Ordonanata Procuroruluii Nesemnata De Acesta Este Valabila? _ Studiu De Caz

Ordonanata procuroruluii nesemnata de acesta este valabila?

avocat bucuresti online
Plângerea împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală
2 aprilie 2017
cabinet avocatura
Plantarea unor copaci de talie mare in gradinita din fata blocului
30 iulie 2017

Ordonanata procuroruluii nesemnata de acesta este valabila?

Ordonanata procuroruluii nesemnata de acesta este valabila?

Ordonanata procuroruluii nesemnata de acesta este valabila?

Buna ziua!Ordonanta de clasare nesemnata de procuror e valabila?Poate fi anulata si de catre cine?Temei legal:Cpp,Cp,alte legi.

 

Bună ziua!

Articolul 315 alin. (2) CPP indică faptul că ordonanța de clasare trebuie să cuprindă mențiunile prevăzute la art. 286 alin (2) CPP, în cuprinsul căruia, litera g) menționează că ordonanța procurorului trebuie să cuprindă „semnătura celui care a întocmit-o”.

Ordonanța de clasare poate fi contestată în termenul legal de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluția(art. 339 alin (4) CPP) și în temeiul art. 339 CPP.

Cf. art. 339 alin.1  din Codul de procedură Penală,

 Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.

Alin. 4 al aceluiaşi art. prevede că în cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.

Legea nr. 303/ 2004 cuprinde informaţii cu privire la răspunderea magistaţilor.

 

În cazul în care plângerea împotriva ordonanței de clasare este respinsă de către procurorul ierarhic superior, art. 340 CPP indică următoarea posibilitate:

(1) Persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.

(2) Dacă plângerea nu a fost rezolvată în termenul prevăzut la art. 338, dreptul de a face plângere poate fi exercitat oricând după împlinirea termenului de 20 de zile în care trebuia soluţionată plângerea, dar nu mai târziu de 20 de zile de la data comunicării modului de rezolvare.

Cu privire la audierea persoanei vătămăte, art. 111 alin (9) CPP prevede că „Audierea persoanei vătămate de către organul judiciar care a înregistrat o plângere cu privire la săvârșirea unei infracțiuni se desfășoară de îndată, iar, dacă acest lucru nu este posibil, se va realiza ulterior depunerii plângerii, fără întârzieri nejustificate.” În continuare, art. 111 alin. (10) CPP face următoarea precizare : „Declarația dată de persoana vătămată în condițiile alin. (9) constituie mijloc de probă chiar dacă a fost administrată înainte de începerea urmăririi penale.”

 

 

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație