Refuzul Primarului De A Angaja Asistentul Personal Al Persoanei Cu Handicap.Apararea Primarului Privind Lipsa Fondurilor. » Consultă Avocat

Refuzul primarului de a angaja asistentul personal al persoanei cu handicap.Apararea primarului privind lipsa fondurilor.

Plangere Penala
Recunoasterea ca vechime in munca a unei perioade  in care contractul de munca a fost suspendat.
18 martie 2020
avocat specializat
Concediere din motive neimputabile. Desfiintarea efectiva a postului. Reorganizarea A.N.R.E. ca urmare a modificarii structurii organizatorice prin H.G.1428/2009.Comasare departamente.
18 martie 2020

Refuzul primarului de a angaja asistentul personal al persoanei cu handicap.Apararea primarului privind lipsa fondurilor.

Refuzul primarului de a angaja asistentul personal al persoanei cu handicap.Apararea primarului privind lipsa fondurilor.

Neindicarea in lege a momentului incheierii contractului. Motiv de recurs intemeiat pe disp.art.304 pct.6 c.pr.civ. in sensul ca instanta a dat mai mult decat s-a cerut.

 

H.G nr.427/2001, art. 7

Normele Metodologice aprobate prin H.G.nr. 427/2001, art. 5 alin. 1-3

C.proc.civ., art. 304 pct. 6, pct. 9, art. 312

 

Desi art.5 alin.1-3 din Normele Metodologice aprobate prin H.G.nr.427/2001 stipuleaza ca se incheie contractul individual de munca al asistentului personal cu primarul localitatii de domiciliu a persoanei cu handicap grav, pe baza hotararii consiliului local, nu specifica momentul incheierii contractului, situatie in care nu se poate considera ca instanta a dat mai mult decat s-a cerut, instanta luand in considerare data la care a fost inregistrata cererea si la care reclamanta indeplinea conditiile legale pentru a-i fi recunoscut dreptul respectiv.

 Nu poate fi imputata sau imputabila persoanei cu handicap, indreptatita la asistenta permanenta, cum este cazul reclamantei, lipsa fondurilor la bugetul local, buget a carui administrare revine exclusiv autoritatii locale.

 

 

Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale,

Decizia civila  nr. 705 din 24 martie 2011.

 

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Buzau sub nr. 5583/114/2010, reclamanta B.M. a chemat in judecata pe Primarul comunei B., solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligat acesta sa incadreze ca asistent personal al reclamantei pe numita B.O., incepand cu data inregistrarii cererii depuse in acest sens la Primaria comunei Berca, respectiv 07.06.2010, precum si la plata catre asistentul personal a drepturilor salariale cuvenite incepand cu data de 07.06.2010.   

  In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca are o deficienta functionala grava, ce presupune ingrijirea sa de catre un asistent personal, dat paratul a refuzat incadrarea asistentului personal solicitat, motivand ca  nu dispune de fondurile necesare pentru incadrarea asistentului personal solicitat, in bugetul pe 2010 fiind prevazute sume necesare numai pentru asistentii personali deja angajati.

  Prin sentinta civila nr.22/10 ianuarie 2011, Tribunalul Buzau a admis actiunea precizata si a obligat paratul  sa incheie contract individual de munca prin care sa incadreze asistentul personal pentru reclamanta, in persoana fiicei acesteia – B. O., incepand cu data inregistrarii cererii  si sa  plateasca asistentului personal drepturile salariale cuvenite, incepand cu aceeasi data.

 Impotriva acestei sentinte a declarat recurs paratul.

  Curtea a constatat ca  este nefondata prima critica referitoare la gresita aplicare a disp.art.132 c.pr.civ., intrucat la ultimul termen de judecata reclamanta
a precizat doar data
de la care solicita obligarea paratului sa incheie contract de munca, respectiv 07.06.2010, rezultand ca ,in realitate, reclamanta si-a restrans pretentiile cu privire la perioada, astfel ca potrivit art.132 alin.2 pct.2 c.pr.civ. cererea nu se socoteste modificata si nu se va acorda termen , ci doar se vor consemna in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta.

Pe fondul cauzei, a retinut ca  abrogarea prin HG 463/2005 a dispozitiilor art. 7 din Normele Metodologice aprobate prin HG 427/2001, nu a exonerat pe primar de incheierea contractelor individuale de munca pentru asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav, intrucat respectivul text prevedea numai o facilitate pentru autoritatea locala, neputand fi imputata sau imputabila persoanei cu handicap, indreptatita la asistenta permanenta, cum este cazul reclamantei, lipsa fondurilor la bugetul local, buget a carui administrare revine exclusiv autoritatii locale.

  Este adevarat ca art.5 alin.1-3 din Normele Metodologice aprobate prin H.G.nr.427/2001 desi stipuleaza ca se incheie contractul individual de munca al asistentului personal cu primarul localitatii de domiciliu a persoanei cu handicap grav, pe baza hotararii consiliului local,  
nu specifica si  momentul
incheierii contractului,

 Prin urmare, era firesc ca se stabileasca obligatia incheierii contractului asistentului personal de la data inregistrarii cererii, moment la care reclamanta indeplinea conditiile legale si cand a solicitat sa-i fie recunoscut dreptul respectiv, situatie in care nu se poate considera  ca instanta
a dat mai mult decat s-a cerut.

 Avand in vedere dispozitiile  art. 6 alin. 1 si 2
din
Normele metodologice aprobate prin HG 427/2001 cu modificarile ulterioare aduse conform HG 463/2005, care
 prevad explicit ca adminstrarea bugetului revine exclusiv autoritatii locale, corect  a fost inlaturata
apararea paratului privind lipsa fondurilor in bugetul local.

 Constatand ca nu sunt incidente in cauza motivele de modificare prev.de art.304 pct.6 si 9, in baza art.304 ind.1 si art.312 c.pr.civ, Curtea  a respins recursul ca nefondat.

 

 


(Judecator Mirela Grigore)

 

 

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație