Model Acțiune în anularea unui act juridic pentru viciu de consimțământ (violență)
18 septembrie 2018Model Acțiune în atragerea răspunderii administratorului special (insolvență)
18 septembrie 2018Model Acțiune în anularea, modificarea sau completarea unui act de stare civilă
Model Acțiune în anularea, modificarea sau completarea unui act de stare civilă
Instanța . . . . . . (1)
DOMNULE PREȘEDINTE,
Subsemnatul (a) (2) . . . . . . . . . . . . , CNP . . . . . . . . . domiciliat (ă) în . . . . . . . . . . . . . . , cu domiciliul procesuala ales pentru comunicarea actelor de procedură în . . . . . . . . . . . . . . . . la numitul . . . . . . . . . , (3) având următoarele date de contact . . . . . . . . , (4) personal/prin mandatar/prin reprezentant legal/prin reprezentant judiciar . . . . . /reprezentat prin avocat . . . . . . , cu sediul profesional în . . . . . . . . , având următoarele date de contact . . . . . . . . (4)
chem în judecată Primăria . . . . . . . . . . (5), prin reprezentatnt legal . . . . . . . . . . ., pentru ca, prin hotărârea ce veți pronunța, să o obligați la:
ANULAREA (6)/MODIFICAREA/COMPLETAREA
. . . . . . . . (actul de stare civilă (7) ) privind pe . . . . . . . . . . . . . . . . , înregistrat la Serviciul stării civile de pe lângă Primăria . . . . . . . , sub nr. . . . . . . . . . . . din data de . . . . . . . .
Solicităm deasemenea obligarea pârâtei la înscrierea acestei anulări/modificări/completări prin mențiune pe actul de stare civilă corespunzător, conform art. 59 din Legea nr. 119/1996 rep. 2.
Motivele cererii:
În fapt, (se enunță starea de fapt, obiectul cererii și motivele ce justifică admiterea unei asemenea cereri) .
În drept, îmi întemeiez cererea pe dispozițiile art. 100 sau art. 101 din Codul civil și art. 57 - art. 59 din Legea nr. 119/1996 rep.2.
Dovada o fac cu . . . . . .
În cadrul probei cu înscrisuri depun următoarele înscrisuri în copii certificate pentru conformitate cu originalul în . . . . exemplare:
. . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . .
Anexez dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantul de... lei (8) și procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocațială/delegația de reprezentare (9).
Depun cererea în . . . . . exemplare din care una pentru a se comunica Parchetului de pe lângă Judecătoria . . . . . . și una Primăriei . . . . . . . . . . o dată cu citațiile ce li se vor trimite. (10)
Data depunerii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Semnătura, . . . . . . . . . . . . . .
DOMNULUI PREȘEDINTE AL JUDECĂTORIEI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(1) Potrivit art. 57 alin. (2) din Legea nr. 119/1996, instanța competentă este judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul reclamantul. Dacă cererea este formulată de cetățeni români cu domiciliul în străinătate sau de străini, competența aparține Judecătoriei Sectorului 1 București. Cauza se soluționează cu participarea procurorului.
(2) Poate fi reclamant persoana interesată, structurile de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. , parchetul.
(3) Mețiunea va fi introdusă doar în cazul în care se dorește comunicarea actelor de procedură la o altă adresă.
(4) Mențiunea este facultativă conform art. 148 C. proc. civ. Se poate indica adresa de email, număruld e telefon, fax etc.
(5) Calitatea de pârât aparține autorității administrației publice locale/județene competente care a efectuat înregistrarea mențiunii cu privire la care se solicită anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă.
(6) Anularea se poate cere în cazul când: a) actul de stare civilă a fost întocmit într-un registru necorespunzător; b) actul nu trebuia întocmit la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria din cadrul unității administrativ-teritoriale respective; c) faptul sau actul de stare civilă nu există; d) nu s-au respectat prevederile legale la întocmirea actului de stare civilă; e) mențiunea a fost înscrisă pe alt act de stare civilă; f) mențiunea a fost înscrisă cu un text greșit. (conform art. 127. alin. (1) din Normele de aplicare a Legii nr. 119/1996 rep. )
(7) Se va indica actul de stare civilă la care se face referire. A se vedea și prevederile art. 99 alin. (2) C. civ. Pe de altă parte, rectificarea actelor de stare civilă și a mențiunilor înscrise pe marginea acestora, se poate face numai în temeiul dispoziției primarului de la primăria care are în păstrare actul de stare civilă, potrivit art. art. 100 alin. (2) din C. civ. Actul de sesizare a instanței judecătorești va fi însoțit de extrase de pe actul în cauză, exemplarele I și II, cu toate mențiunile existente în acestea. (art. 126 (3) din normele de aplicare )
(8) Conform art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013 taxa judiciară de timbru în prezent este de 20 lei.
(9) Se va depune doar dacă cererea este depusă prin reprezentant sau avocat.
(10) Conform art. 149 C. proc. civ. Când cererea urmează a fi comunicată, ea se va face în atâtea exemplare câte sunt necesare pentru comunicare, în afară de cazurile în care părțile au un reprezentant comun sau partea figurează în mai multe calități juridice, când se va face într-un singur exemplar. În toate cazurile este necesar și un exemplar pentru instanță. Cererea se soluționează de judecătoria competenă pe baza verificărilor efectuate de către structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. de la domiciliul petentului și a concluziilor procurorului.