Cautiune dispusa de instanta/completul care a solutionat cererea de suspendare a executarii hotararii atacate cu recurs
30 martie 2020Schimbarea gradului de handicap stabilit de Comisia pentru Protectia Copilului
30 martie 2020
Legea nr. 10/2001, Dispozitie Contestare Interes
- Legea nr. 10/2001, rep.: art.26 alin. (3)
- Codul de procedura civila: art. 32, art. 33
Cata vreme dispozitia emisa in baza Legii nr. 10/2001 nu poate fi pusa in executare intrucat prefectul nu i-a dat aviz de legalitate ci a solicitat revizuirea ei, persoanele ce se pretind indreptatite au interes sa conteste dispozitia emisa ulterior in solutionarea aceleiasi notificari.
(Sectia I civila, Decizia civila nr. 242 din 21 septembrie 2016, rezumata de
judecator Florin Suiu)
Prin actiunea civila inregistrata la 17.11.2015 la Tribunalul Arad, reclamantii A..., B... si C... au chemat in judecata paratul Primarul Comunei D..., solicitand anularea dispozitiei nr. 15 emisa de parat si obligarea acestuia la emiterea unei dispozitii de restituire in natura a unei parti din imobilul inscris in CF nr. 2 constand in terenul liber de 1062 mp.
In motivare au aratat ca prin notificarea nr.
2/2001
au solicitat paratului restituirea imobilelor moara si teren aferent inscrise in CF aratata. Desi prin dispozitia nr. 3/2001 Primarul a dispus restituirea in natura a terenului, a acordat despagubiri pentru casa demolata si a facut recomandarea de a se adresa detinatoarei SC E... pentru moara, pana in prezent terenul nu a fost restituit in natura sau prin echivalent, iar reclamantii nu au primit despagubiri pentru casa demolata si nici pentru moara; au invederat ca, prin dispozitia contestata, primarul a dispus respingerea cererii de restituire in natura a terenului de 1350 mp. pentru lipsa expertizei de evaluare, solutie contrara legii si dispozitiei anterioare din
2001
.
Prin sentinta civila nr. 148/25.02.2016, pronuntata in dosarul nr. x/108/2015, Tribunalul Arad a respins ca lipsita de interes actiunea reclamantilor, retinand, in esenta, ca acestia sunt beneficiarii dispozitiei din anul
2001
care are forta probanta a unui inscris autentic si constituie titlu executoriu pentru punerea in posesie, dupa indeplinirea formalitatilor de publicitate imobiliara.
Apelul declarat de reclamantii care au invocat nelegala solutionare a cererii in temeiul exceptiei lipsei de interes a fost admis de curtea de apel pentru urmatoarele considerente:
In sens procesual, prin interes - conditie de exercitare a actiunii civile [art. 32 alin. (1) lit. d) C. pr. civ.] se intelege folosul practic urmarit de cel care a sesizat instanta de judecata; interesul trebuie sa fie determinat, legitim, personal, nascut si actual.
In cauza, tribunalul a respins ca lipsita de interes legitim actiunea reclamantilor retinand ca interesul acestora a fost realizat prin emiterea dispozitiei nr. 3/2001 prin care s-a dispus restituirea in natura a terenului inscris in CF nr. 2, dispozitia nefiind atacata in justitie si nici revocata, astfel ca procedura prevazuta de Legea nr. 10/2001 a fost epuizata, nefiind permisa reluarea acesteia.
Or, a constatat Curtea, chiar daca dispozitia nr. 3/2001 prin care s-a dispus in sensul restituirii in natura a terenului si a constructiilor din CF nr. 2 nu a fost revocata, ea nu a fost pusa in executare de reclamanti intrucat nu a primit avizul de legalitate al Prefecturii, care a restituit-o Primariei D... cu mentiunea de a fi revizuita, aspect comunicat si reclamantilor, acesta fiind contextul in care paratul a emis prezenta dispozitie de respingere a notificarii nr.
2
/
2001
, dispozitie care poate fi atacata la sectia civila a tribunalului de persoana care se pretinde indreptatita, conform art. 26 alin. (3) din Legea nr. 10/2001, norma din care decurge interesul reclamantilor in promovarea prezentei actiuni.