Protocolul Nr. 12 La CEDO | Convenţia Europeană A Drepturilor Omului | Avocat

Protocolul nr. 12 la CEDO Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

caut avocat
Testamentul
23 octombrie 2017
avocat bucuresti online
Ghid juridic Obținerea de fonduri europene nerambursabile
5 decembrie 2017

Protocolul nr. 12 la CEDO Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

Protocolul nr. 12 CEDO la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

Protocolul nr. 12 la CEDO Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale

Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului Protocol,

Luând în considerare principiul fundamental în virtutea căruia toate persoanele sunt egale în faţa legii şl au dreptul la o protecţie egală din partea legii,

Hotărâte să la noi măsuri pentru promovarea egalităţii tuturor persoanelor din garantarea colectivă a unei Interziceri generale a discriminării, prin Intermediul Convenţiei pentru apărarea Drepturilor Omului şl a Libertăţilor fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumită în continuare „Convenţia”),

Reafirmând că principiul nediscriminării nu împiedică statele părţi să la măsuri pentru promovarea unei egalităţi depline şl efective, cu condiţia existenţei unei justificări obiective şl rezonabile a acestor măsuri,

Au convenit asupra celor ce urmează :

ARTICOLUL 1

Interzicerea generală a discriminării

  1. Exercitarea oricărui drept prevăzut de lege trebuie să fie asigurată fără nlclo discriminare bazată, în special, pe

sex, pe rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere sau oricare altă situaţie.

  1. Nimeni nu va fi discriminat de o autoritate publică pe baza oricăruia dintre motivele menţionate în paragraful 1.

ARTICOLUL 2

Aplicarea teritorială

  1. Orice stat poate, la data semnării sau depunerii instrumentului său de ratificare, acceptare sau aprobare, să indice teritoriul sau teritoriile cărora li se va aplica prezentul Protocol.
  2. Orice stat poate, la orice dată ulterioară, printr-o declaraţie adresată Secretarului General al Consiliului Europei, să extindă aplicarea prezentului Protocol asupra oricărui altteritoriu indicatîn declaraţie. Protocolul va intra în vigoare, în ceea ce priveşte acest teritoriu, în prima zi a lunii care urmează după expirarea perioadei de trei luni de la data primirii declaraţiei de către Secretarul General.
  3. Orice declaraţie făcută în temeiul celor două paragrafe precedente poate fi retrasă sau modificată, în ceea ce priveşte orice teritoriu indicatîn declaraţie, printr-o notificare adresată Secretarului General. Retragerea sau modificarea va produce efecte în prima zi a lunii care urmează după expirarea perioadei de trei luni de la data primirii acestei notificări de către Secretarul General.
  4. O declaraţie făcută conform prezentului articol va fi considerată ca făcută conform articolului 56 paragraful 1 al Convenţiei.
  5. Orice stat care a făcut o declaraţie conform paragrafelor 1 sau 2 ale prezentului articol poate să declare,în orice moment ulterior, referitor la unul sau mai multe dintre teritoriile vizate

în declaraţie că acceptă competenţa Curţii de a primi cererile persoanelor fizice, organizaţiilor neguvernamentale sau grupurilor de particulari, în conformitate cu articolului 34 al Convenţiei, referitoare la articolul 1 din prezentul Protocol.

ARTICOLUL 3

Raportarea la Convenţie

Statele Părţi consideră articolele 1 şi 2ale prezentului Protocol ca articole adiţionale la Convenţie şi toate dispoziţiile Convenţiei vor fi aplicate în mod corespunzător.

ARTICOLUL 4

Semnarea şi ratificarea

Prezentul Protocol va fi deschis spre semnare statelor membre ale Consiliului Europei care au semnat Convenţia. El va fi supus ratificării, acceptării sau aprobării. Un stat membru al Consiliului Europei nu poate ratifica, accepta sau aproba prezentul Protocol fără a ratifica în prealabil sau simultan Convenţia. Instrumentele de ratificare, acceptare sau aprobare vor fi depuse la Secretarul General al Consiliului Europei.

ARTICOLUL 5
Intrarea în vigoare

  1. Prezentul Protocol va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează după expirarea perioadei de trei luni de la data la care zece state membre ale Consiliului Europei îşi vor fi exprimat consimţământul de a fi legate prin prezentul Protocol, conform articolului 4.
  2. Pentru orice stat membru care îşi va exprima ulterior consimţământul de a fi legat prin prezentul Protocol, acesta va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează

după expirarea perioadei de trei luni de la data depunerii intrumentelor de ratificare, acceptare sau aprobare.

ARTICOLUL 6

Funcţiile depozitarului

Secretarul General al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale Consiliului:

  1. orice semnare;
  2. depunerea oricărui Instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare;
  3. orice dată de Intrareîn vigoare a prezentului Protocol, conform articolelor 2 şi 5;
  4. orice alt act, notificare sau comunicare având o legătură cu prezentul Protocol.

încheiat la Roma la 4 noiembrie 2000, în limbile franceză şi engleză, ambele texte fiind egal autentice, într-un singur exemplar, care va fi depus în arhivele Consiliului Europei. Secretarul General al Consiliului Europei va transmite copie certificată fiecăruia dintre statele membre ale Consiliului Europei.

Protocolul nr. 12 la  CEDO Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație