Repunerea in termenul de recurs. Lipsa cauzei temeinice de impiedicare.
18 martie 2020Inlocuirea masurii arestarii preventive. Calea de atac impotriva incheierii de respingere a cererii.
18 martie 2020
Pedepsele. Individualizarea pedepsei. Concurs intre cauza legala privind reducerea pedepsei in cazul recunoasterii vinovatiei si efectele circumstantelor atenuante.
In situatia incidentei dispozitiilor privind o cauza legala de reducere a pedepsei si circumstantele atenuante judiciare, instantele judecatoresti sunt obligate sa coboare cuantumul pedepsei judiciare potrivit art.76 Cod penal, ce reglementeaza efectele circumstantelor atenuante, sub noul minim special rezultat din reducerea limitelor sanctionatorii speciale inscrise sub textele incriminatorii, consecinta a aplicarii dispozitiilor privind cauza de reducere a pedepsei.
Cod proc. penala, art. 320
1
alin. 7
Cod penal, art. 72, art.74 alin. 1 lit. a) si b), art.76 alin. 1 lit.d), art. 182 alin. 2
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie,
Decizia penala nr. 649 din 8 mai 2012.
Prin sentinta penala nr.19 din 10 ianuarie 2012 pronuntata de Judecatoria Moreni a fost condamnat inculpatul pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala, prev. si ped. de art. 182 alin. 2 cu aplic. art.74 alin. 1 lit. a) si b), art.76 alin. 1 lit.d) Cod penal comb. cu art. 320
1
Cod proc. penala, la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare.
In baza art.81–83, art.71 alin.5 Cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepselor aplicate pe durata termenului de incercare de 3 ani si 6 luni, calculat potrivit art.82 Cod penal.
Pentru a hotari astfel, pe baza probelor administrate, in esenta, prima instanta a retinut in fapt ca, aflandu-se intr-un restaurant si in contextul consumului de bauturi alcoolice, in seara zilei de 01 septembrie 2010, inculpatul a aplicat mai multe lovituri de pumn partii vatamate, leziunile traumatice produse la cap, necesitand pentru vindecare 50-55 zile de ingrijiri medicale iar viata fiindu-i pusa in pericol.
La individualizarea pedepsei, s-au luat in considerare lipsa antecedentelor penale, buna reputatie anterioara, conduita procesuala privind recunoasterea vinovatiei mai inaintea inceperii cercetarii judecatoresti in conditiile art.320/1 C.proc.pen., precum si staruinta depusa de inculpat pentru repararea consecintelor prejudiciabile produse partii vatamate, in sensul achitarii sumei de 2.500 lei despagubiri civile solicitate de aceasta in procesul penal.
S-a apreciat astfel, ca scopul preventiv-educativ al acesteia poate fi realizat prin atenuarea raspunderii penale conform art.74 alin. 1 lit. a) si b) Cod penal, art.76 lit. d) Cod penal si suspendarea conditionata a executarii in conditiile art. 81-83 Cod penal.
Pedeapsa principala stabilita la primul grad de jurisdictie, este nelegala.
Cuantumul de un an si 6 luni inchisoare contravine criteriilor de individualizare determinate prin dispozitiile art.72 Cod penal, in cazul concursului dintre recunoasterea vinovatiei conform art. 320
1
Cod proc. penala si constatarea circumstantelor atenuante prevazute de art. 74 Cod penal.
In sensul acestor ultime texte de lege, astfel cum au fost interpretate de jurisprudenta interna recenta, inclusiv prin nota de probleme de drept din mai 2012, transmisa de sectia penala a ICCJ, in aplicarea unitara a legii, in situatia incidentei dispozitiilor privind o cauza legala de reducere a pedepsei si efectele circumstantelor atenuante judiciare, instantele judecatoresti sunt obligate sa coboare cuantumul pedepsei judiciare potrivit regulilor prev. de art.76 Cod penal, sub noul minim special rezultat din reducerea limitelor sanctionatorii speciale inscrise sub textele incriminatorii, consecinta a aplicarii dispozitiilor privind cauza de reducere a pedepsei.
Or, din continutul art.182 alin.2 Cod penal rezulta ca infractiunea de vatamare corporala grava stabilita in sarcina inculpatului este pedepsita cu inchisoarea de la 2 ani pana la 7 ani.
Ca urmare, stabilindu-se ca mai inaintea inceperii cercetarii judecatoresti, acesta a inteles sa recunoasca vinovatia in conditiile actului de sesizare, conform criteriilor mentionate, se impunea ca prima instanta sa dozeze pedeapsa judiciara, prin raportarea atenuarii judiciare in baza art.76 Cod penal, sub minimul de 1 an si 4 luni inchisoare, rezultat din reducerea legala cu o treime a limitei de 2 ani inchisoare prevazuta de lege, consecinta a aplicarii dispozitiilor art. 320
1
alin. 7 Cod proc. penala.
Neprocedandu-se in acest mod, rezulta ca sentinta atacata este afectata de nelegalitate in sensul art.385
9
alin. 1 pct. 14 Cod proc. penala raportat la art.72 Cod penal.
In consecinta, admitandu-se recursul declarat de parchet ca fiind fondat, potrivit art. 385
15
pct. 2 lit. d) Cod proc. penala se va proceda la casarea acesteia, in parte, in latura penala si rejudecandu-se cauza sub acest aspect, pe fond se va modifica pedeapsa principala aplicata inculpatului pentru vatamare corporala grava, in sensul reducerii de la 1 an si 6 luni inchisoare, la 1 an si 3 luni inchisoare, cuantum calculat conform art. 76 alin. 1 lit. d) cod penal si art. 320
1
alin. 7 Cod proc. penala.
Totodata, mentinandu-se masura suspendarii conditionate a executarii pedepsei, apreciata la primul grad de jurisdictie ca fiind suficienta pentru atingerea scopului preventiv-educativ, conform art.82 Cod penal se va modifica si durata termenului de incercare, de la 3 ani si 6 luni la 3 ani si 3 luni.
(Judecator Elena Negulescu)