Infractiunea de gestiune frauduloasa Art. 144
17 martie 2020Identificarea, conservarea S i recuperarea bunurilor
17 martie 2020
Masuri asiguratorii, procedura de executare silita a patrimoniului
persoanelor prevazute la art. 138 alin. (1) Si destinatia sumelor obtinute din executare
Art. 140
Sumele depuse potrivit art. 138 alin. (1) vor intra in averea debitorului Si vor fi destinate, in caz de reorganizare, completarii fondurilor necesare continuarii activitatii debitorului, iar, in caz de faliment, acoperirii pasivului
Art. 141
- Odata cu cererea formulata conform art. 138 alin.(l) sau, dupa caz, art. 138 alin.(3), administratorul judiciar sau lichidatorul ori, dupa caz, comitetul creditorilor, va putea cere judecatorului-sindic sa instituie masuri asiguratorii asupra bunurilor din averea persoanelor urmarite conform art. 138. Fixarea unei cautiuni de 10% din valoarea pretentiilor este obligatorie.
- Cererea de masuri asiguratorii poate fi formulata Si ulterior introducerii actiunii prevazute la art.138.
Art. 142
- Executarea silita impotriva persoanelor prevazute la art. 138 alin. (1) se efectueaza de catre executorul judecatoresc conform Codului de procedura civila.
- Dupa inchiderea procedurii falimentului, sumele rezultate din executarea silita vor fi repartizate de catre executorul judecatoresc, in conformitate cu prevederile prezentei legi, in temeiul tabelului definitiv consolidat pus la dispozitia sa de catre lichidator.
Comentarii la art. 140
In conditiile in care cererea de antrenare a raspunderii membrilor organelor de conducere va fi admisa, sumele de bani ce vor rezulta din executarea patrimoniului membrilor organelor de conducere Si/sau a altor persoane care au contribuit la ajungerea persoanei juridice in stare de insolventa intra in averea debitorului Si sunt destinate, in faza de reorganizare, pentru completarea sumelor necesare reuSitei reorganizarii, iar in caz de faliment, pentru plata creantelor creditorilor.
Comentarii la art. 141
In cadrul procedurii de solutionare a cererii de antrenare a raspunderii persoanelor care, prin faptele lor, au contribuit la ajungerea societatii in stare de insolventa, judecatorul- sindic va putea dispune luarea de masuri asiguratorii pentru a evita insolvabilitatea patrimoniului persoanelor susceptibile a fi responsabile.
In acest sens, o data cu introducerea actiunii in stabilirea raspunderii membrilor organelor de conducere, Si/sau a altor persoane care au contribuit la ajungerea persoanei juridice in stare de insolventa, reclamantii trebuie sa depuna toate diligentele necesare pentru ca judecatorul-sindic sa ordone luarea acestor masuri asiguratorii asupra patrimoniului persoanelor vizate.
De asemenea, in vederea dispunerii aplicarii masurilor asiguratorii, reclamantul trebuie sa solicite aceasta prin cererea de chemare in judecata formulata in sensul aplicarii dispozitiilor art. 138 alin. (1).
Cu toate acestea, spre deosebire de prevederile dreptului comun, in lipsa unei solicitari exprese din partea reclamantului, luarea acestei masuri va putea fi dispusa Si din oficiu de catre judecatorul-sindic, fara a fi necesara, in acest sens, existenta unui act scris sau a unei creante exigibile ori depunerea unei cautiuni de catre creditor.
De regula, in ipoteza in care cererea de instituire a sechestrului asigurator este admisa, judecatorul-sindic dispune din oficiu luarea masurilor asiguratorii, prin intermediul unui executor judecatoresc, asupra tuturor bunurilor aflate in patrimoniul persoanelor responsabile pentru ajungerea societatii in insolventa; ratiunea acestei practici consta in faptul ca, la momentul punerii sechestrului, nu se poate cunoaSte cu exactitate valoarea pasivului care va trebui sa fie suportat de catre persoanele responsabile, precum nu se cunoaSte nici partea (procentul) pentru care fiecare persoana va fi declarata responsabila.
Referitor la procedura de solutionare a cererii de aplicare a sechestrului asigurator, intrucat legea nu contine o dispozitie contrara, va avea aplicabilitate regula generala, potrivit careia judecarea cererii de aplicare a masurilor asiguratorii se face in Camera de Consiliu, fara citarea partilor.
Potrivit prevederilor acestui text de lege, in conditiile in care judecatorul-sindic, prin hotararea pronuntata, dispune antrenarea raspunderii personale patrimoniale a membrilor organelor de conducere Si/sau a altor persoane care au contribuit la ajungerea persoanei juridice in stare de insolventa, executarea patrimoniului acestora se va desfaSura potrivit reglementarilor referitoare la executarea silita indirecta din Codul de procedura civila in vigoare la data executarii.
Intrucat este posibil ca asupra bunurilor acestor persoane sa fi fost deja luate masuri asiguratorii, conform prevederilor art. 141 din lege, executorul judecatoresc va proceda, de regula, doar la stabilirea datei, respectiv la organizarea Si la desfaSurarea procedurii de vanzare la licitatie.
Sumele de bani obtinute din aceste vanzari vor fi folosite in conformitate cu prevederile art. 142 din lege.
Jurisprudenta
- In situatia in care toate activitatile Si operatiunile de angajare a societatii au fost efectuate de unul dintre administratori, el fiind Si semnatarul tuturor documentelor privind activitatea societatii debitoare, iar in ceea ce il priveSte pe celalalt administrator nu s-au produs dovezi din care sa rezulte ca a facut acte de administrare faptica efectiva, singurul raspunzator potrivit art. 137 (art. 138 din Legea privind procedura insolventei) este administratorul care a semnat documentele comerciale in numele Si pe seama debitoarei.
(Tribunalul Sibiu, Sentinta nr. 206 din 28.02.2005, nepublicata)
vezi pg. 483 din Jurisprudenta - Faptul ca unul dintre administratorii societatii debitoare este asociat la o alta societate comerciala aflata in procedura de lichidare, avand acelaSi obiect de activitate cu debitoarea, nu reprezinta o incalcare a legislatiei in vigoare Si nu dovedeSte contributia acestuia la ajungerea debitoarei in stare de insolventa.
(Tribunalul Braila, Sentinta nr. 47 din 11.03.2005, nepublicata)
vezi pg. 493 din Jurisprudenta - Instanta a retinut ca angajarea raspunderii membrilor de conducere se poate realiza cel mai tarziu pana la momentul pronuntarii asupra inchiderii procedurii, iar creditorii nu au ridicat aceasta problema in urma comunicarii raportului final sau in cadrul adunarii creditorilor convocate pentru discutarea acestui raport.
(Tribunalul Satu Mare, Sentinta nr. 108 din 08.03.2005, nepublicata)
vezi pg. 504 din Jurisprudenta
Nu este suficienta invocarea faptelor de care se face vinovat administratorul societatii debitoare pentru atragerea raspunderii, cei interesati trebuie sa faca dovada existentei faptei ilicite, a prejudiciului Si a legaturii de cauzalitate dintre acestea, cu acte juridice sau alte probe admise de lege.
(Curtea de Apel Alba Iulia, Decizia nr. 1867 din 07.11.2003, nepublicata)
vezi pg. 511 din Jurisprudenta