Custodie copil
19 iunie 2019Cumparat apartament cu modificari fara autorizatie constructie
19 iunie 2019Suma de bani
Buna ziua, Soțul meu a cumpărat in urma cu 3 ani un ap in România din banii noștri !
Eu nefiind de acord ca el sa îl cumpere, noi locuind in străinătate la trecut pe fratele sau (persoana fără loc de munca) !
Între timp mi-a spus ce a făcut! Acum a facut actele de vânzare -cumpărare a ap sa îl vândă ( a găsit cumpărător) după care suma sa o investească in alt apartament tot in Ro la care mai adauga 7000 euro!
Suma cu, care a vândut ap este 51000 e! Pana acum a fost virată in contul fratelui sau avansul de 8000 de euro diferența urmând sa fie virată in următoarele 6 săptămâni !
Când soțul meu va cumpara celălat apartament a spus ca îl va trece pe numele nostru ( sau al lui surprize pot avea din nou)!
Având in vedere ca suma de 51000 de euro va apărea ca un transfer bancar între el și fratele lui, cu care el va plăti in mare parte ap nou eu voi avea drept asupra noii proprietații?
Sau va fi ceva de genul : e cadou sau moștenire de la fratele lui suma de 51000 euro și eu nu am nici un drept chiar dacă sunt soția lui ? Noul apartament costa 58000 de euro deja a dat avans!
Va multumesc anticipat !
Raspuns:
Suma de bani
Buna ziua,
Conform codului civil, Bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților.
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soț:
a) bunurile dobândite prin moștenire legală, legat sau donație, cu excepția cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
Regimul comunității legale
Bunurile comune
Art. 339. -
Bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților.
Art. 340. -
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soț:
a) bunurile dobândite prin moștenire legală, legat sau donație, cu excepția cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soți, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerț care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creațiilor sale și asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele științifice sau literare, schițele și proiectele artistice, proiectele de invenții și alte asemenea bunuri;
f) indemnizația de asigurare și despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soți;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum și bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.
Veniturile din muncă și cele asimilate acestora
Art. 341. -
Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale și altele asemenea, precum și veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanța privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunității.
Regimul juridic al bunurilor proprii
Art. 342. -
Fiecare soț poate folosi, administra și dispune liber de bunurile sale proprii, în condițiile legii.
Dovada bunurilor soților
Art. 343. -
(1) Calitatea de bun comun nu trebuie să fie dovedită.
(2) Dovada că un bun este propriu se poate face între soți prin orice mijloc de probă. În cazul prevăzut la art. 340 lit. a), dovada se face în condițiile legii.
(3) Pentru bunurile mobile dobândite anterior căsătoriei, înainte de încheierea acesteia se întocmește un inventar de către notarul public sau sub semnătură privată, dacă părțile convin astfel. În lipsa inventarului, se prezumă, până la proba contrară, că bunurile sunt comune.
Formalitățile de publicitate
Art. 344. -
Oricare dintre soți poate cere să se facă mențiune în cartea funciară ori, după caz, în alte registre de publicitate prevăzute de lege despre apartenența unui bun la comunitate.
Actele de conservare, de folosință și de administrare
Art. 345. -
(1) Fiecare soț are dreptul de a folosi bunul comun fără consimțământul expres al celuilalt soț. Cu toate acestea, schimbarea destinației bunului comun nu se poate face decât prin acordul soților.
(2) De asemenea, fiecare soț poate încheia singur acte de conservare, acte de administrare cu privire la oricare dintre bunurile comune, precum și acte de dobândire a bunurilor comune.
(3) Dispozițiile art. 322 rămân aplicabile.
(4) În măsura în care interesele sale legate de comunitatea de bunuri au fost prejudiciate printr-un act juridic, soțul care nu a participat la încheierea actului nu poate pretinde decât daune-interese de la celălalt soț, fără a fi afectate drepturile dobândite de terții de bună-credință.
Actele de înstrăinare și de grevare
Art. 346. -
(1) Actele de înstrăinare sau de grevare cu drepturi reale având ca obiect bunurile comune nu pot fi încheiate decât cu acordul ambilor soți.
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soți poate dispune singur, cu titlu oneros, de bunurile mobile comune a căror înstrăinare nu este supusă, potrivit legii, anumitor formalități de publicitate. Dispozițiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile.
(3) Sunt, de asemenea, exceptate de la prevederile alin. (1) darurile obișnuite.
Nulitatea relativă
Art. 347. -
(1) Actul încheiat fără consimțământul expres al celuilalt soț, atunci când el este necesar potrivit legii, este anulabil.
(2) Terțul dobânditor care a depus diligența necesară pentru a se informa cu privire la natura bunului este apărat de efectele nulității. Dispozițiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile.
Please login or Register to submit your answer