Certificat handicap
2 septembrie 2023Accident la locul de munca - amputare
5 septembrie 2023Trafic de droguri
Bună ziua, acum 4 ani am dat cuiva o pastila pe suma de 80 de lei fiind prima și ultima oara când am făcut asa ceva, ne a prins politia, am dat declarație cum s a întâmplat și am primit citație sa ma prezint la diicot, ar trebui sa ma duc singur sau cu un avocat?
În citație sunt trecut ca și suspect.
Celalt implicat în situație a fost deja chemat, a vorbit și tot ca și suspect a fost încadrat.
A fost o greșeală prosteasca la 19 ani, în prezent sunt la facultate și nu as vrea sa am cazierul pătat, îmi puteți spune va rog ce sa fac și dacă o sa se ajungă sa mi apară în cazier sau mai rău să fac pușcărie?
Please login or Register to submit your answer
Echipa replied 1 an ago
Într-o astfel de situație, este recomandabil să consultați un avocat înainte de a merge la DIICOT. Un avocat vă poate oferi asistență juridică și vă poate ajuta să înțelegeți mai bine implicațiile legale ale cazului dvs. și modul în care să vă protejați drepturile.
Cu toate că ați spus că a fost o greșeală și că a fost prima și ultima dată când ați făcut acest lucru, este important să înțelegeți că traficul de droguri este o infracțiune gravă în multe jurisdicții și poate avea consecințe serioase. Consecințele pot varia în funcție de jurisdicția dvs., de circumstanțele exacte ale cazului și de legislația specifică.
Un avocat vă poate ajuta să înțelegeți posibilele acuzații, să vă pregătiți pentru interogatoriul la DIICOT și să vă ofere sfaturi cu privire la modul în care să abordați situația. De asemenea, el vă poate reprezenta în fața autorităților și poate negocia cu procurorul în numele dvs., dacă este cazul.
Conform CODULUI DE PROCEDURĂ PENALĂ din 1 iulie 2010 (LEGEA nr. 135/2010) actualizat la data de 06 09 2023, Art. 78:
Drepturile suspectului
Suspectul are drepturile prevăzute de lege pentru inculpat, dacă legea nu prevede altfel.
Conform Art. 83: Drepturile inculpatului
În cursul procesului penal, inculpatul are următoarele drepturi:
a)dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenţia că dacă refuză să dea declaraţii nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa;
a1)dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrarea juridică a acesteia;
(la data 01-feb-2014 Art. 83, litera A. din partea 1, titlul III, capitolul IV completat de Art. 102, punctul 47. din titlul III din Legea 255/2013 )
b)dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;
c)dreptul de a avea un avocat ales, iar dacă nu îşi desemnează unul, în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu;
d)dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
e)dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei;
f)dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;
g)dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;
g1)dreptul de a fi informat cu privire la drepturile sale;
(la data 01-feb-2014 Art. 83, litera G. din partea 1, titlul III, capitolul IV completat de Art. 102, punctul 48. din titlul III din Legea 255/2013 )
h)alte drepturi prevăzute de lege.
Din ce oras sunteti?