Pensie de urmas
17 august 2017Mostenire intre trei frati dintre care unul nu se prezinta
26 august 2017Pensia alimentara
Pensia alimentara
Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor care mi-a fost incredintat.Fostul sot a fost obligat la o pensie alimentara de 350 ron,intrebarea era daca vreau sa fac recalculare pensie alimentara trebuie sa fac eu dovada venitul lui? Precizez ca a lucrat in MAI si a iesit la pensie.Multumesc.
Bună ziua,
Dovada venitului se poate face prin interemediul adeverinței de venit eliberată de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Dacă pârâtul refuză să o depună la dosar, acesta poate fi obligat de către instanță.
Cuantumul pensiei de întreținere se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii. Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat. (art. 529 din Codul Civil)
Buna ziua
As avea cateva intrebari .
Am divortat si locuim separat avem un copil.Fostul sot nu mi da pensia alimentara doar cand are chef.Doua luni nu mi da una imi da.
Daca il dau in judecata pensia alimentara se da retroactiv pe lunile care nu mi lea dat?
Si daca il dau in judecata si dupa iar nu imi da pensia ce ii de facut?
Bună seara!
Neplata pensiei de întreținere este infracțiune, așa cum prevede art. 378 alin.(1) lit. c) C.p. „Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: (…)c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Alineatul 3 al aceluiași articol indică faptul că acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
În ceea ce privește recuperarea pensiei de întreținere, menționăm art. 632 C.proc.civ. care precizează temeiul executării silite „(1) Executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu.
(2) Constituie titluri executorii hotărârile executorii, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.” Pentru o identificare corectă a hotărârilor executorii și a hotărârilor definitive menționăm art. 633 si art. 634 C.prov.civ.:
– Art. 633: Sunt hotărâri executorii:
1. hotărârile date în apel, dacă prin lege nu se prevede altfel;
2. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, ori cele în legătură cu care părţile au convenit să exercite direct recursul, potrivit art. 459 alin. (2).
– Art. 634: (1) Sunt hotărâri definitive:
1. hotărârile care nu sunt supuse apelului şi nici recursului;
2. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, neatacate cu recurs;
3. hotărârile date în primă instanţă, care nu au fost atacate cu apel;
4. hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs;
5. hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii;
6. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.
(2) Hotărârile prevăzute la alin. (1) devin definitive la data expirării termenului de exercitare a apelului ori recursului sau, după caz, la data pronunţării.
buna ziua apelez la dumneavoastra pentru ca nu stiu cum sa rezolv o problema , eu si fostul meu logodnic am fost impreuna 2 ani dile unde a venit pe lume baietelul nostru dar recent ne-am despartit ,el lucreaza in Italia pe un contract romanesc de 1500 ron dar suma care ii intra in cont este de 2000 de euro dar el refuza sa isi asume responsabilitatea pentru copil .. va rog ce as putea sa fac sa dovedesc ca lui ii intra 2000 de euro in cont si cum sa fac sa plateasca pensia alimentare ? va rog ajutati-ma
Bună seara!
În ceea ce privește stabilirea și executarea obligației de întreținere, avem în vedere articolele 529 si 530 Cod civil, după cum urmează: art. 529 stabilește cuantumul întreținerii „(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.”
Articolul 530 prevede modalitățile de executare a pensiei de întreținere: „(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. ”
În cele din urmă, menționăm data de la care se datorează pensia de întreținere așa cum reiese din art. 532 C.civ.: „(1) Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordată şi pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.”
Tatal meu nu m-a recunoscut atunci cand m-am nascut, iar mama nu a vrut sa il dea in judecata pentru pensie alimentara. Eu am implinit varsta de 19 ani si as vrea sa fac acest lucru insa vreau sa stiu daca se mai poate si ce ar trebui sa fac.
Bună ziua!
Anterior introducerii unei acțiuni în vederea obligării tatălui la plata pensiei de întreținere, ar trebui formulată o acțiune în stabilirea paternității copilului din afara căsătoriei.
Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere faptul că art. 47 din Legea de punere în aplicare a Codului civil prevede că „Stabilirea filiației,tăgăduirea paternității sau orice altă acțiune privitoare la filiație este supusă dispozițiilor Codului civil și produce efectele prevăzute de acesta numai în cazul copiilor născuți după intrarea lui în vigoare”. Așadar, acțiunea dumneavoastră se va întemeia pe dispozițiile Codului familiei, care stipulează în cuprinsul art. 60 alin. 4 că „Acţiunea aparţinând copilului nu se prescrie în timpul vieţii acestuia.” Acțiunea poate fi introdusă și de copilul major, în temeiul art. 59 alin. 1 Codul familiei.
Ulterior stabilirii paternității, obligația de întreținere urmează a fi executată în conformitate cu dispozițiile Codului civil. Astfel, potrivit art. 532 alin. 1 C.civ. „Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.”, iar după împlinirea vârstei de 18 ani, conform art. 499 alin. 3 C.civ. „Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea
acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.”
1 comentariu adăugat
Buna ziua,
Situatia mea se prezinta astfel: sunt divorata de mai bine de 11 ani si in urma divortului pensia alimentara a copilului s-a calculat ca 1/4 din salariul net al fostului sot.
Fostul sot a plecat intr-un oras mare si a migrat de 2-3 ori in cateva firme importante (multinationale) pe functii de conducere.
S-a recasatorit si are alti 2 copii , ideea e ca copilul nostru a ramas cu aceeasi pensie alimentara stabilita de acum 11 ani dintr un oras mic de provincie, fara nicio reactualizare ...dar nici eu nu am cerut prin instanta o recalculare a pensiei alimentare.
Acum cand pun cap la cap cateva informatii , stiu ca pensia baiatului nostru era virata intr-un cont de catre tatal copilului (dupa cateva intarzierii si in urma discutiei purtate eram anuntata de faptul ca a facut transferul bancar ..uneori dura si 2-3 minute ,gandul ma duce ca transferul era facut intr-un sistem online),
intrebarea mea este: cum e posibil sa faca el transferul bancar intr-un cont IBAN dat candva de catre mine si cum e posibil ca pensia copilului sa ramana aceeasi in conditiile mutarii la job-uri mult mai bine platite???