Cerinte institutionale Art. 6 § 1 din Conventie „1. Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale [...] de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari [...] asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, Notiunea „instanta"
28 martie 2020Importanta art. 9 din Conventie intr-o societate democratica si locus standi al unei organizatii religioase
28 martie 2020
Libertatea de gandire, de constiinta si de religie
, Art. 9 din Conventie
- „1. Orice persoana are dreptul la libertatea de gandire, de con stiinta si de religie; acest drept include libertatea de a- si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a- si manifesta religia sau convingerea in mod individual sau in colectiv, in public sau in particular, prin cult, invatamant, practici si indeplinirea ritualurilor.
- 2. Libertatea de a- si manifesta religia sau convingerile nu poate face obiectul altor restrangeri decat acelea care, prevazute de lege, constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru siguranta publica, protectia ordinii, a sanatatii sau a moralei publice ori pentru protejarea drepturilor si libertatilor altora."
-
Cuvinte-cheie HUDOC
- Obligatii pozitive (9)
- Libertatea de gandire (9-1) - Libertatea de con stiinta (9-1) - Libertatea de religie (9-1) - A- si schimba religia sau convingerea (9-1) - A- si manifesta religia sau convingerea (9-1): cult (9-1); invatamant (9-1); practici (9-1); indeplinirea ritualurilor (9-1)
- Ingerinta (9-2) - Prevazuta de lege (9-2): accesibilitate (9-2); previzibilitate (9-2); garantii impotriva abuzurilor (9-2) - Masura necesara intr-o societate democratica (9-2): siguranta publica (9-2); protectia ordinii publice (9-2); protectia sanatatii (9-2); protectia moralei (9-2); protejarea drepturilor si libertatilor altora (9-2)
- Libertatea de gandire, de con stiinta si de religie este un drept fundamental, consacrat nu doar de Conventia europeana a drepturilor omului, ci si de multe acte nationale, internationale si europene.
- Art. 9 din Conventie prevede:
„1. Orice persoana are dreptul la libertatea de gandire, de con stiinta si de religie; acest drept include libertatea de a- si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a- si manifesta religia sau convingerea in mod individual sau in colectiv, in public sau in particular, prin cult, invatamant, practici si indeplinirea ritualurilor.
2. Libertatea de a- si manifesta religia sau convingerile nu poate face obiectul altor restrangeri decat acelea care, prevazute de lege, constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru siguranta publica, protectia ordinii, a sanatatii sau a moralei publice ori pentru protejarea drepturilor si libertatilor altora."
- Art. 2 din Protocolul nr. 1 la Conventie vizeaza un aspect special al libertatii religioase, si anume dreptul parintilor de a asigura educatia propriilor copii conform convingerilor lor religioase:
„Nimanui nu i se poate refuza dreptul la instruire. Statul, in exercitarea functiilor pe care si le va asuma in domeniul educatiei si al invatamantului, va respecta dreptul parintilor de a asigura aceasta educatie si acest invatamant conform convingerilor lor religioase si filozofice."
- Art. 9 este invocat adesea in coroborare cu art. 14 din Conventie, care interzice discriminarea bazata, printre altele, pe religie sau convingeri [a se vedea, in acest sens, izzettin Dogan si altii
impotriva Turciei
(MC), pct. 160, 165]:
„Exercitarea drepturilor si libertatilor recunoscute de [...] conventie trebuie sa fie asigurata fara nicio deosebire bazata, in special, pe sex, rasa, culoare, limba,
religie,
opinii politice sau
orice alte opinii,
origine nationala sau sociala, apartenenta la o minoritate nationala, avere, na stere sau orice alta situatie."
- Pe langa Conventie, libertatea de gandire, de con stiinta si de religie face parte, desigur, din drepturile fundamentale consacrate de Organizatia Natiunilor Unite. Astfel, in conformitate cu art. 18 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice, orice persoana are drept la libertatea gandirii, con stiintei si religiei; acest drept implica libertatea de a avea sau de a adopta o religie sau o convingere la alegerea sa, precum si libertatea de a- si manifesta religia sau convingerea, individual sau in comun, atat in public cat si in particular, prin cult si indeplinirea riturilor, prin practici si prin invatamant. Nimeni nu va fi supus vreunei constrangeri putand aduce atingere libertatii sale de a avea sau de a adopta o religie sau o convingere la alegerea sa. Libertatea manifestarii religiei sau convingerilor nu poate fi supusa decat restrictiilor prevazute de lege si necesare pentru ocrotirea securitatii, ordinii si sanatatii publice ori a moralei sau a libertatilor si drepturilor fundamentale ale altora. In plus, la art. 18
in fine
se precizeaza ca statele parti la pact se angajeaza sa respecte libertatea parintilor si, atunci cand este cazul, a tutorilor legali, de a asigura educatia religioasa si morala a copiilor lor in conformitate cu propriile convingeri. Art. 26 din Pact prevede un principiu general de nediscriminare, care se refera printre altele la religie. - Principiul libertatii de religie apare si in alte acte, in special in Conventia cu privire la drepturile copilului, act international care consacra in mod clar principiul mentionat la art. 14. In mod similar, art. 12 din Conventia americana privind drepturile omului prevede ca orice persoana are dreptul la libertatea de con stiinta si de religie. Acest drept include libertatea de a- si pastra religia sau convingerile, ori de a- si schimba religia sau convingerile, precum si libertatea de a predica si a raspandi credinta sau convingerile, fie in mod individual, fie in colectiv, in public sau in privat. Nimeni nu poate fi supus unor masuri coercitive, de natura sa ii restranga libertatea de a- si pastra religia sau convingerile ori de a- si schimba religia sau convingerile. Libertatea de a- si manifesta religia sau convingerile nu poate face obiectul altor restrangeri decat acelea care, prevazute de lege, constituie masuri necesare pentru securitatea publica, protectia ordinii, a sanatatii sau a moralei publice ori pentru protejarea drepturilor si libertatilor altora. In fine, art. 12 din Conventia americana prevede ca parintii si, dupa caz, tutorii au dreptul de a asigura copiilor sau minorilor o educatie religioasa conform convingerilor lor.
- Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene protejeaza, de asemenea, libertatea de gandire, de con stiinta si de religie in termeni identici cu cei din Conventie (art. 10 din Carta). De asemenea, Carta garanteaza dreptul „de a asigura educarea si instruirea copiilor lor, potrivit propriilor convingeri religioase, filozofice si pedagogice, sunt respectate in conformitate cu legile interne care reglementeaza exercitarea acestora" [art. 14 alin. 3].
- Importanta libertatii de gandire, de con stiinta si de religie a fost subliniata in mod repetat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In general, libertatea de gandire, de con stiinta si de religie este considerata a fi unul dintre pilonii societatii democratice; in special, judecatorii considera libertatea religioasa ca fiind un element vital pentru formarea identitatii credincio silor si a conceptiilor lor despre viata. In fapt, Curtea a ridicat libertatea de religie la rangul de drept material al Conventiei, la inceput in mod indirect, iar ulterior in mod mai direct.
- Trebuie retinut faptul ca, in ultimii 15 ani, numarul cauzelor examinate de Curte in raport cu art. 9 este in continua cre stere; una dintre explicatiile acestei tendinte este cre sterea rolului religiei si a chestiunilor conexe in cadrul discursului sociopolitic.