neschimbare, de inculpat, pe fata necitibila. Prin procesul-verbal de constatare tehnico-stiintifica, efectuat in cauza, s-a stabilit ca pe hard-disk-ul marca Samsung existau reproduse, stocate si instalate programele de calculator Microsoft Office 2000, Total Commander, Microsoft Windows XP Professional, programe pentru care era necesara autorizarea titularilor de drepturi.
Impotriva sentintei inculpatul DDM a declarat apel, care a solicitat desfiintarea hotararii ca nelegala si netemeinica, sub aspectul solutiei de condamnare pentru infractiunea prevazuta de art. 139 pct. 9 din Legea nr.8/1996, dar si a faptului ca intre dispozitivul sentintei si considerente exista contrarietate, in sensul ca desi in considerentele hotararii se mentiona ca pretentiile a doua dintre partile civile sunt neintemeiate si vor fi respinse, in dispozitiv actiunile civile au fost admise.
Pentru acest motiv, Curtea de Apel Iasi a admis apelul formulat de inculpat si, prin decizia penala nr. 62/8.03.2007, a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Iasi.
Prin sentinta penala nr. 150, din 6.03.2008, a Tribunalului Iasi, pronuntata in rejudecarea cauzei, definitiva prin neapelare, s-a dispus, in temeiul art. 11 pct. 2 lit. A, raportat la art. 10 lit. b din Codul de procedura penala si art. 18
1
Cod penal, achitarea inculpatului
- D.M. pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 139
6
alin. 1 si art. 139
9
din Legea nr.
8/1996, fiecare cu aplicarea art. 41 alin. 2 si art. 13 Cod penal, si obligarea acestuia la plata unei amenzi administrative in cuantum de 1000 lei.
Tribunalul, in reluarea actului procesual, a dispus audierea inculpatului si a martorilor SC si GMI. Inculpatul a recunoscut ca in cursul anului 2004 a achizitionat de la diferite persoane filme in format DVD, VCD, DIV-X, pe care le-a multiplicat folosind tehnica IT si le-a vandut clientilor ce-l contactau telefonic, pentru sume ce variau intre 70000 ROL si 1.000.000 ROL.
Inculpatul a recunsocut ca a efectuat copii, fara acordul titularilor drepturilor de autor, pentru aproximativ 250 de filme distincte, precum si 2800 de CD-uri dupa acestea, obtinand un profit de circa 60 milioane lei.
Totodata, inculpatul a negat comiterea faptei de instalare a programelor pe calculator, sustinand ca, la momentul achizitionarii calculatoarelor, programele erau deja instalate.
In motivarea hotararii, instanta arata ca sustinerile inculpatului, care a relatat imprejurarea ca unitatea centrala a calculatorului a fost achizitionata la „mana a doua” si avea instalate toate programele, nu pot conduce la exonerarea de raspundere penala a acestuia, intrucat norma de incriminare a art. 139
9
din Legea nr. 8/1996 prezinta, sub aspectul laturii obiective, mai multe modalitati alternative de realizare a infractiunii. Astfel, inculpatului i se retine in sarcina comiterea faptei in modalitatea ce vizeaza rularea sau executarea programelor Microsoft Office 2000 si Microsoft Windows XP Professional fara autorizarea titularului de drepturi.
Pe de alta parte, la aprecierea in concret a gradului de pericol social al faptelor, instanta a mentionat ca trebuie avuta in vedere si persoana faptuitorului, atat sub raport psiho-fizic si social, cat si al conduitei sale anterioare si ulterioare comiterii faptei. In raport cu aceste criterii prevazute de legea penala care evidentiaza un pericol concret minim si insuficient pentru a caracteriza faptele comise de inculpat ca fiind infractiuni, tribunalul a dispus achitarea inculpatului DDM in baza art. 18
1
Cod penal.
Nota:
Potrivit art. 139
9
din Legea nr. 8/1996, modificata, prin Legea nr. 329/2006, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator in oricare dintre urmatoarele modalitati: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare ori transmitere in retea interna.
Dupa cum se observa, aceasta infractiune prezinta, sub aspectul laturii obiective, mai multe modalitati alternative de realizare. Faptul ca inculpatul nu a instalat personal programele fara licenta pe calculatoare nu are relevanta sub aspectul existentei infractiunii, aceasta subzistand in modalitatea rularii si executarii programelor, activitati comise de inculpat in activitatea sa de realizare de CD-uri si DVD-uri pirat.
Sentinta mentionata este insa criticabila sub aspectul incadrarii juridice a faptelor, in sensul ca s-a omis retinerea infractiunii prevazute de art. 139
6
alin. 6 din Legea nr. 8/1996, modificata, prin Legea nr. 285/2004 si cu aplicarea art. 13 Cod penal, care consta in oferirea spre vanzare sau inchiriere a marfurilor pirat prin anunturi publice ori prin mijloace electronice de comunicare