Raportul Dintre Legea Generala Si Legea Speciala In Materia Exproprierii » Consultă Avocat

Raportul dintre legea generala si legea speciala in materia exproprierii

caut avocat
Jurisprudenta CEDO Efecte in dreptul intern
30 martie 2020
caut avocat bucuresti
Incetare raporturi de munca Discriminare, Instanta competenta
30 martie 2020

Raportul dintre legea generala si legea speciala in materia exproprierii

Raportul dintre legea generala si legea speciala in materia exproprierii

  • Legea nr. 33/1994
  • Legea nr. 255/2010

In materie de expropriere, Legea nr. 33/1994 reprezinta dreptul comun, in timp ce Legea nr. 255/2010 este o lege speciala, raportul dintre cele doua legi fiind guvernat de principiul specialia generalibus derogant.

(Sectia I civila, Decizia civila nr. 223 din 14 septembrie 2016, rezumata de

judecator prof. univ. dr. Lidia Barac)

Prin decizia civila nr. 223 din 14 septembrie 2015, pronuntata in dosarul nr. x/108/2016, Curtea de Apel Timisoara a respins apelul declarat de reclamantii A… si B… impotriva sentintei civile nr. 237/05.04.2016, pronuntata de Tribunalul Arad.

In esenta, Curtea a retinut ca motivele de apel prin care se invoca nelegalitatea hotararii atacate, prin aceea ca, in cauza, nu exista autoritate de lucru judecat, intrucat cele doua actiuni au temeiuri juridice diferite, primul litigiu fiind intemeiat in drept in conditiile Legii nr. 255/2010, in timp ce litigiul pendinte pe dispozitiile Legii nr. 33/1994, pun in evidenta doua tipuri de confuzii, prima vizand confuzia intre temeiul juridic al unei actiuni si cauza pe care se sprijina dreptul a carui valorificare de urmareste prin intermediul actiunii impreuna cu imprejurarile de fapt care au generat promovarea actiunii, context in care eronat se sustine ca actiunea reclamantilor este admisibila intrucat s-a intemeiat pe dispozitiile Legii nr. 33/1994, celalalt demers procedural fiind intemeiat pe dispozitiile Legii nr. 255/2010, intrucat, in realitate, asemenea sustineri vizeaza temeiul juridic al actiunilor in justitie, respectiv normele juridice care reglementeaza asemenea raporturi deduse judecatii.

Cea de a doua confuzie pune in evidenta distorsionarea raportului dintre Legea nr. 33/1994 si Legea nr. 255/2010, in conditiile in care, in materie de expropriere, Legea nr. 33/1994, reprezinta dreptul comun, iar Legea nr. 255/2010, lege speciala, raportul dintre cele doua legi fiind gestionat de principiul specialia generalibus derogant. In context, Curtea a retinut ca in materia despagubirilor generate de exproprieri legea speciala vizeaza
exclusiv
cenzurarea/redimensionarea cuantumului despagubirilor acordate, in timp ce modul de calcul al acestor despagubiri este reglementat de legea generala, la care face trimitere chiar Legea nr. 255/2010.

Faptul ca in apel petenta a depus la dosar un alt exemplar al aceluiasi contract intitulat, de data aceasta, contract de dar manual/donatie nu face dovada realitatii darului manual si nici nu acopera lipsa formei autentice ceruta de art. 1011 C.civ.


Cum petenta nu a indeplinit una dintre conditiile cerute de lege pentru acordarea personalitatii juridice, au fost respinse si sustinerile sale privind incalcarea in prima instanta a libertatii sindicale.

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație