Proces-verbal de comunicare a drepturilor prevăzute la art. 83, la art. 210 alin. (1) şi (2) C. proc. pen., dreptul de acces la asistenţă medicală de urgenţă, dreptul de a contesta măsura şi dreptul de a solicita revocarea sau înlocuirea arestării cu o altă măsură preventivă/proces-verbal - nu poate ori refuză să semneze
12 martie 2020Adresă de comunicare a copiei de pe încheierea de luare a măsurii, către Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor
12 martie 2020
Încheiere de prelungire a duratei măsurii arestului la domiciliu
Sediul materiei:
- Art. 202 C. proc. pen.
- Art. 204 C. proc. pen.
- Art. 218 C. proc. pen.
- Art. 219 alin. (4) - (6) C. proc. pen.
- Art. 222 C. proc. pen.
DOSAR NR. ….
JUDECĂTORIA …….
ÎNCHEIERE
Şedinţa din camera de consiliu din data de ..........
JUDECĂTOR DE DREPTURI ŞI LIBERTĂŢI: ..........
GREFIER : ..........
Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria ................ a fost reprezentat de procuror ............
Pe rol soluţionarea propunerii de prelungire a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul A.B, formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria ................. .
La apelul nominal făcut în şedinţa din camera de consiliu a răspuns inculpatul A.B., personal si asistat de avocat ales cu împuternicire avocaţială nr…/avocat din oficiu cu delegaţie pentru asistenţă juridică obligatorie nr. …
Procedura de citare este legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:
Judecătorul de drepturi şi libertăţi procedează la audierea inculpatului, conform art. 222 alin. (11) C. proc. pen., raportat la dispoziţiile art. 219 alin. (6) C. proc. pen., declaraţia acestuia fiind consemnată si ataşată la dosarul cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat, se acordă cuvântul în dezbaterea propunerii de prelungire a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul A.B
Reprezentantul Ministerului Public,
având cuvântul, arată că ………..
Apărătorul din oficiu/ales
al inculpatului A.B., solicită …………
Inculpatul A.B., având ultimul cuvânt
, arată că ………………..
JUDECĂTORUL DE DREPTURI ŞI LIBERTĂŢI,
Prin propunerea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de ........................... sub nr. ....../....../........... , Parchetul de pe lângă Judecătoria ... a solicitat să se dispună prelungirea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul A.B., cercetat pentru …………...
În fapt, s-a reţinut că, ……………………...
Inculpatul a fost reţinut de la data de ........ ora … de către ………, pentru 24 de ore, până la data de ............. ora …., iar prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria ... nr. ............/P/................... din ........................ s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul A.B. pentru săvârşirea infracţiunii de …………, prevăzute de art. ….. C. pen.
Prin încheierea din data de ....., pronunţată de ......., în dosarul nr. ......., s-a dispus măsura arestului la domiciliu faţă de inculpatul A.B., pe o durată de ... zile, de la data de ......., la data de ....., inclusiv.
Analizând actele si lucrările dosarului, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată, în conformitate cu dispoziţiile art. 222 alin. (7) C. proc. pen., că în cauză sunt îndeplinite/nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru prelungirea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpat.
Astfel, potrivit art. 202 alin. (1) C. proc. pen.,
„măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni.”
Potrivit alin. (3) al art. 202 C. proc. pen.,
“orice măsură preventivă trebuie să fie proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse persoanei faţă de care este luată şi necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia”.
De asemenea, conform art. 222 alin. (2) C. proc. pen.,
„Arestul la domiciliu poate fi prelungit, în cursul urmăririi penale, numai în caz de necesitate, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi, fiecare prelungire neputând să depăşească 30 de zile.”
Analizând dispoziţiile legale invocate, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că, în cauză,
………..
Faţă de aceste considerente, în baza art. 202
C. proc. pen., art. 222 alin. (7) C. proc. pen., va admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria ….. şi va dispune prelungirea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpat, pe o durată de ..... zile, de la ............ la ............ inclusiv/ va respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria ….. de prelungire a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul A.B., ca neîntemeiată.
În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia. Onorariul apărătorului din oficiu, în cuantum de …. lei, se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII,
DISPUNE:
Minută de admitere a propunerii:
Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria ....
În baza art. 222 alin. (2) şi (7) C. proc. pen., prelungeşte măsura arestului la domiciliu, dispusă faţă de inculpatul A.B. (
date prevăzute de art. 107 alin. (1) C. proc. pen.
)
,
pe o durată de ..... zile, de la ........ la .............. inclusiv.
În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
Onorariul apărătorului din oficiu, în cuantum de ….. lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei.
Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare/comunicare.
Pronunţată în camera de consiliu
[205]
, azi, …, ora …..
JUDECĂTOR DE DREPTURI ŞI LIBERTĂŢI, GREFIER,
Minută de respingere a propunerii:
Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria ….. de prelungire a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul A.B., ca neîntemeiată.
În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariul apărătorului din oficiu, în cuantum de … lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei.
Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare/comunicare.
Pronunţată în camera de consiliu, azi, …., ora ….
PROCES-VERBAL
încheiat astăzi, ........................ ora ............
După pronunţarea în camera de consiliu, inculpat(ul/a)/procurorul arată că înţelege să (nu) formuleze contestaţie împotriva încheierii de şedinţă din data de ..................... prin care s-a dispus prelungirea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpat pentru o perioadă de ...... zile/s-a respins propunerea de prelungire a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpat, ca neîntemeiată.
JUDECĂTOR DE DREPTURI ŞI LIBERTĂŢI, GREFIER,
Punerea în executare:
- adresă de comunicare a copiei de pe încheierea de prelungire a măsurii, către inculpat şi către organul de poliţie în a cărui circumscripţie se află imobilul în care locuieşte inculpatul, stabilit prin încheiere (în condiţiile art. 125 şi 128 din Legea nr. 254/2013).