Rolul si valoarea prezumtiilor in solutionarea procesului civil.
18 martie 2020Recurs. Inadmisibilitate.
18 martie 2020
Obligarea la despagubiri catre persoanele prejudiciate prin accidente de autovehicule de catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii.
Legea nr. 32/2000, art. 25
1
coroborat cu dispozitiile art. 3 din Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor
Fondul intervine ca garant pentru respectarea obligatiei de despagubire numai daca autovehiculul care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau acesta nu era asigurat RCA.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie,
Decizia penala nr. 1183 din 9 septembrie 2011.
Prin sentinta penala nr. 31 din 22 februarie 2011 a Judecatoriei Patarlagele, inculpatul L.D. a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 alin. 2 si 3 cu aplicarea art. 74 si art. 76 lit. c Cod penal, a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, conform art. 86
1
Cod penal, pe durata termenului de incercare de 6 ani, prevazuta de art. 86
2
Cod penal, atragandu-i-se atentia conform art. 359 alin.1 Cod procedura penala, asupra consecintelor prevazute de art.86
4
Cod penal.
Totodata, in baza art. 71 alin. 5 Cod penal, s-a dispus si suspendarea pedepselor accesorii pe perioada suspendarii pedepsei principale sub supraveghere.
In baza art. 86
3
Cod penal, instanta a stabilit masurile de supraveghere la care inculpatul trebuie sa se supuna pe durata termenului de incercare.
Solutionand si latura civila a cauzei, instanta a admis in parte actiunea civila formulata de partile civile D.V. si D.G. si l-a obligat pe inculpatul L.D., alaturi de partea responsabil civilmente Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, sa le plateasca fiecareia suma de 6.050 lei cu titlu de daune civile, reprezentand cheltuieli de inmormantare si pomeni ulterioare, dupa datina, precum si suma de 20.000 lei daune morale.
In fine, inculpatul a fost obligat la cheltuieli judiciare catre stat si catre partile civile.
Pe baza probelor administrate in cauza, s-a retinut ca la data de 04 ianuarie 2009, inculpatul L.D. aflat in stare de ebrietate a condus cu viteza peste limita legala, autoturismul marca „Wolkswagen Golf” pe drumurile publice din judetul Buzau, situatie in care a pierdut controlul asupra autoturismului care a iesit initial cu rotile din dreapta de pe carosabil, dupa care a patruns pe contrasens oblic, fata de axa drumului intrand in coliziune cu partea laterala dreapta, cu autoturismul „Skoda Octavia”, ce se deplasa regulamentar din sens opus.
In urma tamponarii violente, a rezultat moartea victimei L.F., stabilindu-se totodata ca inculpatul a prezentat o alcoolemie de 1,60 grame %o, la orele 22,30, cu mult peste limita legala.
Sentinta a fost atacata cu recurs de catre Asociatia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii – Bucuresti, de partile civile D.V. si D.G., precum si de inculpatul L.D..
Recurenta Asociatia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, prin motivele de recurs aflate la dosar, a sustinut ca in mod gresit prima instanta a obligat-o, alaturi de inculpat sa plateasca sumele stabilite cu titlu de daune civile si daune morale, deoarece aceste cheltuieli cadeau in sarcina asiguratorului SC ”Euroins” SA.
A solicitat admiterea recursului, casarea in parte a sentintei si inlaturarea de la plata acestor despagubiri civile.
La randul sau, partile civile D.V. si D.G. au solicitat in recursurile declarate, majorarea despagubirilor materiale si daunelor morale, stabilite de prima instanta.
In ceea ce priveste recursul declarat de inculpatul L.D., acesta a solicitat achitarea, motivand ca nu a avut nicio culpa in producerea accidentului de circulatie, invocand argumente de natura a-i inlatura total raspunderea pentru decesul victimei, atat cu privire la stabilirea alcoolemiei, cat si cu privire la culpa sa in producerea accidentului.
Prin decizia penala nr.1183 din 09 septembrie 2011 a Curtii de Apel Ploiesti – Sectia penala si pentru cauze cu minori, a fost admis recursul declarat de Asociatia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii cu sediul in municipiul Bucuresti, str. Vasile Lascar, nr. 40 – 40 bis, pe care a casat-o in parte, in latura civila, in sensul ca a dispus inlaturarea obligarii recurentei de la plata despagubirilor civile la care a fost obligat alaturi de inculpatul L.D. catre partile civile.
Totodata, s-a dispus ca despagubirile civile acordate partilor civile D.V. si D.G., sa fie suportate de inculpatul L.D., alaturi de asiguratorul SC ”Euroins Romania – Asigurare – Reasigurare” SA cu sediul in municipiul Bucuresti.
A fost mentinut restul dispozitiilor sentintei, fiind respinse ca nefondate celelalte recursuri declarate de partile civile si de inculpat.
Din considerentele deciziei instantei de control judiciar, rezulta ca potrivit art. 25
1
din Legea nr. 32/2000 coroborate cu dispozitiile art. 3 din Normele puse in aplicare prin Ordinul Presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr.1/2008, Fondul „intervine ca garant pentru respectarea obligatiei de despagubire” acordand despagubiri persoanelor prejudiciate prin accidente de autovehicule, daca vehiculul care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau acesta nu era asigurat RCA.
In speta de fata, angajarea garantiei Fondului, ar fi fost posibila doar in situatia in care persoana responsabila pentru producerea accidentului de circulatie nu beneficia de o polita de asigurare RCA, valabila la data producerii accidentului.
Din actele aflate la dosarul cauzei, rezulta ca autoturismul marca „Wolkswagen Golf” cu numar de inmatriculare B-47-YYN – proprietatea inculpatului L.D. a fost asigurat RCA la Societatea de Asigurare „Euroins” SA Bucuresti, polita valabila la data de 04 ianuarie 2009 cand a avut loc evenimentul rutier, soldat cu decesul victimei L.F. – sotia inculpatului.
In atare situatie, desi in faza de cercetare judecatoreasca, aceasta societate de asigurare a fost introdusa in cauza si citata la fiecare termen de judecata, in mod nelegal instanta de fond a dispus ca plata despagubirilor civile si a daunelor morale sa fie achitate de Asociatia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, alaturi de inculpat, deoarece in temeiul contractului de asigurare incheiat prin polita RCA, aceasta Societate de Asigurare – Reasigurare, trebuie sa raspunda alaturi de inculpat pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, asa cum prevad dispozitiile art. 58 din Legea nr.136/1995.
Pe cale de consecinta, Curtea a constatat ca recursul declarat de Asociatia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii este fondat, fiind admis conform art. 385
15
pct. 2 lit. d Cod procedura penala, in sensul celor aratate mai inainte.
Celelalte recursuri declarate in cauza au fost respinse ca nefondate, conform art.385
15
pct.1 lit. b Cod procedura penala.
( Judecator Vasile Maracineanu )