Natura juridica a contractului de performanta sportiva
26 martie 2020Nelegala citare, nelegala reprezentare a partii civile si a persoanei juridice, neexercitarea drepturilor procesuale a acesteia din urma
26 martie 2020
Neaplicarea motivului optional de refuz a executarii mandatului european de arestare, Efecte asupra executarii mandatului european de arestare
Cuprins pe materii:
Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala, cu modificarile si completarile ulterioare
Indice alfabetic:
Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala. Mandatul european de arestare preventiva
Temei de drept
: art. 98 alin. 2 lit. a din Legea nr. 302/2004
intrucat infractiunile au fost comise pe teritoriul britanic, raspunderea penala nu este prescrisa, instanta de executare nu va aplica motivul optional de refuz a executarii mandatului european de arestare, prevazute de art. 98 alin. 2 lit. a din Legea nr. 302/2004, modificata, privind cooperarea judiciara internationala, conform caruia autoritatea romana de executare poate refuza executarea mandatului european de arestare in situatia in care faptele care motiveaza emiterea mandatului european de arestare nu constituie infractiuni potrivit legii romane.
in speta, faptele incadrate juridic de autoritatea emitenta a mandatului european de arestare, in infractiunile de „nerespectarea conditiilor eliberarii conditionate ” si respectiv „ neprezentarea in fata instantei” nu sunt incriminate ca infractiuni de legea penala romana, independent de elementele constitutive sau de incadrare juridica a acestora, data de autoritatea judiciara emitenta.
Efectul juridic al nerespectarii conditiei dublei incriminari, pentru faptele circumscrise celor doua infractiuni numite, fara a se aplica motivul de refuz optional al executarii mandatului european de arestare, consta in faptul ca, in situatia in care se va pronunta o pedeapsa privativa de libertate, dupa predare de justitia britanica, transferul persoanei solicitate in Romania pentru executarea pedepsei va putea opera numai legat de condamnarea acestuia pentru savarsirea infractiunii de viol, fara a putea fi transferata pentru eventuala condamnare pentru comiterea infractiunilor de „nerespectarea conditiilor eliberarii conditionate ” respectiv „ neprezentarea in fata instantei ” care nu sunt prevazute de legea romana ca infractiuni.
Sentinta penala nr. 11/26.02.2016
Fiind investita cu solutionarea sesizarii formulate de Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) pentru executarea mandatului european de arestare emis la data de 25 februarie 2016, in dosarul cu nr. de referinta EO/05/15 pe numele persoanei solicitate si predarea persoanei solicitate catre autoritatea judiciara emitenta - Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) - Procuror-sef al Parchetului din Edinburgh (Sheriff of Lothian and Borders at Edinburgh, Curtea a constatat ca Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) - Procuror-sef al Parchetului din Edinburgh (Sheriff of Lothian and Borders at Edinburgh), a emis mandatul european de arestare la data de 25 februarie 2016, in dosarul cu nr. de referinta EO/05/15, pe numele persoanei solicitate, prin care se solicita arestarea si predarea persoanei solicitate in vederea urmaririi penale pentru comiterea infractiunilor de viol, prevazuta si sanctionata de Legea infractiunilor sexuale 2009 (Scotia) - sectiunea 1, nerespectarea conditiilor eliberarii conditionate, prevazuta si sanctionata de Legea Procedurii penale 1995 (Scotia) sectiunea 27
(1)(b), si neprezentare in fata instantei, prevazuta si sanctionata de Legea Procedurii penale 1995 (Scotia) sectiunea 102 (A).
Infractiunile sunt marcate de autoritatea judiciara emitenta in categoria „viol”, asa incat nu se va verifica regula dublei incriminari a faptelor, circumscrise infractiunii de viol.
Mandatul european de arestare se bazeaza pe mandatul de arestare emis de Parchetul din Selkirk (Sheriff court of Lothian and Borders at Selkirk) pe 23 septembrie 2014 si mandatul de arest emis de Inalta Curte de Justitie din Glasgow, pe 21 august 2015, pe motivul neprezentarii in fata instantei.
Durata maxima a pedepsei care se poate aplica pentru infractiunile comise este inchisoarea pe viata, pentru infractiunea de „viol”, 12 luni inchisoare pentru infractiunea de „nerespectarea conditiilor eliberarii conditionate” si 5 ani inchisoare pentru infractiunea de „neprezentare in fata instantei”.
