Obligatia de citare a tertului beneficiar al actului administrativ
27 martie 2020Oficiul Registrului Comertului, calitate procesuala pasiva in actiunea privind constatarea dobandirii dreptului de proprietate asupra imobilelor ce au apartinut societatii radiate.
27 martie 2020
Obligatiile administratorului judiciar/lichidatorului
Domeniu asociat: Faliment
Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 176/22 mai 2017
Recursul nu este motivat in drept, prin referire la art. 304 Cod procedura civila, dar criticile prezentate in declaratia de recurs se circumscriu punctului 9 al textului procedural mentionat.
Instanta de control judiciar noteaza ca punctul 9 nu este incident in cauza, in conditiile in care judecatorul sindic a interpretat si aplicat corect prevederile relevante din Legea nr. 86/2006 privind procedura insolventei.
Curtea constata ca, prin cererea cu care a investit instanta de fond, contestatoarea a solicitat completarea raportului lunar de activitate nr. 84/12.05.2016 intocmit de lichidatorul judiciar. A invocat caracterul incomplet al raportului, motivat de faptul ca acesta nu se refera la modul in care au fost puse in executare hotararile judecatoresti care ii sunt opozabile, nu specifica stadiul litigiilor aflate pe rolul instantelor si ce masuri au fost luate in vederea recuperarii sumelor aflate in posesia firmei „S.” ca sume necuvenite.
In urma respingerii contestatiei, prin prezentul recurs se solicita modificarea sentintei in sensul admiterii contestatiei si obligarii lichidatorului judiciar la completarea raportului potrivit cu atributiile si obligatiile pe care le are in conformitate cu Legea nr. 85/2006. Recurenta cere ca instanta sa dispuna obligarea lichidatorul la a depune un raport complet, fara a indica in ce ar consta completarea solicitata.
Curtea constata ca - din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 24 alineat (1) si art. 21 alineat (1) din Legea nr. 85/2006 - rezulta ca legea instituie in sarcina lichidatorul judiciar obligatia de a depune lunar un raport cuprinzand descrierea modului in care si-a indeplinit atributiile, precum si o justificare a cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii sau a altor cheltuieli efectuate din fondurile existente in averea debitorului.
Prin consecinta, lichidatorul judiciar are obligatia legala de a depune un raport lunar care sa cuprinda descrierea modului in care si-a indeplinit atributiile in respectivul interval de timp ce formeaza obiect al raportului.
Curtea retine ca Legea nr. 85/2006 prevede doar obligatia publicarii in BPI a raportului de activitate, nu si a raportului juridic, inscris a carui intocmire nu este reglementata de legea insolventei.
Raportat la obiectul investirii instantei de fond si la lipsa altor precizari ale contestatoarei, curtea constata ca judecatorul sindic s-a pronuntat in mod judicios in sensul respingerii contestatiei.
Instanta de control judiciar noteaza ca, in speta, contestatoarea nu arata, in concret, ce alte mentiuni nu se regasesc in raportul contestat, pentru a putea fi verificata temeinicia cererii sale.
Cu toate acestea, in declaratia de recurs, chiar recurenta mentioneaza ca unii dintre participanti cunosc, urmare a propriilor demersuri si diligente de a se informa, de existenta
unor litigii cu privire la care lichidatorul refuza sa informeze instanta si pe ceilalti participanti la procedura pe calea normala a raportului de activitate.
In consecinta, se poate presupune ca recurenta are cunostinta de existenta respectivelor litigii, dar nu le indica in mod concret.
Este de observat ca rolul judecatorului sindic nu este acela de a obliga - generic - lichidatorul la completarea raportului, cata vreme contestatoarea insasi nu a indicat, punctual, ce trebuie sa evidentieze sau ce a omis sa precizeze lichidatorul in raportul supus analizei.
Curtea de apel constata ca nici in prezenta cale de atac contestatoarea nu indica mentiunile care ar fi fost ignorate de instanta de fond, solicitarea sa fiind facuta in termeni generali (de a se completa raportul in conformitate cu atributiile si obligatiile pe care lichidatorul judiciar le are in conformitate cu Legea nr. 85/2006).
In conditiile in care precizarile nu se regasesc nici in cererea de recurs, curtea retine ca solicitarea recurentei, de completare a raportului de catre lichidatorul judiciar in conformitate cu atributiile si obligatiile pe care le are in conformitate cu Legea nr. 85/2006, nu poate fi primita.