Model Acțiune în anulare a unui act juridic pentru viciu de consimțământ (dol)
18 septembrie 2018Model Acțiune în anularea căsătoriei
18 septembrie 2018Model Acțiune în anularea actelor juridice frauduloase încheiate în dauna drepturilor creditorilor (insolvență)
Model Acțiune în anularea actelor juridice frauduloase încheiate în dauna drepturilor creditorilor (insolvență)
Domnule Președinte,
Subsemnatul/Subscrisa . . . . . . . . . . . . ., cu sediul în . . . . . . . . . ., numărul de ordine în tabloul practicienilor în insolvență . . . . . . . . . ., cod de identificare fiscală . . . . . . . . . , în calitate de administrator judiciar/lichidator al debitoarei . . . . . . . . . , în calitate de reclamantă (2) ,
în contradictoriu cu (3) pârâtul . . . . . . . . . . . . . . . . , cu domiciliul în . . . . . . ., având codul numeric personal (4) . . . . . . .,
sau
în contradictoriu cu pârâta . . . . . . . . . . . . . . . . , cu sediul în . . . . . . ., având codul unic de înregistrare/codul de identitate fiscală/numărul de înmatriculare în registrul comerțului/numărul de înscriere în registrul persoanelor juridice/contul bancar (5) ,
formulăm
ACȚIUNE ÎN ANULAREA ACTELOR JURIDICE FRAUDULOASE ÎNCHEIATE ÎN DAUNA DREPTURILOR CREDITORILOR
prin care solicităm:
- anularea contractului nr. . . . . . . . . . . . . / . . . . . . . . . . încheiat de debitorul . . . . . . . . . . și pârâtul . . . . . . . . . , în dauna drepturilor creditorilor
- repunerea părților în situația anterioară;
În fapt, arătăm că (6) . . . . . . . .
În drept, ne întemeiem cererea pe dispozițiile art. 117 alin. ( 1), art. 118 și art. 119 din Legea nr.85/2014.
În dovedire, solicităm încuviințarea probei cu înscrisuri.
În cadrul probei cu înscrisuri, depun următoarele înscrisuri . . . ., în copii certificate pentru conformitate cu originalul: . . . .
Solicităm judecarea cauzei, în lipsă (7), în conformitate cu art. 411 alin. (1) pct.2) din C. proc. civ.
În conformitate cu art.453 din C. proc. civ., solicităm instanței să oblige pârâtul la plata cheltuielilor de judecată (8) ocazionate de acest proces.
Depunem prezenta cerere de chemare în judecată, în două exemplare.
Potrivit art. 115 din Legea 85/2014, prezenta acțiune este scutită de taxă de timbru. (9)
Anexăm dovada desemnării ca administrator judiciar/lichidator/împuternicirea avocațială/delegația de reprezentare (10) .
Data . . . . . . . . . . . . . . . ,
Semnătura . . . . . . . . . . . . . . (11) ,
(1) Tribunalul sau, dacă este cazul, a tribunalul specializat, în a cărui circumscripție debitorul și-a avut sediul principal cel puțin 6 luni anterior datei sesizării instanței, repectiv judecătorul sindic învestit cu respectivul dosar de insolvență.
(2) Titularul acțiunii este administratorul judiciar sau lichidatorul debitorului aflat în procedura insolvenței, care exercită acțiunea în numele acestuia. Acțiunea prevăzută la art. 117 poate fi introdusă de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar în termen de un an de la data expirării termenului stabilit pentru întocmirea raportului prevăzut la art. 97, dar nu mai târziu de 16 luni de la data deschiderii procedurii. Conform art. 118 alin.2 din Legea 85/2014, în cazul în care administratorul judiciar sau lichidatorul nu exercită această acțiune, comitetul creditorilor poate introduce la judecătorul-sindic o astfel de cerere.
(3) Pârâtul este cealaltă parte contractantă la încheierea actului a cărui anulare se solicită.
(4) Se va indica de către reclamant, în măsura în care este cunoscut, în conformitate cu art. 194 din C. proc. civ.
(5) Se vor indica de către reclamant, în măsura în care sunt cunoscute, în conformitate cu art. 194 din C. proc. civ.
(6) Se va arăta că actul a cărui anulare se solicită s-a încheiat în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii și în ce mod au fost prejudiciați creditorii prin încheierea sa, precum și faptul că debitorul a avut reprezentarea faptului că încheierea actului va contribui la crearea stării de insolvență.
(7) Mențiunea este facultativă și depinde de poziția reclamantului. Se va indica numai dacă reclamantul nu dorește să se prezinte la fiecare termen de judecată.
(8) Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru, onorariile avocaților/experților/specialiștilor/sumele cuvenite martorilor/cheltuielile de transport/cheltuielile de cazare și orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfășurare a procesului.
(9) Când cererea este formulată de comitetul creditorilor, taxa judiciară de timbru este de 200 de lei, potrivit art.14 alin.1 din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
(10) Se va depune atunci când cererea este formulată prin reprezentant/avocat/consilier juridic.
(11) Semnătura de pe cererea de chemare în judecată trebuie să fie olografă (scrisă de mână), nesemnarea acesteia putând determina nulitatea cererii, în conformitate cu art. 196 din C. proc. civ . . .