Din declaratia persoanei solicitate si examinarea dosarului rezulta ca nu este incident, in cauza, niciun motiv de refuz a executarii mandatului european de arestare.
Conditiile de validitate si conditiile de fond pentru emiterea si executarea mandatului european de arestare sunt indeplinite, in cauza.
Coroborand dispozitiile legale in materia executarii mandatului european de arestare, Curtea a retinut ca toate conditiile privind predarea persoanei solicitate sunt indeplinite, nu este incident niciunul dintre motivele de refuz de executare, tinand seama de toate imprejurarile cauzei si de necesitatea executarii mandatului european de arestare, in virtutea principiului recunoasterii reciproce a deciziilor judiciare si a increderii reciproce intre autoritati judiciare pe care se fundamenteaza institutia mandatului european de arestare, in conformitate cu dispozitiile art. 107 coroborat cu art. 103 alin. 6 si 9 din Legea nr. 302/2004, modificata, a admis sesizarea formulata de Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) pentru executarea mandatului european de arestare emis la data de 25 februarie 2016, in dosarul cu nr. de referinta EO/05/15 pe numele persoanei solicitate.
A constatat ca persoana solicitata a consimtit la predare si a renuntat la regula specialitatii.
S-a dispus predarea persoanei solicitate catre autoritatea judiciara emitenta - Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) - Procuror-sef al Parchetului din Edinburgh (Sheriff of Lothian and Borders at Edinburgh), in scopul cercetarii penale, pentru comiterea infractiunilor de „viol” prevazuta si sanctionata de Legea infractiunilor sexuale 2009 (Scotia) - sectiunea 1, „nerespectarea conditiilor eliberarii conditionate” prevazuta si sanctionata de Legea Procedurii penale 1995 (Scotia) sectiunea 27 (1)(b) si „neprezentare in fata instantei” prevazuta si sanctionata de Legea Procedurii penale 1995 (Scotia) sectiunea 102 (A), sub conditia prev. de art. 97 alin. 2 din Legea 302/2004, modificata.
S-a dispus predarea persoanei solicitate autoritatii judiciare Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) emitenta a mandatului european de arestare, sub conditia prevazuta de dispozitiile art. 97 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, modificata, conform careia in cazul in care se va pronunta o pedeapsa privativa de libertate, persoana solicitata sa fie transferata in Romania pentru executarea pedepsei, persoana solicitata avand cetatenie romana.
In cadrul controlului exercitat asupra mandatului european de arestare, Curtea a facut urmatoarele precizari:
Intrucat infractiunile au fost comise pe teritoriul britanic, raspunderea penala nu este prescrisa, instanta de executare nu va aplica motivul optional de refuz a executarii mandatului european de arestare, prevazute de art. 98 alin. 2 lit. a din Legea nr. 302/2004, modificata, privind cooperarea judiciara internationala, conform caruia autoritatea romana de executare poate refuza executarea mandatului european de arestare in situatia in care faptele care motiveaza emiterea mandatului european de arestare nu constituie infractiuni potrivit legii romane.
In speta, faptele incadrate juridic de autoritatea emitenta a mandatului european de arestare, in infractiunile de „nerespectarea conditiilor eliberarii conditionate” si respectiv „neprezentarea in fata instantei” nu sunt incriminate ca infractiuni de legea penala romana, independent de elementele constitutive sau de incadrare juridica a acestora, data de autoritatea judiciara emitenta.
Efectul juridic al nerespectarii conditiei dublei incriminari, pentru faptele circumscrise celor doua infractiuni numite, fara a se aplica motivul de refuz optional al executarii mandatului european de arestare, consta in faptul ca, in situatia in care se va pronunta o pedeapsa privativa de libertate, dupa predare, de justitia britanica, transferul persoanei solicitate in Romania pentru executarea pedepsei va putea opera numai legat de condamnarea acestuia pentru savarsirea infractiunii de viol, fara a putea fi transferata pentru eventuala condamnare pentru comiterea infractiunilor de „nerespectarea conditiilor eliberarii conditionate” respectiv „neprezentarea in fata instantei” care nu sunt prevazute de legea romana ca infractiuni